Restrap is een Brits merk gespecialiseerd in bikepacking producten. De focus ligt op functionele en duurzame producten om je fietstrip te ondersteunen. Alle producten worden zelf geproduceerd in Engeland. Het merk bestaat sinds 2010 en je ziet de zwarte tassen steeds vaker voorbij komen. Tijdens de Utrecht Ultra testte ik vier producten van Restrap uit de nieuwe Race lijn, en mijn ervaringen lees je in dit artikel.

6.5 liter aan frametassen

Ik test twee frametassen, een stuurtas en het hydration vest. De ene frametas bevestig je bovenop je bovenbuis, en de andere tas hang je aan de onderkant van de bovenbuis. Ik heb voor beide tassen de grootst mogelijke maat gekozen, en samen zorgt dat voor 6.5 liter inhoud. De bevestiging van de top tube tas werkt met vier bevestigingspunten; twee straps gaan om de bovenbuis, één om de zadelpen en de laatste gaat om de cockpit met een elastiekje. De tas heeft een dubbele rits, zodat je ‘m aan beide kanten kan openen. In de tas zitten verschillende gaasjes om specifieke items in op te bergen en ook op de zijkanten zien we nog extra vakjes.

De frametas heeft maar liefst zes bevestigingspunten. Je hangt de tas aan de bovenbuis en maakt ‘m vast met drie straps. Vervolgens heb je ook nog twee straps voor de onderbuis plus een laatste voor de zitbuis. De frametas heeft twee compartimenten, die bereikbaar zijn vanaf de twee zijkanten van de tas. Onder een flap zit een rits over de gehele lengte van de tas, en in de vakken zelf zitten nog gaasjes waardoor je extra vakjes hebt. Aan de ritsen zit een oranje lusje waarmee het dicht- en openritsen vrij eenvoudig werkt.

Stuurtas met holster

De Race Bar Bag is een stuurtas die bestaat uit twee delen. Aan het stuur en balhoofd bevestig je een harnas, dat aan de voorkant open is. Dit harnas is te sluiten met twee riempjes. In het harnas plaats je een waterdichte zak met een inhoud van zeven liter. Je haalt de tas dus eenvoudig van de fiets, zonder het hele systeem los te maken. Handig om de tas bijvoorbeeld van de fiets te halen als je in een hotel gaat overnachten. Aan beide zijkanten zitten gaasjes om nog meer spullen in te doen en op de voorkant staat het logo van Restrap. Het logo is reflecterend, waardoor je extra zichtbaar bent onderweg.

Hydration vest met 5 vakjes plus ruimte voor 2 liter water

Als laatste maakte ik ook nog gebruik van het hydration vest. Op de achterkant staat het reflecterende logo van Restrap en je hebt de mogelijkheid om een lampje te bevestigen. Over de voorkant loopt de slang voor het water, die met een magneetje aan het vest klemt. Dit vest biedt ruimte voor twee liter water. Verder heeft het vest ook nog 5.5 liter aan opbergruimte, verdeelt over zakjes op de voor- en achterkant. De zakjes op de voorkant kun je eenvoudig bij tijdens het fietsen, voor de vakken op de achterkant moet je het vest even afdoen.

Eenvoudige bevestiging

Als ik de producten uit de verpakking haal is de kwaliteit en afwerking goed zichtbaar. Waterdichte materialen, reflecterende logo’s, waterdichte ritsen en lichtgewicht materialen. De ritsen zijn voorzien van praktische lusjes, veel gaasjes op praktische plekken voor extra opbergruimte en compartimenten aan de binnenkant van de tassen zodat het geen rommeltje wordt. Echt een goede eerste indruk.

Het bevestigen van de tassen gaat vrij simpel. Ik kies ervoor om eerst de framebuizen te voorzien van beschermingstape, om schuurplekken te voorkomen. Wellicht overbodig, want alle straps zijn van zachte materialen en bij de stuurtas worden zelfs stukjes foam geleverd ter bescherming van het frame. Die stukjes foam zitten aan de tas en komen tussen het stuur en de tas en tussen het balhoofd en de tas.

Inpakken maar!

Het inruimen van de tassen vergt wel wat denkwerk. Bij de inhoud van sommige tassen kan je tijdens het fietsen eenvoudig bij, terwijl je voor andere tassen van de fiets af moet. Uiteindelijk kies ik ervoor om de stuurtas te gebruiken voor reservemateriaal en spullen voor mijn overnachtingen. Er past dan een setje reservekleding in, bestaand uit een shirt, broek, ondershirt en sokken. Verder nog twee binnenbandjes, wat toiletspullen, een onderbroek en nog zo’n tien repen/gels.

In de frametassen gaat voeding, en wat elektronica zoals powerbanks. Voor je idee: in de bovenste frametas passen zo’n tien repen of gelletjes en een telefoon. In de onderste frametas past ruim het dubbele. Het hydration vest gebruik ik voornamelijk voor water, en in de zakjes op de borst stop ik nog wat repen en gels.

