Wat mij betreft lag de opvolger van de ABUS AirBreaker wel in de lijn der verwachtingen. Nadat twee jaar geleden de GameChanger werd vernieuwd met de 2.0 versie, is nu de AirBreaker 2.0 daar. En net als bij de GameChanger 2.0 lijkt het in eerste instantie geen extreme verandering. Maar tijdens onze trip naar Italië begin mei kwam ik al snel tot de conclusie dat er wel degelijk veel gewijzigd is aan deze helm. Het development-team van ABUS heeft de afgelopen twee jaren aan dit project gewerkt.

Dat is in nauwe samenwerking gegaan met Team Movistar, dat hen van feedback heeft voorzien. Al was de eerste feedback van de renners: kom niet aan de AirBreaker. Die feedback hebben ze wijselijk links laten liggen, bleek later. Tijdens het trainingskamp afgelopen winter waren de renners en rensters van het team bij de eerste samples van de AirBreaker 2.0 al overtuigd van veel verbeteringen. Dat belooft dus wat!

Stukje historie voor de toekomst

Voor de nieuwste helm heeft ABUS ons wederom uitgenodigd voor een trip naar Noord-Italië. Dit keer om te zien hoe de nieuwe AirBreaker 2.0 geproduceerd wordt. Daarbij gingen we in eerste instantie een flinke stap terug in de tijd. We sliepen namelijk in een schitterend kasteel uit 1248. Een hotel dat niet zou misstaan als museum. Dat we dan neerstrijken in Italië is overigens niet gek, aangezien hier de productie plaatsvindt van de helmen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, schreven we al in het ABUS How it’s made artikel.

De presentatie van de nieuwe helm vond plaats in een ridderzaal. Via een lange trap met rode loper liepen we naar binnen. Tussen de vaandels en harnassen uit de middeleeuwen werd een video getoond met de plannen voor de nieuwe fabriek. Tijdens onze vorige trip werd al aangekondigd dat er plannen waren voor deze fabriek. Inmiddels zijn de plannen zo ver gevorderd dat de eerste schop de grond in kan.

ABUS Test-lab

Eerst naar de fabriek waar deze helm wordt gemaakt. Tijdens de rondleiding door deze fabriek valt me op dat er veranderingen zijn geweest ten opzichte van 2023. Ondanks dat ze in deze locaties langzaamaan uit de voegen groeien, is er toch ruimte gevonden voor een eigen testlab. Hierin hebben ze de verschillende testopstellingen staan zodat helmen direct getest kunnen worden of ze voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld het CE-keurmerk. Hierdoor kan het team heel snel schakelen en bijschaven tijdens het ontwikkelen van de helm.

Na de rondleiding is het tijd voor de productpresentatie van de nieuwe AirBreaker 2.0. Tijdens deze presentatie was Lukas (die we nog kennen van de vorige trip over de ABUS GameChanger 2.0) nog enthousiaster dan destijds. Het is mooi om te zien hoe gedreven Lukas en het team zijn bij de ontwikkeling van de helmen. Zijn passie voor helmen is heel groot en dat weet hij ook heel goed over te brengen. Hierdoor word je al enthousiast over de helm, nog voordat we hem in de hand hebben gehad. Na de presentatie en het aansluitende diner is het toetje en krijgen we de helm. En mijn eerste indruk als ik de helm in de hand heb, is dat Lukas geen woord heeft gelogen in zijn verhaal. De helm ziet er erg goed uit, is netjes afgewerkt en je voelt ook meteen dat hij erg licht is.

ABUS AirBreaker 2.0 met kooi-constructie

Net als bij de GameChanger, lijkt ook deze 2.0 versie van de AirBreaker erg veel op zijn voorganger. In eerste instantie moet je echt goed kijken om welke versie van de helm het gaat. ABUS zegt ook dat het niet gaat om een nieuwe helm, maar een verbeterde versie van de bestaande AirBreaker. Je kan vooral aan de extra ventilatiegaten boven je wenkbrauwen goed zien dat het de 2.0 versie is. Ook op de bovenkant van de helm zie je aan de ‘carbonplaat’ duidelijk een verschil, ten opzichte van de honingraat bij de eerste versie.

Uit tests van ABUS is gebleken dat de ventilatie bij lage snelheid nog verbeterd kon worden. Zeker in combinatie met de grote fietsbrillen waar we tegenwoordig graag mee rijden. De ventilatiegaten boven de wenkbrauwen moeten zorgen voor extra frisse lucht die van de voorkant naar de zijkant van je hoofd wordt geleid. Ook zijn de openingen aan de voorkant en midden op de helm een stuk groter dan bij zijn voorganger. Zo is er aan de voorkant meer ruimte voor frisse lucht, en kan de warme lucht er via de zeven interne luchtkanalen ook makkelijker uit.

