Rapha PRO TEAM LIGHTWEIGHT GORE-TEX JACKET

Het nieuwe wapen tegen slecht weer van Rapha hebben we afgelopen periode grondig getest. In dit geval was het niet één persoon, maar zijn er drie redactieleden op pad geweest met het Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket, in zowel de heren als de womens uitvoering!

Nathalie draagt hier de women’s uitvoering. Zelfde materiaal maar o.a. getailleerder dan de mannenuitvoering. Dit in M, normaal heeft ze S

Wat meteen opvalt is het label waar Gore-Tex opstaat, daar worden we blij van. Onze ervaringen met hun materialen zijn erg goed. De verwachtingen van dit jasje zijn daarom hoog. Op het eerste gezicht is onze enige angst dat het misschien enorm gaat zweten omdat het lijkt alsof het compleet afsluit. Rapha en Gore-Tex zelf geven aan dat het juist een heel goed ademende jas is, dus dat gaan we ervaren!

Shakedry: schudt het droog
Het materiaal waar de Rapha Gore-Tex jas van gemaakt is, heet Shakedry, letterlijk vertaald ‘Schud Droog’. Waterdruppels blijven op de jas liggen of waaien eraf door de wind en als je de jas uitdoet schud je het regenwater er zo af. Het materiaal is het meest waterproof materiaal dat Gore-Tex te bieden heeft. De buitenste van twee lagen is een waterafstotend membraan. Water kan er van buiten niet door, maar van binnenuit kan het vocht via de ademende laag wel naar buiten worden afgevoerd. Het is ook nog volledig winddicht.

Ondanks dat het bestaat uit twee lagen is het jasje echt heel dun en oogt kwetsbaar. Het voordeel is dat je het jasje heel klein kan opvouwen. Zeker met behulp van het kleine zakje van mesh dat aan de binnenkant zit. Daar rol je de jas in, zodat het ongeveer de grootte heeft van je vuist en daarmee makkelijk mee te nemen is in je jersey. Voor ons allen geldt dat we hem inmiddels standaard meenemen bij een lange rit. Als regenjas, maar ook als extra laagje. De weegschaal geeft bij ons 126 gram aan in maat M bij de heren.

rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket

De fit is goed, en soms iets té goed
Ondanks dat het materiaal van de jas totaal niet rekt, zit het jasje goed. De manchet is deels van elastiek zodat hij bij Nathalie perfect aansluit. Ze kan hem mooi over de handschoenen trekken, waardoor water en kou ook via de mouw niet naar binnen kunnen. Dit is per persoon verschillend, want bij Coen zit hij net wat strakker, waardoor het jasje wel goed aan sluit maar niet over de (lange vinger, winddichte) handschoen past. Hendrik ervaart hetzelfde, het jasje gaat net over zijn handen, maar niet met handschoenen aan. Een maat groter kan dan een betere keuze zijn. Probeer dus even te passen als je het overweegt te kopen, al zijn de retourvoorwaarden bij Rapha dik in orde.

Manchet van Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket

Zoals bij de meeste fietsjassen is de achterkant langer dan de voorkant zodat ook in diepe zit je rug bedekt blijft. Aan de achterkant is het jasje voorzien van elastiek zodat het ook mooi aansluit en opspattend regenwater geen kans geeft.

achterkant van Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket
Hendrik draagt hier het jack in maat L, zijn normale maat voor o.a. Rapha kleding.

Zowel Nathalie, als Coen hebben de jas in maat M (dragen normaal maat S), en dan valt hij overal net iets ruimer. Hendrik heeft hem in maat L. Normaal ook zijn maat, dus misschien was een XL beter geweest, maar het past wel. Het jack kan nu niet meer over een ander jack, maar wel nog met een dik ondershirt met lange mouwen bijvoorbeeld. Dat het ruimer valt zoals bij Nathalie en Coen is ook wel weer handig omdat je het jasje eigenlijk nooit alleen zal dragen en als extra laagje is die extra ruimte wel handig. Het is daardoor niet een heel aerodynamische fit, maar we zullen geen maat kleiner adviseren en het wappert ook niet.

Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket

Weer een donkere jas, maar toch anders
Het is wel weer een donker kledingstuk. Sommigen zullen vinden dat een lichte/felle kleur verantwoorder is als je in grauw en regenachtig weer rijdt. Het probleem is echter dat het materiaal zich niet makkelijk laat bewerken en enkel in een paar donkere kleuren verkrijgbaar is. Er zitten wel reflecterende strepen op de jas, o.a. in de vorm van de bekende ‘Rapha signature’ armband. Op de redactie vinden we de kleur toch mooi. Het is geen zwart, maar een soort antraciet, wat het speciaal maakt. Het ziet er zo wel echt uit als een high-tech jasje.  

Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket

Wat maakt het dan speciaal?
Dit is niet het eerste Gore-Tex Shakedry jasje op de markt. Rapha weet zich te onderscheiden met hun oog voor detail. De rits is waterdicht en heeft aan de binnen- en buitenkant een flap, voor extra bescherming tegen regen en wind. Aan de binnenkant voorkomt het beschadigingen aan andere kledingstukken. De rits kan zowel van boven als onder open. Coen heeft hiervoor beide handen nodig en dat is tijdens het fietsen niet altijd een goed idee. Het openen van de onderkant heeft Coen vooral gebruikt om iets uit z’n jersey te pakken. Nathalie en Hendrik vonden het vooral prettig dat als ze het warm hebben de jas als een cape kon laten wapperen door hem van onderaf open te ritsen. Het voordeel is dat je hem dan weer makkelijk met 1 hand naar beneden dicht kan doen.

 Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket

In de praktijk: multifunctioneel
Het jasje hebben we voor meer doeleinden gebruikt. In eerste plaats natuurlijk als regenjas, maar ook als windjack of extra laag bij koud weer. De jas heeft zich echt bewezen als regenjas, want ook na lange ritten in de regen blijft hij 100% waterdicht. Ook door de naden, die van binnenuit zijn dichtgemaakt, komt er geen water naar binnen. Het valt zoals gezegd wat ruimer waardoor het ook over je winterkit te dragen is.

Het ademende vermogen van het jasje is bijzonder goed te noemen. Het is niet gevoerd en je draagt het ook als extra laagje over de kleding die je normaal ook aan zou doen tijdens je rit. Voor heel intensieve training of een wedstrijd is het wel wat teveel van het goede. Daar is het jack ook niet per se voor gemaakt. Het is gemaakt om je naar buiten te laten gaan als het nat en guur is, en je toch je (trainings)rit te laten doen. En dan werkt het wonderbaarlijk goed. Je krijgt niet het natte gevoel als bij een traditioneel regenjack, maar houdt je juist warm en droog.

Er is ook een Pro Team Insulated Gore-Tex Jacket verkrijgbaar, die gevoerd en daarmee meer geschikt is voor winterse omstandigheden. Tijdens de gravel, cross of mtb tochten in de winter, houdt het jasje je niet alleen droog maar schudt je de viezigheid er ook makkelijk af.

Steviger dan het lijkt
Toen we het jasje uit de verpakking haalden was eenieder van ons echt verbaasd hoe dun de stof was, en het lijkt daardoor kwetsbaar. Niets blijkt minder waar nadat we er in het bos mee langs takken en bomen zijn gegaan. Zelfs een koprol in een sloot met doorns heeft het jasje zonder kleerscheuren overleefd, sterk spul dus!

Doordat je de regen en modderspetters er makkelijk afschud en eventueel met een vochtig doekje kan afvegen, hoef je het jasje niet iedere keer in de wasmachine te gooien. Doe je dat wel, dan is een kort wasje op 30 graden voldoende. Dit heeft geen negatieve invloed op het waterafstotende materiaal. Doordat de jas tot een klein bolletje is op te vouwen, neem je deze makkelijk mee. Zo neemt Nathalie de jas zelfs mee als back up, voor een regenbui onderweg naar haar werk.

Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket pocket
In dit kleine zakje kan je het hele jack kwijt

Details
Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex Jacket
Gewicht: 126 gram in maat M, 131 in maat L
Voor mannen verkrijgbaar in maat XS tot XXL, voor vrouwen in XXS tot XL
Adviesprijs: € 260,-
Bij Rapha alle info over het Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket voor de heren en het Womens Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket voor de dames.

Conclusie
Een prijs van € 260,- voor een regenjas is erg stevig. Maar wanneer je een paar keer door weer en wind hebt gefietst kan je concluderen dat dit een jas is die het geld waard kan zijn omdat het niet alleen een regenjas is. Hij is klein op te vouwen, waardoor je hem makkelijk meeneemt als regenjas, windjack en/of als extra laagje als het kouder wordt. Het Gore-Tex membraan doet goed zijn werk en zolang je geen maximale interval trainingen doet, ademt het lekker en krijg je het niet koud van het natte zweet. Je maakt de jas makkelijk schoon, en ondanks het zeer dunne en lichte materiaal is hij steviger dan we hadden verwacht. Als je deze jas aanschaft, heb je geen excuus meer om niet in de regen te rijden en de drempel om naar buiten te gaan wordt een stuk lager. Hoe fijn is dat!?

detail Rapha Pro Team Lightweight Gore-Tex jacket