Polar kende ik in eerste instantie natuurlijk vooral van de hartslagmeters en de (GPS) fietscomputers/sporthorloges. Het kon niet uitblijven dat Polar eind 2015 haar eerste activity tracker met optische hartslagmeting zou introduceren.

En Polar noemt het niet voor niets een ‘fitness’ tracker want de mogelijkheden van deze Polar zijn vele rktlen groter dan een reguliere ‘activity’ tracker. Waar de activity trackers zich meestal beperken tot hartslag, aantal stappen en gelopen kilometers biedt de Polar A360 hele specifieke functies om je sportprestaties te monitoren, trainingsschema’s in te stellen en zelf op maat gemaakte trainingsschema’s te ontvangen. Dat laatste nu alleen nog maar voor hardloopdoelen (5 km, 10 km, 21 km en 42 km), maar hopelijk volgen fietsdoelen (of andere) binnenkort ook. Naast de positionering als fitness tracker legt Polar sterk de aandacht op de ‘smart notifications’ die je op het horloge kunt ontvangen. Super handig!

First things first: de looks
Ik ontvang de Polar in een classy doosje met een beknopte handleiding. Ik ben gelijk onder de indruk van het strakke stijlvolle uiterlijk van de horloge. Deze Polar komt met een hele classy witte (in mijn geval) polsband waar het scherm als het ware ‘invalt’. Geen ontsierende grote knoppen aan de zijkant; één subtiel knopje aan de linkerzijde van het horloge is alles. En daarmee, samen met het touchscreen, kunnen we inderdaad het horloge volledig bedienen. Het vastmaken van het horloge gaat met twee metalen pinnetjes waarmee de band wordt vastgeklemd, in het begin even wennen. Je moet hem wanneer je hem aandoet even goed aandrukken zodat de pinnetjes ook echt “klikken” anders kan hij afvallen. Door deze binding ziet het horloge er superstrak uit en zijn er geen losse uiteinden van de horlogeband. Het horloge zit zo comfortabel dat je hem amper voelt.

De siliconen horlogeband voelt zacht en comfortabel aan en komt in 5 kleuren: wit, roze, zwart, groen en blauw en in drie verschillende maten (S, M, L). De Polar is niet zwaar en ondanks het relatief grote scherm is hij subtiel aanwezig om je pols.

Het beeldscherm (touchscreen) ziet er erg mooi en helder uit. Full color, en goed te bedienen door op  het scherm naar boven en beneden te swipen met je vinger. Het beginscherm is naar eigen keus te selecteren door enkele seconden je vinger op het beeldscherm te drukken. Je kunt kiezen dan uit weergave van tijd, tijd en datum, of hoeveel procent van je dagelijkse doel je al bereikt hebt. Daarnaast kun je ook de tijd en datum horizontaal gepositioneerd laten weergeven. Dit laatste kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld op je fiets zit en je je armen voor je houdt. Het staat standaard in de ‘auto dim stand’, om batterij te sparen, maar dit kun je aanpassen zodat het scherm voortdurend aan staat. Ook als het scherm uit staat ziet er mooi strak uit, een beetje als een smart watch. Met een simpele polsbeweging kun je het scherm op laten lichten en aflezen wat je wilt. Dat kan ook door de knop links in te drukken of over het scherm te vegen. Het touchscreen reageert prima op swipen. Als je de auto dim functie gebruikt gaat de batterij makkelijk een dag of vijf mee.

Installatie van de software en koppelen van de Polar
Door de afbeeldingen in het instructieboekje is me al snel duidelijk hoe ik de Poalr moet koppelen aan de computer en het horloge moet installeren.  Met de bijgeleverde USB-kabel kan de Polar aan de computer gekoppeld worden. Om de connector te bereiken moet je eerst een dun ogend rubberen flapje open peuteren, die aan de andere kant open gaat dan je zou verwachten. Zodra je dat weet is het geen probleem.

Het installeren gaat soepel. Na registratie van een nieuw Polar account kun je op de website van Polar de PolarFlowSync software installeren (gaat automatisch) zodat je gegevens kunt synchroniseren tussen je A360 en de Polar Flow applicatie.

Bij het aanmaken van een account dien je een aantal gegevens over jezelf in te vullen (lengte, gewicht, man/vrouw, leeftijd, etc.) zodat het apparaat het calorieverbruik zo goed mogelijk kan berekenen. Voor het berekenen van de maximale hartslag en de gerelateerde hartslagzones gaat Polar uit van de formule 220-leeftijd. Niet supernauwkeurig maar voor de meeste amateursporters zal het voldoen. Als je wel je hartslagzones weet kan je dit uiteraard handmatig aanpassen. Naast installatie via de computer kun je de installatie ook uitvoeren via je telefoon. Daarvoor heb je de Polar Flow app nodig, beschikbaar voor zowel Android als IOS. Nu het horloge en de webservice aan elkaar gekoppeld zijn zal elke beweging, stap, activiteit en hartslag na synchronisatie terug te vinden zijn in je account.

Tijd om te sporten
Het starten van een training is heel eenvoudig. Even naar boven swipen, de sport selecteren die je gaat doen (standaard staan er 5 sportprofielen in, waaronder wielrennen en hardlopen, en deze kun je onbeperkt uitbreiden tot krachttraining en yoga sessies aan toe). Per sport kun je afzonderlijke trainingszones (hartslag) en trainingsdoelen aanmaken in de Polar webservice. Ook kun je een trilalarm op je horloge ontvangen wanneer je buiten je doelzone zit. Hiermee laat Polar duidelijk haar onderscheidend vermogen zien van andere activity trackers.