Klinkt als een simpele verandering, maar technisch komt hier wel wat meer bij kijken. Grotere openingen gaan ten koste van de stevigheid van de helm. Hiervoor heeft ABUS een ‘inwendige’ kooi-constructie ontwikkeld, die op verschillende plekken in het EPS-foam wordt verwerkt. Je ziet deze terug in de carbonplaat boven op de helm die naast stevigheid ook voor extra ventilatie moet zorgen. Waar bij de vorige versie een honingraatconstructie bovenop de helm zat, is dit nu een carbonplaat met daarin twee extra openingen waar warme lucht uit kan.

Eyewear-port, flow-straps en Mips

De flow-straps zijn bij de ontwikkeling van de GameChanger 2.0 vernieuwd. De bandjes zijn aan de achterkant meer naar het midden van de helm geplaatst, waardoor er meer ruimte ontstaat voor je oren. Ik kan me voorstellen dat dit een welkome aanpassing is wanneer bandjes net op of tegen je oren komen. Persoonlijk had ik hier geen last van, maar ieder hoofd is weer anders. Daarnaast zijn de aerodynamische bandjes wat subtieler vormgegeven, waardoor ze minder moeten gaan wapperen. Hierdoor zal er ook minder ruis ontstaan, wat weer bijdraagt aan de veiligheid, omdat je zo beter geluiden en signalen van het verkeer kan opvangen.

Helemaal nieuw is de eyewear port aan de voorkant. Dit zijn twee rubbertjes die ze in de ventilatiegaten aan de zijkant hebben geplaatst, waardoor de bril beter in de helm blijft zitten. Een andere vernieuwing voor de AirBreaker 2.0 is dat deze ook beschikbaar zal komen in Mips-uitvoeringen. Specifiek komen deze helmen dan met het Mips Air Node-systeem en een Fidlock-magneetsluiting. De vorige versie van de AirBreaker kende nog geen Mips-uitvoering. Maar zoals ABUS zelf ook aangeeft, is deze helm inmiddels ook al zeven jaar oud.

Mooi en licht

Het is een kwestie van smaak, maar toen ik de all-in purple gekleurde helm in mijn handen kreeg, was ik blij verrast. Los van de vorm en looks van de helm, vind ik dit misschien wel de mooiste kleurstelling. Subtiel paars met een metallic glans en daarmee ook de meest opvallende kleur die er bij de eerste batch op de markt komt. Want daarnaast komt hij in het wit, zwart en zilvergrijs en een pure-white-uitvoering. Bij deze lancering zullen er zo’n 2000 helmen beschikbaar zijn, maar ondertussen draait natuurlijk de productie op volle toeren.

De weegschaal geeft 219 gram aan voor deze helm in maat M en dan heb ik het over de reguliere versie van de AirBreaker 2.0. De uitvoering met MIPS en de Fidlock-sluiting zal een fractie zwaarder zijn door het gebruik van de MIPS Air Node-padding en magneetsluiting. Bij de GameChanger 2.0 was dit verschil slechts 4 gram. Nu we het toch over het gewicht hebben, de AirBreaker 2.0 is 6 gram zwaarder dan de vorige versie. Door de kooi-constructie en carbonplaat zal de helm wat zwaarder zijn, maar dit wordt bijna helemaal gecompenseerd door de grotere ventilatie openingen, waardoor er minder materiaal nodig is voor de schaal en het EPS. En met een gewicht van 219 gram is dit nog steeds één van de lichtste helmen op de markt.

ABUS heeft bewust gekozen voor een iets hoger gewicht bij deze helm, vanuit veiligheidsoogpunt. Doel bij de AirBreaker 2.0 was om de helm veiliger te maken dan zijn voorganger. De carbonplaat is daarbij de basis. Samen met de driehoek aan de achterkant vormt dit de basis van de gehele kooi-constructie in de helm. De carbonplaat, met deze driehoek en de kooiconstructie is het skelet voor het EPS van de helm. ABUS heeft deze zo geconstrueerd dat er meer stevigheid in de basis van de helm zit, zodat deze meer bescherming biedt bij een val.

Comfortabel en compact

Als ik de helm opzet zit hij fijn. Met het zogeheten Zoom Spin-systeem draai ik hem aan zodat hij rondom goed aansluit op mijn hoofd. Voor een nog betere pasvorm kies ik ervoor om het retentiesysteem een paar tikjes lager te zetten. Nu sluit de helm helemaal mooi aan, en zit hij lekker. Aan de bandjes hoef je niets af te stellen, want de driehoek valt netjes om de oren. Daarnaast zit dit, zoals gezegd, vastgestikt en is de enige aanpassing aan de bandjes die je kan doen, de lengte.

