Twee dagen voordat ik vertrok voor het rijden van ‘The Ride’ ontving ik de Shimano Evolve kledingset. Vanuit de verpakking direct in de tas om deze test in Italië te beginnen. De ochtend van de eerste etappe pak ik direct deze blauw gekleurde set uit de tas om er onder andere de Stelvio mee te beklimmen.

Evolve bibshort donkerblauw
Wanneer ik de broek aantrek merk ik dat deze meteen lekker zit. Heel comfortabel met een dunne stof, die heel soepel aanvoelt. De broek is heel elastisch waardoor hij mooi aansluit. Direct vallen twee dingen op en dat is ten eerste het zakje dat op het rechterbovenbeen zit. Het lijk net of er iemand met een scherp mes een snede in de broek heeft gemaakt, maar hierachter zit een zakje waar een gelletje of reep in past. Het tweede dat opvalt, is dat de pijpen een beetje schuin lopen. Aan de binnenkant van de benen is de broek iets langer dan aan de buitenkant. Dit merk je pas als je de broek aan hebt, maar is niet storend of vervelend.

De broek heeft weinig naden en alle randen zijn strak afgewerkt zonder stiksels. Bij de pijpen is de buitenkant voorzien van een reflecterende band. Op de linkerpijp staat, net boven deze band, het Shimano logo. Heel subtiel. Aan de binnenkant heeft de broek een aantal roze banden. Opvallend van kleur, maar niet zichtbaar aan de buitenkant. De roze band is iets strakker qua elasticiteit en is te vinden bij de pijpen en rondom het middel. Hiermee blijft de broek goed op zijn plek zitten. De zwarte bretels zijn, net als de roze banden, iets strakker. Ook hier strak afgewerkte randen zonder naden of stiksels waardoor ze lekker over je schouders zitten. Het rugpaneel van de broek is van zwart mesh en heeft een klein blauw Shimano embleempje aan de linker zijkant. De zeem van de broek vrij dik en is volgens Shimano geschikt voor de langere ritten. De zeem is dik op de plek van de zitbotjes en naar voren toe wordt dit langzaam dunner. Deze verdeling van verschillende diktes voelt vertrouwd en comfortabel aan.

Evolve jersey lichtblauw
Passend bij de donkerblauwe broek, is de lichtblauwe Shimano Evolve jersey. Een mooie helderblauwe kleur, al is dat natuuriljk een kwestie van smaak. De stof voelt ook dun en het zit comfortabel. Niet overdreven strak, maar goed aansluitend op het lichaam. De jersey heeft weinig naden en de randen zijn op dezelfde manier afgewerkt als de broek. Ook hier is er bij de uiteinden aan de binnenkant een strakkere band om de jersey op de plek te houden. Deze band heeft dezelfde blauwe kleur als de jersey zelf. De band is aan de achterkant van de jersey breder dan de band aan de voorkant en rondom de bovenarmen. Op de borst en rug van het shirt zitten kleine ventilatiegaatjes. Dit zijn zogeheten ‘lasercut’ ventilatiegaatjes. Deze gaatjes zitten overigens ook op de plek van de oksels van het shirt.

Het shirt heeft een ‘tweelaags-structuur’ waarmee Shimano doelt op de extra grijsgekleurde mesh gedeeltes die aan de binnenkant van de jersey zitten. Een groot gedeelte van de rug heeft dit en ook de borst en oksels hebben een extra mesh laag aan de binnenkant. Niet toevallig dat dit ook op de plekken is waar de ventielatiegaatjes zitten. Aan de bovenkant van het shirt, bij het uiteinde van de rits, zit een klein flapje zodat de rits niet gaat irriteren op je huid. De jersey heeft vier zakken op de rug, waarvan de vierde is verstopt in de middelste van drie reguliere zakken. Een iets kleiner extra zakje waar precies een iPhone 8 in past. De binnenkant van de zakjes heeft alleen de mesh binnenlaag tussen de inhoud en de rug en ook onder de zakjes zit een strook waar alleen mesh is gebruikt. Boven deze strook mesh zit een brede reflecterende band, die dezelfde lichtblauwe kleur heeft als de rest van het shirt.

