Hoewel veel wielrenners wel raad weten met de winter lijkt de drempel om buiten een rondje te gaan fietsen voor sommigen soms onwaarschijnlijk hoog. Als je je goed wapent tegen de elementen hoeft die drempel helemaal niet zo hoog te zijn.

Ook hier op de redactie wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de weerberichten van de afgelopen tijd. De dagen van zon en streepjes kweken op benen en armen zijn voorlopig voorbij. Laagjes en veel kledingstukken is het devies. En dan nog kan het soms een innerlijke strijd zijn om naar buiten te stappen, om die figuurlijke drempel over te stappen, is mijn ervaring althans. Als er een ding is dat ik in de loop der tijd heb geleerd over fietsen in de winter is dat kleding allesbepalend is voor je rijplezier. Zolang je warm blijft, is het allemaal prima. Dan mag je zelfs ook een beetje nat worden door de regen. Je kleding bepaalt dat grotendeels. En dan wordt er al snel gekeken naar een jack, deels is dat ook terecht, maar een goede broek is ook belangrijk. Ik was dan ook benieuwd of de Rose CYW Wind Thermo koersbroek die we kregen, het fietsen ook in de kou leuk zou kunnen houden.

Lekker stug
Daar waar je een lekker lichte en soepele broek gewend bent in de zomer wordt dat met een winterbroek echt anders. Een stuk zwaarder en stugger materiaal. Het is geen wetsuit, maar een stuk dikker dan een zomerbroek. Debet hieraan is onder andere het Super Roubaix materiaal dat gebruikt is. Het is elastisch en aan de binnenkant opgeruwd. Het voelt een beetje aan als fleece: zacht en warm. Doordat het elastisch is, sluit het goed aan om je benen. Dit materiaal wordt over de gehele broek gebruikt. De broek loopt aan de voorkant ook wat hoger door over je buik, met een rits. Dat beetje wind dat onder je jack doorkomt komt zo dus niet bij je buik. De broek heeft ook langs de rits bij de broekspijpen wat reflecterend materiaal. Goed dat het er is, maar het zit aan de zijkant en het is mijn ogen te weinig om goed op te vallen voor een auto bijvoorbeeld.

Rose-CYW-Thermo-DSC00273

Bij de voorkant bij je knieën voel je dat het materiaal nog wat steviger is. Hier is een extra laag thermomateriaal gebruikt. Je knieën worden ook het meest blootgesteld aan wind en regen omdat ze naar voren steken. Wat extra bescherming is dan wenselijk, ook omdat de kans op klachten bij lagere temperaturen toeneemt. Doordat het allemaal stugger is bij je knieën moet je de pijpen soms even extra aantrekken. Dat merk je na de eerste meters op de fiets. Even trekken aan de pijpen en het zit goed. Een grote plus van de broek naar mijn mening is dat de voorkant winddicht is. Het buitenhouden van de koude wind is bij de fietsen op de weg een must. Hou je wind buiten en de warmte binnen dan is het allemaal prima te doen.

Yes, het is koud en het regent!
Dat zal je altijd zien, heb je iets dat gemaakt is voor slecht weer en dan is het juist lekker en aangenaam buiten. Gelukkig duurde dat niet al te lang en voor je het weet ben je blij dat de temperatuur zakt en er regen voorspeld is. Vol goede moed naar buiten met regenjack en al en dan is het toch droog. Althans, geen regen, wel een nat wegdek. Als het dan toch gaat regenen kan ik een kleine glimlach niet onderdrukken. Dit was nog even nodig om de broek goed te kunnen testen. Yes! En dat gevoel bleef ook. Het was geen hoosbui, maar nat genoeg om te ondervinden dat de broek heel wat regen tegen kan houden. Waar ik voelde dat mijn voeten onder mijn overschoenen wel nat en koud werden, was daar bij mijn benen niets van te merken. Dat geeft aan dat de broek zweet goed kan afvoeren, want als dat niet gebeurt krijg je het juist wel snel koud. Ik bleef lekker op temperatuur. Dat maakt de broek overigens nog niet waterdicht, maar het geeft wel aan dat je voor een buitje niet meteen bang hoeft te zijn.

Lekker bij slecht weer dus, die broek. Gaat de temperatuur omhoog, en dan denk ik aan 8 a 10 graden boven nul en meer, dan zal je merken dat de broek te warm gaat worden bij inspanning. Dat is op dat moment misschien minder fijn, maar je moet ook niet vergeten dat het om een winterbroek gaat. De broek is dus in zijn element bij lagere temperaturen.

Een belangrijk onderdeel van elke fietsbroek is de zeem. Rose gebruikt voor deze winterbroek hun Lucky broekzeem. Als je hem tussen je vingers houdt voelt hij lekker zacht en dik en als je een uur of twee gaat fietsen is hij prima. Bij langere tochten merk je dat het comfort wat minder wordt. Voor een winterbroek is dat niet altijd een probleem omdat je minder lange ritten maakt.

Details
Rose CYW Wind Thermo koersbroek
Adviesprijs: €121,97
Verkrijgbaar in maten S t/m XXL
Te koop in de Rose online shop of de winkel in Bocholt

Plus
+ Winddichte voorkant
+ Prijs/kwaliteit verhouding

Min
– Weinig reflecterend materiaal

Conclusie
Als de drempel die je over moet om te gaan fietsen als het buiten nat, koud en guur is elke keer toch behoorlijk hoog blijkt te zijn dan is de Rose CYW Wind koersbroek een aanrader. Het is de afgelopen weken bijna niet anders dan nat, koud en guur geweest en het was geen straf de broek te moeten testen. Hij is met vlag en wimpel geslaagd! Het dikke Super Roubaix materiaal is lekker zacht en warm. De combinatie met de winddichte voorpanden maakt de broek ronduit perfect voor deze weersomstandigheden. Het extra hoge stuk met rits bij je buik is erg prettig als het koud is. Dat merk je ook goed als je dan weer een keer een gewone fietsbroek aan hebt waar alle wind vrolijk doorheen blaast. De zeem laat wat comfort betreft wat te wensen over bij langere ritten, maar ik heb er desalniettemin zonder problemen mijn kilometers op gemaakt en zou hem toch aantrekken voor een lange rit. Door het dikkere materiaal is de broek wat stug, maar dit is niet vervelend. De rits bij de enkels laat de broek goed aansluiten. Langs de rits zit ook een stukje reflecterend materiaal. Dat had wel iets meer mogen zijn om echt goed zichtbaar te zijn als het donker is. Verder bevalt de broek dus erg goed. Wil je die drempel om naar buiten te gaan lager maken, dan gaat deze broek je daar zeker bij helpen.

Rose-CYW-Thermo-DSC00275 Rose-CYW-Thermo-DSC00271 Rose-CYW-Thermo-DSC00265 Rose-CYW-Thermo-DSC00279 Rose-CYW-Thermo-DSC00278 Rose-CYW-Thermo-DSC00281