Na ons bericht over de nieuwe Bi-Fusion handschoenen van Roeckl, wilden we graag een setje om eens aan de tand te voelen. Het werd de Roeckl Icon. Deze fietshandschoen is volgens Roeckl voor prestatiegerichte fietsers. Maar dan wel degene die op zoek is naar hulp bij gevoelloze of drukgevoelige handen zoals dat zo mooi heet. Minder mooi is het wanneer je die pijntjes voelt tijdens het fietsen. Dus een hulp in de vorm van handschoenen met extra padding is dan welkom.

Demping door Bi-Fusion padding

De padding van deze handschoen heet Bi-Fusion. Dit is een soort van gel wat globaal een beetje werkt als de gel wat je bij andere handschoenen ook wel ziet. Maar dit Bi-Fusion is wat meer doorontwikkeld. Het voelt iets steviger dan gel maar het is zeker elastisch. Daarnaast is er een tweede laag die een vaste vorm heeft, vandaar de naam Bi-Fusion. Het moet trillingen nog natuurlijker dempen wat weer zorgt dat je met meer comfort op de fiets zit, zonder dat je constant met je gedachten bij de pijntjes uit je handen bezig bent.

Los van de Bi-Fusion padding die duidelijk in het oranje zichtbaar is, heeft de handschoen nog meer handigheidjes. Iets wat je toch van Roeckl verwacht want als ze ergens goed in zijn, is het wel handschoenen maken. De bovenkant van de handschoen is gebreid wat inhoud dat dit gedeelte heel veel ventilatie heeft. Verder is de duim van badstof om zweet van je gezicht te vegen of even lekker je neus mee af te vegen. Eenvoudig, maar als het er niet is ga je het missen, is mijn ervaring. De handpalm wordt bedekt met Roeckl-Grip. Dit materiaal zorgt voor grip wanneer je het stuur vasthoudt. En er zijn de bekende lusjes bij de ring- en middelvinger om je handschoen makkelijk uit te trekken. Zelfs over het logootje is nagedacht, want dat reflecteert.

Gefilterde trillingen

Voordat je ermee gaat fietsen knip je de labeltjes aan de binnenkant van de handschoen eruit. Anders gaan deze tussen je hand en de handschoen zitten. De handschoen gaat soepel aan doordat er genoeg stretch in zit. Bij de pols zit een elastiek om het allemaal strak te houden in plaats van een klittenbandsluiting. Zelf vind ik deze oplossing altijd het fijnst zitten. Oke het kost iets meer moeite om hem aan te trekken dan met klittenband, maar dat is te verwaarlozen. En het zit zo altijd “like a glove”. Oh, en de handschoen is helemaal zwart, op het logo na dan. Daardoor past hij ook nog eens overal netjes bij.

Dat dit een handschoen is met extra padding kan je niet ontgaan. De padding is op het dikste gedeelte bijna 5 mm. En dat helpt tegen trillingen. Het is niet dat je niks meer voelt. Maar het scherpe wordt er vanaf gehaald. Een beetje als bij een voorvering bij een mountainbike, je voelt de hobbels nog wel maar niet meer zo scherp. Dit helpt dan pijntjes of slapende gevoel van je handen te verminderen of te voorkomen. Dat laatste is natuurlijk het doel, maar omdat ieder lichaam weer anders is, is de uitkomst ook bij iedereen anders.

De padding voelt ondanks de dikte toch heel natuurlijk aan. Je voelt de trillingen worden gefilterd en de handschoen schuift ook niet tussen het stuur en je hand. Oh, wel als je zoals ik je labeltjes in je handschoen laat zitten, dan glijdt je hand daarover :-). Dus die niet vergeten eruit te halen. De grip van de handschoen met het stuur is ook erg goed. Op zowel een kaal stuur als op stuurlint blijft de handpalm grip houden. Ik heb nu in de loop der jaren met heel wat verschillende Roeckl fietshandschoenen gereden en elke keer wordt weer de kwaliteit bevestigt.

Roeckl Icon fietshandschoen
Gewicht: 68 gram (paar in maat 9)
Adviesprijs: € 65,-
meer info bij de verdeler van Roeckl

Conclusie

De praktijk is dat als je nooit last hebt van je handen, je niet per se voor fietshandschoenen met padding zult kiezen. Ook voor die doelgroep heeft Roeckl genoeg keus uit handschoenen met minimale demping. Maar iedere hand is anders en wanneer je nog steeds rondfietst met gevoelige handen, dan is alle hulp welkom. Dan is deze Icon misschien een goeie optie voor je. Allereerst krijg je een kwalitatief goede fietshandschoen zoals je van Roeckl mag verwachten. En deze Bi-Fusion padding is weer een doorontwikkeld product van Roeckl zelf.