Tijdens de Tour is hij te vinden op het stuur van de renners van Sunweb en ook wij schreven al een eerste indruk van de Rox 12.0. Inmiddels hebben we flink wat kilometers gemaakt met behulp van de Rox 12.0 en is het tijd voor een in-depth review.

De reacties op social media zijn nogal wisselend en velen vallen over de looks. En dat terwijl ik onderweg juist erg veel positieve reactie krijg over looks van de Rox 12.0 en ik er zelf ook erg over te spreken ben. De eerste indruk was erg positief en daaruit bleek al dat de Rox 12.0 enorm veel opties en mogelijkheden heeft. Inmiddels heb ik de computer een aantal maanden intensief kunnen gebruiken. Niet alleen als computer om gegevens bij te houden, maar ook als navigatie en trainingspartner.

Instellen
Voordat je met de Sigma op pad gaat stel ik deze eerst in op mijn persoonlijke voorkeur. Dit kan via het Sigma Data Center of rechtstreeks op de Rox 12.0. Synchroniseren ervan gaat draadloos via de Sigma Cloud. Het kan ook via de computer met de USB-kabel waarmee je de Rox 12.0 ook oplaad. Er zitten standaard een aantal profielen op met elk hun eigen instellingen. Bij de instellingen van het profiel kan je aangeven wat bijvoorbeeld het gewicht van je fiets is en kan je GPS aan of uit zetten. Ook vermogenszones, hartslagzones en route-opties zijn hierbij in te stellen. Met route-opties kan je aangeven of je voorkeur uitgaat naar bijvoorbeeld onverharde wegen. Ideaal voor renners die ook op de crosser of mountainbike stappen en hierbij willen navigeren. Per profiel zijn er tien pagina’s in te delen met dertig verschillende templates. Een template heeft een maximaal aantal van tien gegevensvelden waardoor er heel veel mogelijkheden zijn. De tijd, batterijpercentage en signaalsterkte van de GPS hoef je niet in te stellen. Deze gegevens staan standaard boven in beeld, zoals je ook bij een smartphone ziet. Deze gegevens zijn wel vrij klein. Na het instellen van de templates ga ik verschillende sensoren koppelen. Dit gaat vrij eenvoudig via het menu op de computer zelf. Zoeken, aanklikken en de koppeling is gemaakt. Het menu geeft hier ook een overzichtelijk beeld van de gekoppelde sensoren. Een aantal instellingen van de Rox 12.0 zijn te benaderen via een snelmenu. Swipe je op het scherm van boven naar beneden komt dit menu tevoorschijn. Hierin kan je de helderheid van het display aanpassen of direct naar het menu gaat waarin je sensoren kan koppelen. Swipe je van beneden naar boven op het scherm krijg je een snelmenu waarin je direct naar huis kan navigeren.

In de steek
Niet lang na het verschijnen van de eerste indruk heeft de Rox 12.0 mij een paar keer in de steek gelaten. Terwijl ik aan het trainen was, waarbij ik de computer gebruikte om mijn gegevens bij te houden, krijg ik een melding dat de Rox zichzelf uitschakelt wegens een ‘system error’. Nadat de computer opnieuw is opgestart kan je de Rox 12.0 weer starten en beginnen alle tellertjes weer vanaf 0. De gegevens tot het uitvallen zijn bewaard gebleven en achteraf wel terug te halen via het Sigma Data Center echter bestaat je training dan uit meerdere losse files. Navraag bij Sigma leert dat er een storing zat in de koppeling met ANT+ sensoren waardoor dit gebeurde. Het klopt inderdaad dat ik mijn vermogensmeter en de hartslagband aan de Rox 12.0 heb gekoppeld via ANT+. Een probleem dat bij Sigma bekend was en inmiddels is het met de nieuwste firmware update verholpen en hebben we geen problemen hiermee gehad.

Routes
Het navigeren met de Rox 12.0 kan op verschillende manieren. Uiteraard heb je daarvoor een route nodig en ook hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. In de eerste indruk had ik het al over de Stravakoppeling waarbij hij automatisch al je online routes naar de Rox 12.0 synchroniseert. Heb je een bestand op de computer staan (bijvoorbeeld een .tcx of .gpx bestand) kan je deze via het Sigma Data Center uploaden. Vergeet niet na het uploaden je Sigma Cloud te synchroniseren om de routes ook daadwerkelijk op je Rox 12.0 te kunnen gebruiken. Deze routes staan overigens in een ander menu dan de routes die met Strava worden gesynchroniseerd. Alle Strava gegevens hebben een eigen gedeelte in het menu waar je ook deze routes terugvindt. De routes die je via het Data Center upload zijn in het menu terug te vinden bij het Route menu. Naast vooraf ingestelde routes kan de Rox 12.0 ook zelf navigeren zoals je dat gewend bent van een navigatie in je auto. In het navigatie menu kan je op meerdere manieren een eindbestemming invoeren. Op adres, POI of handmatig een punt op de kaart kiezen. Een POI (point of interest) kan zijn een terrasje, restaurant of een pinautomaat, om maar wat te noemen. Mooie routes kan je markeren als favoriet om ze sneller terug te vinden en alle ritten die met de Rox 12.0 gelogd zijn, zijn ook beschikbaar als route. De Draw my Route functie van Sigma is voor mij nieuw en simpeler wordt het volgens mij niet. In beeld heb je een kaart en met je vinger teken je waar je ongeveer langs wilt. Geef de Sigma ongeveer tien seconden bedenktijd en er verschijnt een route in beeld. De functies waarbij je de route laat bepalen door de Rox 12.0 houdt hij rekening met de voorkeuren die je hebt ingesteld bij de Route-opties waar we eerder over schreven.

