Een koptelefoon gebruiken op de fiets is eigenlijk taboe. We zien nog wel eens fietsers die het wel doen, maar je hoort het overige verkeer niet of nauwelijks meer en dat brengt enige risico’s met zich mee. Wij kregen van Sony een sportuitvoering van de Walkman opgestuurd, met Ambient Sound. Een koptelefoon en mp3-speler ineen die het geluid om je heen (verkeer bijvoorbeeld) toch hoorbaar moet maken.
De Walkman, het was (en is) een begrip in de jaren 80 en 90, ruim vóór de digitale revolutie toen cassettebandjes nog heersten. De matige geluidskwaliteit nam je voor lief. Die digitale revolutie was ook een beetje het einde van de Walkman, maar hij is nooit helemaal weg geweest. De Walkman die we binnen kregen heeft alleen nog dezelfde kleur als de Walkman’s destijds; grijs. Daar houdt de vergelijking wel een beetje op. Deze is gemaakt om mee te sporten en dan wil je geen draadjes die de hele tijd in de weg zetten. Als je het wel eens hebt geprobeerd, in de sportschool bijvoorbeeld, weet je dat dit niet altijd even lekker gaat. De NW-WS413 heeft geen draadjes, maar is niet draadloos. het is dan ook eigenlijk een koptelefoon met een geïntegreerde MP3-speler. Geen Bluetooth of WIFI, de muziek zet je erop via het eenvoudige meegeleverde dockingstation die je op je computer kan aansluiten.
Eenvoud troef
Daar waar bij devices als mobiele telefoons en tablets het gebruiksgemak van het besturingssysteem vaak een heet hangijzer is kan je dat al bij deze Walkman al meteen helemaal buiten beschouwing laten. Dit apparaat heeft uberhaupt geen scherm, enkel een paar knoppen. Knoppen die je tijdens het gebruik ook niet kan zien, het apparaat zit immers in je oren en om je hoofd. Het aantal knoppen hebben ze gelukkig ook beperkt gehouden;
- aan/uit
- play/pause
- volgende nummer/verder spoelen (ingedrukt houden voor vorige nummer/terug spoelen)
- Afspeelmodus (normal/repeat/shuffle)
- Volume
- Ambient Sound aan/uit
Het lijstje hierboven lijkt misschien lang, maar elke ‘oor’ heeft drie knoppen en ze zijn goed te vinden, ook al kan je ze niet zien. In het begin ben je natuurlijk een beetje aan het zoeken naar de knopjes en welke waarvoor is, maar daar heeft Sony goed over nagedacht. Je krijgt namelijk bij een paar knopjes feedback via de audio. Zoals “On” en “Off” bij de Ambient Sound functie, of Repeat/Shuffle/Normal Play wanneer je wisselt tussen afspeelopties. Met de stem van een vriendelijke dame overigens. Je kan folders (of mappen) met muziek op de Walkman zetten en wanneer je naar een andere folder gaat krijg je dit ook te horen. Handig!
Geluid van omgeving
Belangrijke eerste stap is het kiezen van de oordopjes. Er worden 8 paar meegeleverd in verschillende maten waarvan 4 voor ‘op het droge’ en 4 voor het zwemmen. Welke het beste bij je oren past is een kwestie van proberen. Het wisselen gaat vrij gemakkelijk. Als je ermee het water in wil zijn de dopjes zo verwisseld. De dopjes voor het in water beschermen het apparaat tegen binnendringen van het water, ook zout water. De Walkman zit lekker solide om je hoofd. Even kijken wat links en rechts is (staat erop) en als de dopjes in je oren zitten blijven ze echt goed zitten. Je moet wel heel heftig tekeer gaan om ze van je hoofd te krijgen, wat ons overigens niet is gelukt!
Belangrijker is natuurlijk hoe de Walkman is tijdens het sporten, en dan specifiek fietsen natuurlijk, want doen we toch het liefst! De Walkman zit ook met een helm prima. Alleen de bandjes van de helm kunnen langs je oren tegen de Walkman aankomen, maar ik heb dat niet direct als vervelend ervaren. De helm zelf raakt de Walkman verder niet en dat heb ik met een aantal verschillende helmen geprobeerd.
