Shimano’s S-Phyre lijn is ontworpen voor het hoogste niveau, maar gelukkig niet voorbehouden voor alleen de profs. We testten hun S-Phyre SPHX1 bril om te zien of je er als ‘gewone sterveling’ ook lekker mee kan fietsen.

Want terwijl de Shimano de S-Phyre producten met name maakt met de profs in gedachten, zijn vrijwel al hun producten ook beschikbaar voor de consument. En als het goed genoeg is voor de profs, zal het ook wel genoeg zijn voor ons, niet?

Frame rondom, maar wel aan te passen
De SPHX1 is volgens Shimano gemaakt voor de meest veeleisende condities, zowel voor on- als offroad. Eén bril voor twee disciplines is fijn (voor zover daar überhaupt verschil in zou moeten zijn). De SPHX1 bril heeft een frame rondom, in tegenstelling tot de SPHX die alleen pootjes en een neusstuk heeft, zonder frame om de lens heen dus. Bij de SPHX1 kan je er overigens ook voor kiezen om de onderste helft van het frame, dat uit twee losse stukken bestaat, weg te laten. Dat kan je mooier vinden, maar het kan ook net prettiger zitten op je hoofd.

Overal is goed over nagedacht
Je krijgt een compleet geheel. In de mooie en stevige opbergdoos zit ook nog een extra lens voor als het heel bewolkt is buiten of te donker voor de donkere lens. Daarnaast  is er nog een extra neusstuk, een etui/poetszakje en extra frame stukken voor de onderkant. Deze zijn rood en hiermee kan je de bril dus nog een andere look geven als je dat mooier vindt. Het geeft de bril een iets aggressiever uiterlijk.

Die extra neusrubbertjes geven je de mogelijkheid om vier verschillende standen te proberen. Elk neusrubbertje heeft twee standen door ze om te draaien, namelijk S,M, L en XL. Een heel simpele en slimme manier om de bril op de voor jouw prettigste manier op je neus te zetten. En los daarvan doen de neusstukken ook nog eens hun werk heel goed. Ik heb namelijk geen enkele keer tijdens het fietsen de bril terug op mijn neus hoeven schuiven. Dat kan ik niet van elke bril zeggen waarbij de bril dan soms steeds een klein beetje maar merkbaar afzakt waardoor je de hele rit die bril terug aan het duwen bent. Het zijn allemaal misschien maar details, maar het zijn wel de dingen die de doorslag kunnen geven wanneer je bij een volgende rit een bril moet uitkiezen.

Eén van de grote pluspunten voor mij van de bril is de donkere lens. Ik heb deze nu in veel wisselende weersomstandigheden en verschillende omstandigheden (ook in het bos) gebruikt en ben daarbij eigenlijk nooit met de bril bezig geweest. En dat is goed! Het betekent dat de bril nooit echt te donker of te licht was en dat hij dus altijd prettig zat. Alleen een keer kwam er wat zweet van mijn voorhoofd op de lens, maar dat kan ik de bril of de lens niet kwalijk nemen. Een ander positief punt van de lens is dat hij gepolariseerd is. Nu ben ik daar voor het fietsen in eerste instantie helemaal geen voorstander van. Gepolariseerde lenzen zijn eigenlijk ook ontwikkeld voor gebruik in de sneeuw of op het water om de schittering van de zon te filteren. Op de fiets heb ik dit vaker juist als hinderlijk ervaren omdat het een wat onnatuurlijk beeld kan geven, is mijn ervaring. Maar deze lens is slechts voor 80% gepolariseerd wat ik een erg prettige middenweg vind. Het filtert de schittering, maar niet te veel, goed gedaan van Shimano. De lenzen zijn ook vrij groot. Dit werkt voor mij erg goed omdat je daarmee een heel ruim gezichtsveld hebt en nergens het montuur in de weg zit.

Details
Shimano S-Phyre SPHX1 bril
Gemeten gewicht: 28 gram
Adviesprijs: € 139,99
Meer info bij Shimano

Plus
+ lens niet te donker, niet te licht
+ 80% polarisering
+ coating werkt goed tegen regen

Min
– geen!

Conclusie
Soms zitten ze er tussen: testproducten die je ook na voldoende testen blijft dragen. Deze S-Phyre bril is er zo één. Het is momenteel één van de twee brillen die mijn voorkeur heeft, terwijl ik genoeg te kiezen heb. Hij is lekker licht en zit comfortabel waardoor hij geen aandacht vraagt tijdens het fietsen. Met de twee neusstukken heb je vier opties om hem goed bij je neus te laten passen. Met name over de donkere lens ben ik erg tevreden. Niet te donker, niet te licht waar de 80% polarisering mij positief heeft verrast. Het zorgt scherp maar rustig zicht met veel contrast, ook bij heel zonnig weer. Een meer dan prima bril voor ons ‘gewone stervelingen’ dus, daar hoef je echt geen prof voor te zijn!