De helm voelt lekker compact, en je merkt echt dat je een helm op hebt met een laag gewicht. Ten opzichte van de vorige AirBreaker voelt hij wat comfortabeler doordat de padding iets anders is. Hij voelt wat zachter aan, en heeft ook een andere vorm door de extra ventilatieopeningen in de helm. De padding is vrij dun, maar net dik genoeg voor een comfortabele pasvorm. Nog wel een goede opmerking van de ontwikkelaar Lukas, die aangeeft dat de padding in deze helm niet per se is om zweet op te vangen. Deze padding zorgt ervoor dat zweet naar de zijkant van het hoofd wordt geleidt.

Testen in de Italiaanse regen en Nederlandse zon

Het klinkt een beetje als de omgekeerde wereld, maar tijdens de trip hebben we in Italië voornamelijk in de regen gereden terwijl het in Nederland vooral heel zonnig was. Neemt niet weg dat ik de helm al bijna twee maanden volop aan het testen ben. Tijdens verschillende ritten waarbij ik samen met vrienden fiets, valt het maar weinig op dat ik met een nieuwe helm rijd. Als er een opmerking komt is het door de kleur, en pas daarna valt het op dat het gaat om een nieuwe versie van de helm.

Door het lichte gewicht vergeet je bijna dat je een helm draagt. Naast het lichte gewicht merk je goed hoe de frisse lucht door je helm stroomt. Door de grotere openingen voel je meer wind de helm ingaan. Hoe hoger de snelheid hoe meer dit opvalt, al hoeft de snelheid niet eens heel hoog te zijn om dit te ervaren. Ook bij een rustig tempo rond de 28 km/h merk je al goed hoe de wind erdoor gaat.

Lekker koel en goede zweetafvoer

Als het warmer wordt en ik meer ga zweten, valt me op wat Lukas bedoelde met de afvoer van het zweet. Want ik merk dat er meer zweet naar de zijkant van m’n hoofd gaat, en dat daar langs m’n hoofd naar beneden druppelt. Ik heb daardoor geen last van zweet dat in m’n ogen komt bij warm weer.

Tijdens een lange klim wil ik nog weleens de bril in mijn helm steken. Dit gaat bij de AirBreaker 2.0 heel simpel en hij zit dan ook echt stevig vast. Ook bij brillen met een heel slank montuur die niet altijd even strak in een helm blijven zitten, is dat geen probleem in dit geval. De rubbertjes zijn erg stroef, waardoor de helm heel stevig klemt. Door de rubbertjes gaat het insteken van de bril ook iets stroever. Wel merk je dan dat er minder ruimte is voor frisse lucht om de helm in te stromen, doordat de voorste openingen van de helm worden geblokkeerd.

Specificaties:

ABUS AirBreaker 2.0
Maat: M (ook verkrijgbaar in S en L)
Gewicht: 219 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 299,- (met Mips en Fidlock € 349,-)
Kleur: All-in purple (ook verkrijgbaar in: white, pure white, velvet black of graphite silver)

Conclusie

Van de ABUS AirBreaker blijf je af, was het eerste dat er door velen gezegd is. Nu ben ik altijd in voor vernieuwing, maar in dit geval was ik ook wel benieuwd hoe dit bij de AirBreaker 2.0 zou gaan uitpakken. De AirBreaker 2.0 voelt compacter en zit erg comfortabel op je hoofd. Met een gewicht van 219 gram is het een echt lichtgewicht helm, met een enorm goede ventilatie. Door de vernieuwde openingen boven je wenkbrauwen en de grotere gaten in de schaal van de helm, voel je de frisse lucht door de helm gaan. Vooral bij lagere snelheden valt dit goed op. De eye-port-rubbertjes zijn heel stroef, en houden je bril stevig op z’n plek.

Daar waar op het eerste gezicht de helm veel lijkt op zijn voorganger, is er erg veel verbeterd aan deze 2.0-versie. Hierdoor is de prijs ook iets omhooggegaan, met € 299,-. Dat is een serieuze prijs, maar daarvoor heb je dan ook echt een tophelm. De carbonplaat en kooiconstructie merk je niet direct, maar zorgen dat de helm de stevigheid en veiligheidskeurmerken heeft die het moet hebben. Deze constructie zorgt er wel voor dat er grotere openingen voor ventilatie zijn, en dat merk je zeker wel! Daarnaast komt ABUS ook direct met een Mipsuitvoering van de helm. Als laatste, en zeker als wielrenner niet onbelangrijk, vind ik dat de helm er qua looks een stuk op vooruit is gegaan. Hij oogt stoer en persoonlijk ben ik fan van de All-in purple kleur waarmee ik zelf ook rijd.

via ABUS

Tags: