Het Italiaanse Koo maakt sinds 2016 brillen voor onder andere de wielersport. De brillen zien er goed uit en zijn vaak beschikbaar in allerlei verschillende, opvallende kleuren. Ik test een lekker lichte bril zonder frame, de Supernova. We hebben hier verschillende uitvoeringen maar ik focus mij vooral op de matzwarte, met een fotochromatische lens die een paarsige kleur heeft.

Erg licht en doorzichtige lens

Als ik de bril uit de verpakking haal is de eerste indruk van de lens dat deze vrijwel doorzichtig is. Ik ben benieuwd hoe dat op de fiets uitpakt, qua bescherming tegen feller zonlicht. En even over de verpakking van de bril, dat is echt een cadeautje. Heel stijlvol, en dat zorgt toch voor een goede eerste indruk. De bril voelt licht aan, en met 22 gram op onze weegschaal is deze bril dan ook behoorlijk licht.

Op de lens, boven de neusvleugel, staat in het wit het logo van Koo, en datzelfde logo staat ook op beide brilpootjes. Opvallend zijn de twee piepkleine stukjes rubber die aan de zijkanten van de neusvleugels zitten op de lens. Deze stukjes zijn bedoeld om de neusvleugel op de plek te houden. Vaak wordt dat gedaan door een stukje frame bij de neusvleugel te plaatsen, maar Koo lost het op deze manier subtiel op.

Volgens Koo is deze bril geschikt voor zowel bewolkte als zonnige weersomstandigheden, en dat komt natuurlijk door de fotochromatische lens. Dit is makkelijk gezegd een meekleurende lens. VLT staat voor visible light transmission, oftewel de lichtdoorlatendheid. De fotochromatische lens van Koo varieert qua lichtdoorlatendheid van 11 tot 73 procent. Die doorlatendheid is afhankelijk van de weersomstandigheden, want daar past deze lens zich dus automatisch op aan.

De lenzen die Koo gebruikt, of je nu een fotochromatische lens of een gewone lens hebt, komen bij Zeiss vandaan. En de verschillende Zeiss lenzen zijn erg helder en het contrast is uitstekend. Ook is de lens Shatter-proof, dus hij zal niet uit elkaar spatten bij een val. De lens beschermt voor 100% tegen UV. De coating op de lens zorgt ervoor dat er zo min mogelijk reflecteert in de lens. Je kan trouwens geen losse lenzen voor deze bril kopen dus is het misschien handig om eerst bij een dealer even te testen welke lens je het fijnste vindt.

De Nova lijkt erop, maar is net iets anders

Naast de Supernova heeft Koo ook de Nova als fietsbril in het assortiment. Deze bril heeft qua uiterlijk best wel wat weg van de Supernova, maar toch zijn er verschillen. De Nova is net als de Supernova frameloos, maar de lens heeft andere vormen. Zo loopt de bovenkant van de Nova recht, en sluiten de brilpoten aan de bovenkant van de lens aan.

Links de Supernova en rechts de Nova

Bij de Supernova is de aansluiting tussen de poten en de lens dan weer in het midden geplaatst. De Nova maakt net als de Supernova gebruik van de techniek om de neusvleugel te bevestigen aan de rubberen puntjes die we op de lens zien. Ook deze bril ziet er strak uit, en qua prijs zijn beide brillen gelijk. De Nova is vooral ontworpen voor hardlopen en zie je veel in triatlon. Want je kan er ook prima mee fietsen.

Op de fiets

Met de Supernova fiets ik inmiddels een tijdje. Wat direct opvalt bij het opzetten van de bril is het grote gezichtsveld dat je hebt, en dat komt door het frameloze design. Doordat je geen randen van een frame in het gezichtsveld hebt kun je vrij kijken en dat is fijn. De bril heeft rondlopende poten, en die grijpen zich goed vast aan mijn hoofd. Tijdens het fietsen blijft de bril goed zitten.

De lens is erg helder en je merkt gewoon direct bij een bril of het een kwaliteitslens is of dat daar op bezuinigd is. Wat me opvalt is dat de fotochromatische lens heel snel meekleurt. Als ik de bril in mijn berging opzet is de lens bijna transparant te noemen en zijn mijn ogen door het glas duidelijk zichtbaar. Maar als ik wegfiets en de zon begint te schijnen dan verandert de lens snel in een donkere zonnebrillens. Zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Het als je van een zonnige open vlakte opeens het bos in fietst heeft de lens logischerwijs kort tijd nodig om zich aan te passen. Maar gelukkig doet hij dat dus snel. Sneller in ieder geval dan dat ik met een normale zonnebril me besef dat het wat donker is en ik hem even afzet.

Ondanks dat je bij Koo keuze hebt uit allerlei kleuren lenzen met allerlei verschillende lichtdoorlaat percentages, is zo’n fotochromatische lens toch wel erg fijn. De lens past zich automatisch aan de verschillende weersomstandigheden waar ik in fiets. En daarbij, de looks mogen er ook wezen wat mij betreft!

Specificaties

Koo Supernova
Kleur: 11 kleuren
Prijs: € 180,- (€ 210,- met fotochromatische lens)
Gewicht: 22 gram

Koo Nova
Kleur: 6 kleuren
Prijs: € 180,- (€ 210,- met fotochromatische lens)
Gewicht: 21 gram

Conclusie

Koo heeft met de Supernova een fijne, stijlvolle, randloze bril in het assortiment, die ook nog eens heel licht is. Verder is de bril alles wat je er van mag verwachten: erg licht, blijft goed zitten, beschermt goed tegen zonlicht en geeft een goed contrast met de Zeiss lens.

Dat doet het Italiaanse merk goed, en daarom kan hij ook qua prijs concurreren met de betere merken. Ik vind de fotochromatische lens een goede toevoeging, omdat je de bril dan in verschillende omstandigheden kan dragen, ook bij wisselvallig weer. Dat maakt het erg makkelijk en hoef je niet van te voren te kiezen welke bril je opzet. Smaken verschillen en een shiny, spiegelende lens in een lekker kleurtje is natuurlijk ook vet, en daar heeft Koo er ook genoeg van. Je kan later geen losse lenzen erbij kopen dus je moet een goede keuze maken. Keuzestres dus, maar wel een van het leuke soort.

Meer info via Koo of de verdeler van Koo

de Nova