Zodra je de gewenste training aantikt begint de tijd te lopen en wordt je hartslag en trainingstijd zichtbaar. Je kunt de gegevens die je wilt zien selecteren door te swipen. Zo kun je hartslag, verbrandde calorieën en verstreken tijd in één oogopslag zien. Bij hardloopgerelateerde activiteiten kun je ook je actuele pace in minuten per kilometer en de afgelegde afstand aflezen. Omdat de A360 geen GPS heeft maakt hij gebruik van de accelerometer die erin zit. Het mooie van Polar is dat door de updates die in de loop van de tijd gekomen zijn, en nog komen de informatie die wordt gemeten steeds nauwkeuriger wordt. Eigenlijk wordt je horloge dus steeds beter zonder dat je een nieuwe hoeft te kopen. Dat geldt ook voor de optische hartslagmeting want dit is hun eigen product en de ontwikkeling.

Na de training….
Via de website van Polar Flow krijg je een schat aan informatie over je training, de hartslagzones, afgelegde afstand en/of trainingstijd, aantal uur bewegingsactiviteit en zelfs het aantal uren (on-)rustige slaap. Je kunt in een maandkalender een volledig overzicht zien van alle activiteiten en vervolgens per dag inzoomen op de activiteiten die dag. Of het nu gaat om uren slaap of aantal stappen en verbrandde calorieën, je kunt alles terugvinden. Ideaal voor een data-chick als ik :-). Ik kan amper alle functies en dataweergave beschrijven; alles wat je wilt zien kun je hierin terugvinden (behalve GPS, daarover later meer).

Smart Notifications
Een hele toffe functie van de Polar vind ik zelf de smart notifications. Als je het horloge aan je telefoon koppelt via Bluetooth én je stelt in dat je notificaties wilt ontvangen krijg je bij een appje, smsje, push-notification of inkomende oproep een melding via trilalarm op je horloge. Handig als je telefoon meestal in je tas zit en je een oproep niet hoort. Of als je telefoon buiten bereik is en je een agendaherinnering krijgt. Op het horloge zie je dan dezelfde voorvertoning als je op je telefoon ziet. Wanneer je gebeld wordt kun je met één druk op de Polar dempen, negeren of opnemen. Het gesprek zelf voer je natuurlijk wel via je telefoon.

Geen GPS
En nu komen we eigenlijk bij het enige echte gemis in dit horloge. Ik, als wielrenner, mis GPS. Bij het hardlopen vind ik het niet zo heel erg dat ik niet precies terug kan zien welke route ik loop en hoe snel op welk segment. Maar bij het wielrennen is dat wel even anders. Natuurlijk, ik kan tijdens mijn trainingen ook Strava aanzetten maar dat maakt het wat omslachtig. Zodra ik op de fiets stap gaat zowel de Polar als mijn vaste fietscomputer met GPS mee. De Polar omdat ik het stiekem toch wel tof vind het doel van de dag te behalen, en omdat de interface er zo tof uitziet en goed inzicht geeft in de hartslagzones, de fietscomputer voor GPS.

Ik denk persoonlijk dat dit een spagaat is waar Polar in zit; deze A360 is er in eerste instantie voor de lifestyle doelgroep, gericht op meer beweging (activity tracking). Maar misschien heeft de A360 wel meer functies (analyse en training) dan waar de meerderheid van de doelgroep behoefte aan heeft. Het ontbreken van de GPS vergroot de batterijduur. En misschien is dit ook niet helemaal eerlijk, want als fitness tracker heeft deze Polar zoveel extra functies dat je het onbedoeld gaat vergelijken met een GPS sporthorloge, en daarvoor is er een andere doelgroep dan de doelgroep van deze A360.

Super motiverend
Waar de A360 misschien wel het beste in is, is motiveren. Je bent constant bezig met bewegen. Omdat je elke dag je gewenste aantal bewegingen wil halen, neem je even de trap in plaats van de lift, ren je even naar de bushalte ipv te lopen, ga je ’s avonds toch nog even sporten omdat je die 100% wil halen. Het werkt op een goede manier zelfs verslavend. Grappig detail is nog dat Polar al in 2008 als eerste een activity tracker op de markt brachten. Mensen begrepen het nut toen nog niet en dus was de markt er nog niet klaar voor. Nu dus wel!

Details
Adviesprijs: €199,-

Plus
+ Design
+ Mooi goed afleesbaar full color scherm
+ Trainingsdoelen- en schema’s via de Polar Flow App (en web)

Min
– Accelerometer is minder nauwkeurig dan GPS

Conclusie
Een handige en mooie activity tracker met veel meer mogelijkheden dan alleen dat. Met mooie grafieken en overzichten om je trainingsprestaties te monitoren, mooie schermen op je horloge om af te lezen of je je dagelijkse doel hebt bereikt (en zo niet, wat je nog moet doen om het te bereiken), hartslagmetertracking en smart notifications van je telefoon naar je pols. De adviesprijs is €199,90 maar daar krijg je dus ook heel veel fitness tracker voor. Als je echt op zoek bent naar een sporthorloge dan kan je beter voor de Polar M400 gaan. Maar zoek je een fitness tracker met een chique uitstraling en genoeg functies en ingebouwde hartslagmeter, dan is dit wel een erg fijn horloge. Gemotiveerd bewegen, wat wil je nog meer!