Het Selling Point van deze Walkman is de Ambient Sound functie. Deze functie doet eigenlijk het omgekeerde wat de noice cancelling koptelefoons in een vliegtuig doen. Die filteren het geluid om je heen weg. De Walkman laat het geluid om je heen juist beter horen. Microfoontjes die weggewerkt zijn zorgen hiervoor. Je kan de functie aan en uit zetten en het verschil is duidelijk. In dat opzicht doet de functie wat het moet doen. Echter, op de fiets werkt het iets te goed, om het zo te zeggen. Denk aan een telefoongesprek met iemand die in de wind staat. Juist, je hoort de wind in de microfoon blazen. Datzelfde ervaar je ook snel bij deze Walkman, alleen al door de rijwind. Ga je harder dan 20 a 25 km/u, wat toch al snel het geval is op een racefiets, dan heb je dit geruis. En daarmee doet de functie zichzelf eigenlijk teniet, want door het geruis hoor je het verkeer ook niet meer. Zet je de functie uit, dan valt het geruis meteen weg.
Nu zitten wij graag op de fiets, je kan de Walkman ook voor andere doeleinden inzetten natuurlijk, ook andere sporten. Bij hardlopen komt de Ambient Sound functie juist wél heel goed tot zijn recht. Je bent veel meer bewust van wat er je om je heen, en dan met name achter je, gebeurt, zonder dat het ten koste gaat van je muziek. Ook in de sportschool is hij praktisch, want je hebt geen draadjes slingeren en hij blijft altijd goed zitten. De Ambient Sound functie is hier misschien niet meteen logisch om te gebruiken, maar je hoort wel wat er om je heen gebeurt, en je kan andere mensen nog wel redelijk goed verstaan.
Goed geluid!
Nog iets dat opviel bij de Walkman is de geluidskwaliteit. Die is hoog namelijk! Je wilt hem niet te hard zetten natuurlijk, maar dat heb ik een paar keer geprobeerd en klonk echt goed vond ik. Maximaal volume zou ik niet aanraden overigens, dat is wel erg hard. Ook de lage tonen komen er goed uit. Er zit geen equalizer functie op, maar standaard is hij dus al goed ingesteld.
Ik noemde het al eerder, maar je kan je muziek in folders op de Walkman zetten. Je sluit hem via het dockingstation aan op een USB poort van je PC of Mac en je verschijnt als een verwisselbare schijf waar je toegang tot hebt. Daar kan je dan je muziek naar kopiëren. Folders dus ook (ik heb mijn albums altijd in folders staan), handig om het een beetje overzichtelijk te houden.
Er is overigens ook nog een luxere versie verkrijgbaar die ook NFC en Bluetooth ondersteund waardoor je kan verbinden met je telefoon. Dat geeft het apparaat meteen veel meer mogelijkheden. Op zich fijn, maar ik vind de eenvoud van deze uitvoering juist weer prettig, alleen muziek en je hebt geen ander apparaat nodig. Onze Walkman heeft 4GB aan geheugen. Op zich voldoende, maar er is ook een 8GB uitvoering voor als je meer muziek tot je beschikking wilt hebben. Die is overigens slechts 10 euro duurder.
Details
Sony Walkman NW-WS413
Geheugen: 4GB
Gewicht: 31 gram
Adviesprijs: EUR 110
Sony NW-WS410 serie
Plus
+ Geluidskwaliteit
+ Blijft heel goed zitten
+ Heerlijk eenvoudig in gebruik
+ Audio feedback bij gebruik functies
Min
– Ambient Sound functie niet geschikt voor wielrennen (wel voor andere sporten)
Conclusie
De status van de Sony Walkman is in de loop van de jaren danig veranderd, maar hij is er nog steeds en we zijn er goed over te spreken. Als je graag naar muziek luistert tijdens een activiteit dan is dit echt een fijn apparaat. Je doet het op je hoofd en dat is dat. Geen loshangende draadjes die in de weg zitten, voor je hangen of onder je shirt zitten. De oordoppen blijven altijd goed op hun plaats, ook als je actief bezig bent zoals bij hardlopen. Het gebruik is simpel. Een paar knoppen voor de bediening en muziek erop zetten is een fluitje van een cent. Dat is allemaal prima natuurlijk, maar wij zitten graag op de fiets en hoewel we ook niet vies zijn van een muziekje zullen we de Walkman toch niet vaak gaan gebruiken. Ja, de Ambient Sound functie werkt, je hoort beduidend meer dan wanneer je de functie uit hebt staan, maar nog altijd minder dan zonder koptelefoon. Je hoort vooral de wind in de microfoontjes. En hoe je het ook went of keert, dat maakt dat je de rest van het verkeer minder goed hoort en dan komt je veiligheid in het geding. Bij hardlopen werkt het juist wel weer goed. Dat gezegd hebbende, een muziekliefhebber zal de geluidskwaliteit weten te waarderen. Dus als je naast fietsen nog aan andere sporten en activiteiten doet waarbij je graag naar muziek luistert, dan is dit een muziekspeler voor jou.