Het winterse weer is voor een paar dingen goed, maar fietsen hoort daar niet direct bij. Het is nat en koud. Voor precies die twee dingen heeft Mavic deze schoenen gemaakt.

Sommige mensen presteren het om zelfs nog zonder overschoenen door te fietsen, maar anderen, zoals ondergetekende, hebben goede bescherming nodig voor de voeten. In de winter wil je kou en nattigheid buiten houden. Dus er moet geen wind en water door je schoenen kunnen en wat ruimte voor dikkere sokken is ook belangrijk. Deze Cosmic Elite Vision CM schoenen doen dat allemaal, en nog een beetje meer.

Bij de gemiddelde wielerschoen zal je vaak dwars door het bovenwerk in de schoenen kunnen kijken. Dit is voor de ventilatie. Prima als het hoog zomer is, maar in de winter heeft die ventilatie een minder hoge prioriteit. Op de Cosmic Elite Vision CM schoenen zie je dan ook geen ventilatiegaten in de neus, maar ook niet aan de zijkanten. Het “CM” in de naam van de schoen slaat op Clima Mavic. Zo noemen ze het materiaal dat ze voor de neus van de schoen gebruiken. Het beschermd en het zou makkelijk schoon te maken moeten zijn. Het bovenwerk is helemaal dicht om de wind buiten te houden. Normaal zitten er in de zool ook gaten voor ventilatie, maar daar is gelukkig ook rekening mee gehouden. Er zit bij de neus en hiel wel een soort van gaatje, maar daardoor kan geen water in de schoen komen.

Bij Mavic doen ze veel dingen graag op hun eigen manier. Geen Boa draaisluiting, maar Mavic’s eigen Ergo Dial QR. Het werkt zoals je verwacht en het aardige is dat ze te vervangen zijn. We gaan er maar niet vanuit dat ze snel kapot gaan, maar je kan je voorstellen dat ze bij een crash sneuvelen. Het draadje van de Ergo Dial is echter wel wat kort. Als je de Dial helemaal los draait heb ik net te weinig ruimte om de schoen makkelijk aan of uit trekken. Je kan het draadje wel redelijk makkelijk lostrekken van de andere kant van de Dial waardoor je wél alle ruimte hebt. Mocht je dat toch te veel gedoe vinden (valt reuze mee vind ik) dan kan je een andere Dial kopen met een langere draad. Die zijn er in 20, 28 en 35 cm (prijzen tussen € 17,50 en € 25,-).

De Ergo Strap bovenop de voorvoet is ook weer typisch voor Mavic. Net even anders. De straps zitten vast met klittenband, maar je trekt de schoen samen met een lusje. Dat lusje kan je ook weer verstellen voor als je wat meer ruimte nodig hebt, of juist minder. Je ziet op de detailfoto’s onderaan dit stuk nog beter hoe dit eruit ziet.

Gezien worden
In de naam van de schoen zie je ook “Vision”. Dat slaat op de zichtbaarheid. Misschien denk je eerst aan de opvallende gele details en op de hiel, maar de schoenen zijn rondom geheel reflecterend. Fietsen in de winter betekent ook fietsen in slecht weer en de kans is groot dat je onderweg bent als het ’s morgens of ’s middags donker is. Goed over nagedacht dus. Doordat je voeten tijdens het fietsen ook bewegen (rondjes draaien) vallen ze nog eens extra op in het licht van bijvoorbeeld de automobilist.

En laten we niet vergeten waar het om gaat: het fietsen! Dat kan je deze winter rustig blijven doen. Wind en regen worden goed tegengehouden en dat zijn essentiële punten om je voeten te beschermen. De schoenen zijn ook nog eens comfortabel terwijl het bovenwerk best stug is. Het mag een vanzelfsprekendheid zijn dat deze mate van bescherming niet haalbaar is met lekker soepel kangoeroeleer. Het materiaal doet verder alles goed, dus ik kan het ze makkelijk vergeven. Bovendien vormt het geen belemmering bij het fietsen.

Het Clima Mavic materiaal dat onder andere rond de neus van de schoen wordt gebruikt geeft water en wind geen kans. Dat hebben we zowel onder de kraan als onderweg getest. Bij de tong wordt het water niet meer tegengehouden, dus bij heel regenachtig weer is nog steeds verstandig om overschoenen te gebruiken om je voeten droog te houden.

Altijd even passen
Als je gaat fietsen in de winter wil je ook dikkere sokken aan, of je schoenen beter bestand zijn tegen weer en wind of niet. Het blijft koud buiten. En met dikkere sokken heb je derhalve ook meer ruimte nodig in je schoenen. Bij sommige schoenen is dat wonderwel geen probleem, maar bij de meeste goed passende wielerschoenen komt je voet aardig klem te zitten met dikke sokken. En dat werkt dan weer averechts op hetgeen je wilt bereiken omdat de kans bestaat dat de bloedsomloop in je voeten daarmee wordt beperkt. Aangezien deze schoenen voor de koudere en natte ritten zijn gemaakt verwacht ik hier met dikkere sokken in te kunnen, maar dat is toch niet het geval. Ze vallen simpelweg ietsje kleiner dan mijn andere fietsschoenen in maat 46, ook normale met zomersokken. Dat komt ook door het bovenwerk dat dikker en stugger is – en dan met name de tong – dan bij zomerschoenen en dat dus meer ruimte in beslag neemt. De maatvoering blijft altijd een punt van aandacht en ook nu is mijn advies dus om de schoenen eerst te gaan passen (met dikke sokken!) voordat je ze aanschaft. Misschien moet je dus een maat groter kiezen dan anders.

Details
Mavic Cosmic Elite Vision CM wielerschoenen
Adviesprijs: € 170,-
Gemeten gewicht (in maat 46): 309 gram per schoen
Via Mavic

Plus
+ Bescherming tegen water en wind
+ Reflecterend rondom
+ Comfortabele inlegzool

Min
– Schoen valt iets krap uit terwijl een winterschoen juist wat ruimer mag zijn

Conclusie
Iedereen wil deze maanden zijn voeten beschermen tegen de elementen. Maar niet iedereen ziet het zitten om van die grote winterschoenen aan te schaffen en wenden zich soms tot de boterhamzakjes en aluminiumfolie om de voeten te beschermen. Voor die mensen zijn deze Mavic Cosmic Elite Vision CM schoenen heel geschikt naar mijn mening. Ze houden wind en water buiten, maar hebben wel nog steeds de uiterlijke kenmerken van echte raceschoenen. Dat komt enerzijds door de vorm, maar ook door de straps en draaisluiting en de carbon zool. Mavic doet alles graag op haar eigen manier en dat doen ze goed vind ik. De draaisluiting werkt zoals het zou moeten. De straps zijn heel makkelijk en gebruik en de mogelijkheid om ze te verstellen vind ik altijd een plus, geen voet is hetzelfde! Maar juist een schoenen voor de koudere maanden heeft wat mij betreft wat extra ruimte nodig voor dikke sokken en daarin schieten de schoenen wat te kort. Dat is eventueel op te lossen met een maatje groter dan normaal. Altijd eerst even passen dus. Heb je de juiste maat, dan zijn deze Cosmic Elite Vision CM schoenen met zijn eigenschappen wat mij betreft de ideaal voor naast je zomerschoenen: ze beschermen je voeten tegen de elementen, zijn makkelijk schoon te maken en je bent nog goed zichtbaar ook!