Comfortabele set
Zoals ik al zei zit de set direct comfortabel wanneer ik deze aantrek. Zowel broek als jersey zijn enorm elastisch waardoor het lekker aansluit op je lichaam. Het knelt niet en zit strak, maar prettig. De zeem zit goed en ik zit er lekker mee op het zadel. Een beetje huiverig was ik wel, om met een nieuwe broek direct een rit door het hooggebergte te maken waarvan je weet dat je minimaal 5 á 6 uur onderweg bent. Desondanks heb ik tijdens de rit eigenlijk geen moment nagedacht over deze kledingset, en dat is alleen maar positief. Vanaf de start liep de route het dorp uit en binnen drie kilometer stonden we aan de voet van de Stelvio. Het zakje op het bovenbeen was voorzien van een gelletje en dit kwam goed van pas. Onderweg merk je dit helemaal niet maar als je ‘m nodig hebt scheelt het een hoop gezoek in je achterzakjes. De schuine pijpen van de broek merk ik pas als ik onder de douche stap. Een extra schuin lijntje is het gevolg van de hele dag in de zon rijden met deze broek. Als ik tijdens een frisse rit kies om zwarte kniestukken te dragen blijkt de mooie donkerblauwe kleur van de broek wel lastig te combineren met de zwarte accessoires die in mijn kast liggen.

De dunne jersey is met de warme temperaturen in Italië erg prettig. De mesh laag van het tweelaags principe voel je niet bewust wanneer je er mee rijdt. Ondanks dat de jersey heel elastisch is, blijft het goed op zijn plek wanneer ik spulletjes in de zakken doe. Wel blijf ik een aantal keer haken in het ‘verborgen zakje’. Dan wil ik iets wegstoppen en krijg ik dit niet voor elkaar. Tijdens het beklimmen van de Stelvio is het dusdanig warm dat het shirt volledig opengeritst wordt. Nu is het ruim 35 graden, dus dit was met elk ander jersey ook het geval geweest. Ik denk zelfs dat een ander shirt al eerder volledig was open geritst. De verkoeling van dit Evolve shirt is erg goed. Wel valt me op dat bij warm weer en veel zweten, er zoutvlekken op het shirt komen van het vocht dat ik verlies.

Specificaties

Shimano Evolve Bibshort
Verkrijgbaar in de kleuren Black en Navy
Maat: S t/m XXL
Adviesprijs: € 179,99

Shimano Evolve Jersey
Verkrijgbaar in de kleuren Blue, Black en Navy
Maat: S t/m XXL
Adviesprijs: € 159,99
Meer info via Shimano

De set zoals getest en afgebeeld op de foto’s bestaat uit Navy bibshort en Blue jersey. Beiden in maat M.

Pluspunten
+ Erg comfortabel
+ Looks
+ Afwerking
+ Ventilatie
+ Zakje op bovenbeen

Minpunten
– Verborgen zakje zit af en toe in de weg
– Witte zoutvlekken tijdens erg zweten op jersey

Conclusie
Het hoge comfort van deze set maakt dat ik deze kleding vaak draag. Naast de kleuren, die mij erg aanspreken, zit het gewoon erg lekker. Met deze set kan je een uur koersen, maar ook uren door het hooggebergte rijden zonder dat het comfort afneemt. De elasticiteit maakt dat de pasvorm erg goed is en de looks zorgen ervoor dat je gesoigneerd op de fiets zit. Iets waar ik zelf altijd wel op let, waardoor het mij opvalt dat de donkerblauw ‘navy’ broek in mijn ogen niet matcht met zwarte accessoires. De set is in meerdere kleuren te verkrijgen en met een zwarte broek is dit niet aan de orde. De dunne stof is erg netjes en strak afgewerkt en het shirt heeft een goede ventilatie. Minpuntje is wel de zoutvlekken die duidelijk zichtbaar zijn bij veel zweten. Het ‘verborgen zakje’ aan de achterkant van de jersey is slim bedacht echter zit het mij regelmatig in de weg wanneer ik gebruik wil maken van de reguliere zakken op het shirt. Het extra zakje op de broek vind ik daarentegen wel erg handig. Simpel, klein, maar doeltreffend en wanneer je het niet gebruikt merk je het niet. De reflecterende band die onderaan de zakjes zit valt pas op wanneer er daadwerkelijk licht op schijnt. Onopvallend en toch een stukje extra veiligheid!

Foto van de beklimming door Eppo Karsijns