Bij het woord nugget denk je misschien gelijk aan de fastfood snack. Dat deed ik in ieder geval. En ik vind ze niet eens lekker. Het woord nugget duidt het formaat van iets: klein of een gedeelte van iets. De Sigma Nugget is dan ook een klein en licht (25 gram) rechthoekig achterlampje.

Om gelijk een cliché te gebruiken: de Sigma Nugget is klein, maar groots in prestatie. Het kleine lampje met slechts één led levert best veel licht op. Volgens de specificaties is de lamp zelfs tot 400 meter ver te zien. Je bent dus in ieder geval voldoende zichtbaar. Door twee uitsparingen aan beide zijdes van de lamp wordt ervoor gezorgd dat je ook zichtbaar bent van de zijkant.

Monteren
Let wel op dat je het siliconen bandje, dat gebruikt wordt om de lamp te bevestigen, terug stopt in de houder rondom het bandje. Anders komt het bandje voor één van de uitsparing terecht. En dat zou het effect van de uitsparingen teniet doen. De bevestiging gaat snel en makkelijk. De schuine achterkant met een zachte afwerking zorgt ervoor dat het lampje horizontaal komt te staan tegen de schuine zadelpen. Daardoor schijn je duidelijk naar achteren in plaats van op je achterband.

Je kunt er ook voor kiezen om de lamp aan een tas of kraag te bevestigen. Je kan de achterkant van het lampje dan vervangen voor een achterkant met clip. De achterkant met siliconen bandje kan je er tussenuit trekken. De achterkant met de clip moet je erop drukken en verwijderen met een muntje. Dat erop drukken vraagt wel wat durf, want je moet best hard drukken. Maar het plastic lijdt er gelukkig niet onder.

Opladen en batterijduur

Het opladen van de lamp gaat met behulp van een USB kabel en duurt zo’n twee uur. De meegeleverde kabel is kort, maar met het lage gewicht van het lampje is het geen probleem om de lamp aan de kabel te laten hangen. Het dopje van de micro USB ingang sluit wat lastig. Je moet de sluiting echt helpen om ervoor te zorgen dat het goed dicht zit.

Het aan en uit knopje is klein, maar toch goed te bedienen. Er zijn drie te bedienen standen: standaard, hoog en knipperend. De optie om het lampje uit te schakelen door de knop 5 seconden ingedrukt te houden werkte niet altijd. Betrouwbaarder en gewoon sneller is om de 3 standen door te klikken tot de lamp uit is.

Volgens de specificaties gaat de lamp maximaal 8 uur mee in de knipper stand. In de standaard stand gaat de lamp 7 uur mee en in de hoge stand 3 uur. De opgegeven tijden kloppen. In sommige gevallen heb ik de lamp zelfs langer kunnen gebruiken. Wanneer je op 30% van de lamp zit wordt er een extra ledje rood om aan te geven dat het tijd wordt om op te laden.

De vernieuwde Nugget II is ook al te koop. Deze is goedkoper geworden met een adviesprijs van € 12,95, de USB sluiting is verplaats en heeft niet meer een rubberen dopje maar een klepje met een schanier. Het rubbertje waarmee je hem aan je zadelpen klemt is niet meer te lang waardoor hij altijd direct goed zit. Alleen er zit geen clip voor je tas of kleding meer bij.

Conclusie
De Nugget is, op de USB sluiting na, een slim ontwerp in een kleine vormfactor. In tegenstelling tot het lampje is de adviesprijs van € 19,95 niet heel klein. Maar voor het licht dat de lamp levert en de lange batterijduur is het geoorloofd. De Nugget II is er ook al en is op verschillende punten verbeterd.

Meer info over de Nugget bij Sigma.