Vest aan…

Het vest doe je aan als een jas en je maakt ‘m dicht met twee riempjes op de borst, die je ook nog kunt afstellen. Het vest is vrij hoog op je bovenlichaam gepositioneerd waardoor de achterzakjes van je fietsshirt nog bereikbaar zijn. Het materiaal is zacht waardoor het vest prettig aanvoelt. De drinkslang loopt voor je langs en de richting van het tuitje is aan te passen. De eerste slok is even wennen, en ik ben benieuwd hoe dat op de fiets gaat zijn.

…. En gaan!

Eenmaal op de fiets merk ik al snel de verschillende functies van de tassen op. De bovenste tas gaat eenvoudig open en dicht en omdat je er vanaf boven precies inkijkt is het eenvoudig om te pakken wat je nodig hebt. Bij de onderste frametas is dat wat lastiger, dus daar pak je wat op gevoel uit, of als je even stilstaat. De stuurtas gebruik ik echt alleen als ik van de fiets af ben, op de gaasjes aan de zijkanten na dan. Die zijn juist weer heel goed bereikbaar vanaf het stuur. De achterzakjes op het vest heb ik niet echt gebruikt, maar de vakjes aan de voorkant des te meer. Daar stopte ik vaak wat voeding voor de komende uren in.

Het fietsen zelf is simpelweg anders met bikepacking tassen. Je fiets is een stukje zwaarder dan je gewend bent, waardoor deze wat slomer aanvoelt. Zeker als je gaat staan is dit goed merkbaar. Maar op een meerdaagse fietstrip heb je nu eenmaal extra gear mee te nemen en dan zijn deze tassen echt een uitkomst. Maar wees je er wel bewust van dat je elke kilo bagage zelf mee moet nemen en pak dus licht.

Waar ik op voorhand benieuwd naar was is of je last zou ervaren van de tassen tussen je benen en bij je vingertoppen. Maar omdat de frametassen dezelfde breedte hebben als je bovenbuis heb je er gelukkig geen last van. Let wel, als je ze te vol stopt worden ze wat breder en dat schuren ze wel langs je benen. Niet doen dus. Bij de stuurtas gaat het er ook om hoe vol je ‘m stopt. Als de tas helemaal vol zit en je hebt de handen in de stuurbeugels dan zit je tegen de tas aan, maar dat stoorde mij niet echt.

En dan nog even over het hydration vest. Het drinksysteem werkt goed en lekt niet. Wel moet je stevig zuigen voor een slok water, waardoor het vooral bij een rustige inspanning goed werkt. Anders kom je namelijk adem tekort. Het systeem is handig bedacht, en in de praktijk werkt dat dus ook goed. Het is een lichtgewicht vest waardoor je het gewicht van het water niet voelt. Soms hoor je het wel klotsen maar het voelt niet vervelend. Als je de tas verder helemaal vult merk je dat natuurlijk wel qua gewicht, maar niet op een storende manier. Wel belangrijk om rekening mee te houden. Het vest is een extra laag waardoor je het wat sneller warm krijgt tijdens het fietsen. Je kunt dit compenseren door een laagje minder aan te trekken.

Specificaties

Restrap Race Top Tube Bag Long – 2 liter – 239 gram – € 89,99
Restrap Frame Bag Large – 4.5 liter – 247 gram – € 112,99
Restrap Race Bar Bag – 7 liter – 320 gram – € 131,99
Restrap Race Hydration Vest – 7.5 liter – 368/380 gram (afhankelijk van maat) – € 167,99

Naast bovenstaande producten bestaat de Race lijn van Restrap ook nog uit een aantal andere producten. De top tube bag is er ook in twee kleinere maten, en de frametas is er in één kleinere maat. De stuurtas is er ook in een aero variant, die je aan je opzetstuur kunt bevestigen. Al is het ook mogelijk om de standaard variant die ik testte te combineren met een opzetstuur. Verder heeft de Race lijn ook nog een zadeltas met een inhoud van 7 liter, die net als de stuurtas een harnas heeft. Als laatste is er nog een snacktasje voor aan het stuur, met een inhoud van 1.1 liter.

Conclusie

Als je geregeld op meerdaagse fietstrips gaat zijn bikepacking tassen een must. De functionaliteit van de Restrap tassen is op en top in orde en je merkt echt dat de producten door fietsers gemaakt zijn. Elke feature is functioneel en dat werkt prettig. Echt een fijne set als je het mij vraagt. Qua prijs zit Restrap zeker in het hogere segment, maar als het goed is ga je daar ook heel lang plezier van hebben. Mijn racefiets heeft framemaat 58, en dan past de grote frametas precies. Let er wel even op dat je dit opmeet voordat je de tassen aanschaft.

Meer info via Restrap.