Het merk Julbo verdient een introductie, want we merken dat het nog niet zo bekend is in de wielerwereld. Het Franse merk is al wel bekend in veel buitensporten, zoals skiën, hardlopen en zeilen. Naast veel brillen heeft Julbo ook een aantal helmen, waar sinds vorig seizoen de World Tour-ploeg Groupama-FDJ mee rijdt. Sinds dit seizoen rijden ze ook met de brillen van Julbo. Wij testen de Julbo Edge, één van de brillen die de renners van Groupama-FDJ ook dragen.

Grote bril uit het hoge segment

De Julbo Edge is een vrij grote maar smalle fietsbril met een grotendeels transparant gekleurd full frame. De Spectron 3 lens is vrij donker en glimt lekker. Links bovenin de lens staat de naam en het logo van wielerploeg Groupama-FDJ en in de andere bovenhoek staat de typeaanduiding van de lens, Spectron 3. De brilpoten zijn kristalkleurig, doorzichtig dus. Het logo van Julbo staat in het rood op de brilpoot, en het frame dat grotendeels achter de lens verstopt zit is metallic blauw. Die blauwe kleur zie je vooral goed vanaf de zijkant.

Als ik de bril op de weegschaal leg stopt deze op 25 gram, en dat is keurig voor een fietsbril in het hogere segment. De neusvleugels zijn in elke richting verstelbaar en dat gebeurt automatisch als ik de bril op mijn hoofd zet. Bij Julbo noemen ze dit de 3D Nose Fit. De bril is voorzien van Grip Tech brilpoten die zorgen voor een stevige en comfortabele fit. Belangrijk, want naast de neusvleugels zijn ook de poten van belang voor een goede fit.

Genoeg keuze voor de Groupama-FDJ renners

Naast de Edge kunnen de renners van Groupama-FDJ ook nog kiezen uit de modellen Density, Fury en Frequency. De Edge en de Fury zijn de enige brillen met een volledig frame, want zowel de Density als Frequency hebben een half frame, dat over de bovenkant van de lens loopt. Als helm kunnen de renners kiezen uit de Fast Lane en de Sprint, en over de laatste schrijven we binnenkort een review.

Spectron 3 lens

De lens is gemaakt van het kunststofsoort polycarbonaat en Julbo noemt de kleur smoke/multilayer red. De lens heeft een Color Flash coating, die fel licht weerkaatst voor het beste zicht. Afhankelijk van hoe het licht op de lens valt, lijkt de lens rood of gewoon donker voor de toeschouwer (zie foto’s). Zelf zie je dat niet als je de bril op hebt. De lens is trouwens 64 millimeter hoog en 124 millimeter breed, en dat is best fors. De lens zit vast door middel van een magneetsysteem, waardoor je deze ook eenvoudig kunt verwisselen.

VLT staat voor visible light transmission, oftewel de lichtdoorlatendheid. De VLT van de Spectron 3 lens is 12%, en dus laat deze lens maar weinig daglicht door. Naast de Spectron 3 lens heeft Julbo ook nog een Reactiv 1-3 Light Amplifier lens, een fotochromatische lens met een VLT variërend van 17-75%. Deze kleurt mee afhankelijk van het licht en is daarmee handig bij wisselende weersomstandigheden. Moeten we er wel even bij zeggen dat de prijs van de bril mét de Reactiv lens van € 154,90 naar € 239,90 gaat.

De fiets op, shinen maar

De bril wordt geleverd in een hardcase, en je krijgt er ook een brilzakje bij in de kleuren van Groupama-FDJ. Een goed bedacht detail als je het mij vraagt. Als ik de bril voor het eerst opzet valt de grootte van de lens mij op, in positieve zin. Je hele gezichtsveld bekijk je door de lens. Wat ik ook opmerk is dat ik aan beide zijkanten de kleur blauw zie van het frame, maar niet op een storende manier. De letters in de bovenhoeken van de lens zie je niet tijdens het fietsen.

De bril zit stevig op mijn hoofd en er is nog ruimte over tussen de lens en mijn gezicht, en dat is belangrijk omdat je dan nog frisse lucht onder de bril doorkrijgt. En je irriteert je gezicht niet aan de brilranden. Ook tijdens het fietsen blijft de bril goed zitten, ook als het waait en als ik omkijk. Soms komt het namelijk weleens voor dat de wind vat krijgt op je bril als je achterom kijkt, en dat vind ik erg vervelend.

Ondanks de grotere lens ventileert de bril genoeg, via de onderkant maar ook via de zijkanten. Als je door de lens de wereld inkijkt is alles net iets kleurrijker. Persoonlijk vind ik dat altijd wel fijn, zeker op bewolkte dagen. De zogeheten 3D Nose Fit doet zijn werk goed, want de neusvleugels vormen zich perfect naar de vorm van mijn neus. De bril zit als gegoten en ik merk nauwelijks dat ik ‘m op heb.

Specificaties

Julbo Edge Groupama-FDJ
Kleur: Crystal/Metallic Blue (ook verkrijgbaar in Metallic Blue/Crystal)
Lens: Spectron 3
Gewicht: 25 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 154,90 (€ 239,90 met fotochromatische lens)

Conclusie

Een fijne bril, dat was mijn indruk toen ik de bril voor het eerst opzette en die mening is eigenlijk niet veranderd. De bril blijft goed zitten, de lens beschermt mijn ogen goed tegen de zon en ik ben erg te spreken over de looks. De kristalkleur in combinatie met blauw en de kleurrijke lens is goed gedaan. Mijn eerste kennismaking met Julbo is dus goed bevallen.

Daarnaast vind ik de prijs-kwaliteitverhouding erg goed, want er zijn genoeg merken die een stuk meer vragen voor hun topbrillen. Na een aantal keer dragen heeft de lens nog geen krassen opgelopen, en ik merk dat de bril mij als gegoten zit. De lens is echt bedoeld om overdag te dragen, en dan het liefst op zonnige dagen. Voor andere omstandigheden heeft Julbo natuurlijk de fotochromatische Reactiv lens, al hangt daar wel een iets ander prijskaartje aan. Al met al een fijne bril die ik deze zomer nog vaak ga dragen.

Meer info via Julbo.