Regen, wie is er niet groot mee geworden. Voor de commuters, heeft Rapha een regenjasje gemaakt. En omdat ikzelf regelmatig (oke, het mag nog wel wat vaker) naar het kantoor fiets, ben ik toch wel benieuwd.

Looks
Onze jas heeft een fluorgele kleur die lekker opvallend is. Hij is er ook in het fluororanje en fluorroze. Zo val je in het verkeer lekker op. Wil je niet opvallen,dan is er ook nog een zwarte versie. Op de achterkant is het logo van Rapha met de omliggende stipjes ook nog reflecterend. Dit logo komt net onder je rugzak vandaan, wanneer je die draagt. De jas heeft een capuchon die je ook kan oprollen en met een bandje vast kan zetten. Ook zijn er twee gewone jaszakken met een rits. Op de rug ventileert de jas doormiddel van een overlappend stuk stof. De rits loopt iets scheef zodat hij bovenaan iets meer naar de zijkant zit. Alle naden zijn afgedicht. Dit wat betreft de theorie, maar hoe zit en fietst de jas.

De pasvorm van de jas is ruim zodat je er laagjes onderaan kan. Ik kan onder mijn jas bijvoorbeeld een down jack aan, die ik tijdens mijn woonwerk regelmatig aan heb zodat ik warm blijf. De capuchon sluit erg goed af, helemaal wanneer je deze met de elastiekjes aantrekt. Ook met harde wind blijft de muts goed zitten en opzij kijken gaat prima. De capuchon zit dan niet in de weg wanneer je opzij kijkt.

De mouwen worden afgesloten met een zwart zacht stukje stof dat wel water opneemt wanneer het regent. Dat merk je wanneer je de regenjas nat is en je hem weer aantrekt. Dat de rits scheef naar boven loopt is fijn omdat je zo geen irritant lipje tegen je kin voelt. Je ziet dit wel meer en is gewoon slim gedaan. Ook wanneer ik in de beugels fiets, zit de jas lekker comfortabel. En de jas is aan de achterkant iets langer dan aan de voorkant, maar er zit geen extra flap aan.

Waterdicht
Het belangrijkste bij een regenjas is natuurlijk dat hij waterdicht is. En dat is hij! Er komt echt geen water doorheen. We hebben hem zelfs nog een tijdje in een bak water gelegd en zelfs dan druppelt er niets door. Ook de rits is waterdicht. Maar zitten er ook nog verbeterpuntjes aan deze jas? Jazeker, dat is het ademen van de jas. Ondanks de ventilatiegaten op de achterkant, ademt de jas te weinig wanneer je gaat zweten. Als ik lekker rustig naar m’n werk fiets heb ik nergens last van. Als ik iets harder fiets waarbij ik wat ga zweten dan merk je dat het jasje aan de binnenkant vochtig wordt. Het is dan ook geen jasje dat je aandoet bij trainingen maar echt bedoelt voor het woon-werkverkeer, en dan het liefst wanneer je niet te hard fietst. De capuchon kan je trouwens ook onder je helm doen. Het ziet er niet per se heel snugger uit, maar ik vind dit handig omdat veel fietsregenjasjes die ik heb geen capuchon hebben. Dat maakt tijdens mijn trainingsrondjes niet uit maar tijdens het woon-werkverkeer vind ik een nat hoofd wel vervelend.

Rapha Commuter Jacket
Getest in maat: M (ik heb normaal ook maat M)
Gemeten gewicht: 240 gram
Adviesprijs: € 120,-
Meer info via Rapha

Conclusie
In de praktijk is dit een regenjas die je meeneemt voor de regenbui onderweg en die je niet constant aan hoeft te hebben. Als de bui voorbij is, gaat het jasje weer uit en vouw je hem op ter grootte van een bidon. Hij weegt 240 gram dus je kan hem heel makkelijk ergens kwijt zonder dat je er last van hebt. Je valt lekker op in het verkeer door de kleur en het reflecterende logo. De afwerking en details zijn weer top van Rapha. Hij is echt waterdicht, de capuchon is erg handig maar het ademen zou wel iets beter kunnen. Voor de woon-werk kilometers een handige regenjas die je ook als je niet op de fiets zit kan gebruiken.