Navigeren
Heb je via een van bovenstaande mogelijkheden een route gekozen, dan is het tijd om op start te drukken. Er wordt automatisch een navigatie scherm toegevoegd aan je zelf gekozen indelingen. Dit extra scherm is voor het grootste deel een kaart, met daarop een lijn en een pijl die je de weg wijst. Onderin het scherm is er ruimte voor twee gegevensvelden. Een veel gehoorde vraag van navigatie gebruikers is het toevoegen van meerdere gegevensvelden in een scherm waarbij ook genavigeerd wordt. Bij Sigma kan het! Bij het kiezen van de gegevensvelden is er de mogelijkheid om de navigatie toe te voegen. Hiervoor moet je wel een template kiezen waarbij er maximaal 7 gegevensvelden in beeld zijn. Dit omdat het gegevensveld anders te klein is. In mijn geval betekent dit dat ik op de tweede pagina een template heb waar onderin standaard een kaart wordt getoond. Naast het navigeren met een kaart, verschijnen er pop up meldingen boven in het scherm wanneer er een afslag aankomt. Je kan er voor kiezen om hiervan een geluidsmelding te krijgen. De meldingen verschijnen zijn goed leesbaar. Bij het navigeren met de Rox 12.0 heb ik nog geen enkele keer fout gereden. Oké, één keer dan; maar dit kwam omdat ik zelf gewoon niet aan het opletten was. De aanduiding en kaartweergave is duidelijk, snel en accuraat. Mocht je toch verkeerd rijden is hij erg snel met herberekenen van de route. Met de gratis OSM-kaarten kan je met dit toestel over de hele wereld navigeren. Dat hij accuraat is blijkt wel uit het feit dat hij aangeeft dat ik verkeerd rij terwijl ik op het fietspad rij, waar de oorspronkelijke route is getekend over de parallelweg die er een meter naast ligt. De batterijduur is prima en de zestien uur die Sigma aangeeft is geen loze belofte. Met navigeren is de batterijduur wat korter, maar als je hierbij het beeldscherm minder fel zet gaat de batterij langer mee. Ritten van tweehonderd kilometer gaan prima zonder tussendoor op te laden.

Trainen
Naast het navigeren werkt de Rox 12.0 ook perfect als trainingspartner. Ook hierbij is hij accuraat, snel en is met name de eenvoudige bediening erg handig. Het opstarten van de computer duurt een kleine 15 tot 20 seconden en na het kiezen van je profiel druk je op de ‘play’ knop om je registratie te starten. Bovenin beeld verschijnt er een play-logo en je weet dat je gegevens worden geregistreerd. De gekoppelde sensoren zoekt hij automatisch en voor gebruikers van een vermogensmeter is het mogelijk om met de Rox 12.0 deze te kalibreren. Tijdens het registreren of navigeren kan je via de ‘home-knop’ makkelijk in het menu komen zonder dat hiervoor de trainingsregistratie wordt onderbroken. Druk je op de ‘stop-knop’ vraagt hij of je wilt opslaan of verwijderen. Na het opslaan zal de Rox 12.0 automatisch synchroniseren als hij met wifi is verbonden. Dit gaat erg snel. Hij koppelt automatisch met de wifi en nog voordat ik mijn schoenen uit heb staat mijn training al op Strava. Direct nadat je de rit hebt opgeslagen geeft de Rox 12.0 een samenvatting van je training, die ook via de Sigma Cloud wordt gesynchroniseerd met het Data Center op de computer.

Specificaties
Sigma ROX 12.0 Sport Fietsnavigatie
Gemeten gewicht: 125 gram (excl. mount)
Adviesprijs: € 399,-
Adviesprijs bundel incl. snelheid/cadanssensor en hartslagsensor: € 479,-
meer info via Sigma

Pluspunten
+ Snel en nauwkeurig
+ Eenvoudige intuïtieve bediening
+ Looks
+ Route en navigatie opties
+ Batterijduur
+ Gratis OSM kaarten

Minpunten
– Gegevensbalkje bovenin moeilijk leesbaar

Conclusie
De Rox 12.0 is een alleskunner met een mooi formaat en goede looks. De positieve eerste indruk kreeg vlak na het schrijven ervan een kleine tegenvaller te verwerken vanwege de vastlopers. Dit is inmiddels verleden tijd waardoor het enige puntje van kritiek de kleine tekentjes boven in het scherm zijn. Net te klein om te kunnen aflezen tijdens een rit. De verwerkingssnelheid van het menu, de navigatie en het synchroniseren zijn super. Dit, in combinatie met de eenvoudige bediening van het toestel, maakt dat ik de laatste maanden verrassend vaak gebruik heb gemaakt van de navigatie. De prijs voor dit topmodel van Sigma is vergelijkbaar met de topmodellen van andere navigatiesystemen. De helderheid van het display heb ik standaard op minimaal staan waardoor de batterij het extra lang volhoudt. Het scherm blijft daarbij toch duidelijk leesbaar en de gegevensvelden in combinatie met de kaart toont mij alle informatie.