Gravellen is hot en daar haken merken natuurlijk maar al te graag op in. Zo ook Specialized met de Recon ADV gravelschoenen. Een goed en solide uitziende gravelschoen met veters en een opvallend design. Ik test de schoenen uitgebreid tijdens mijn gravelavonturen. Als eerste valt natuurlijk de sluiting op, want deze gravelschoen heeft veters.

Als we in het assortiment van Specialized kijken zien we vier specifieke gravelschoenen, waarvan deze Recon ADV verreweg de meest betaalbare is. Erg opvallen doet het niet, dat deze gravelschoen van Specialized is want alleen op de zijkant staat in het klein de merknaam. Ja, en aan de binnenkant van de schoen zien we het Specialized logo, maar dat zul je in de praktijk niet vaak gaan zien.

Opvallend kleurtje: taupe met knalroze details

Ik test de schoenen in een taupe kleur, maar de schoenen bestaan uit meer kleuren dan enkel taupe. Sterker nog, ze vallen lekker op. De buitenkant van de schoen is grotendeels taupe, maar de binnenkant is knalroze en die valt lekker op omdat de roze kleur doorloopt tot de bovenkant van de schoen. De veters hebben een roze-oranje kleur en ook die springen er lekker uit. De zwarte stootrand en de bruine, robuuste noppen maken het kleurenpallet compleet. Naast deze kleur is de schoen er ook nog in het zwart en in het paars.

De schoenen zijn voorzien van een carbon zool en de gladde bovenkant is voorzien van tientallen ventilatiegaatjes. De bruine noppen zijn van SlipNot rubber, en door het grote rubberen loopoppervlak heb je extra grip op gravel volgens Specialized. Over de zijkant van de schoen loopt een TPU stootrand, die de schoen beschermd tegen steenslag. De fit aan de binnenkant van de schoen is ontworpen met de Body Geometrie technologie van Specialized. Met deze technologie zorgt Specialized er voor dat je tijdens het fietsen een goede uitlijning hebt tussen je heup, knie en voet.

Raceschoen met noppen

Wat verder opvalt is dat de schoen heel robuust is. De noppen op de onderkant zijn lekker stevig, maar ook de stootrand aan de voor- en zijkant van de schoen en het materiaal op de bovenkant voelt solide aan. En in de praktijk is dat ook echt zo. En waar ik het contrast tussen mountainbike- en raceschoenen altijd heel groot vind is deze gravelschoen eigenlijk een stijlvolle raceschoen met subtiele noppen. Dat hebben ze goed gedaan bij Specialized!

Eerste indruk

En dan is het tijd om schoenplaatjes te monteren en de schoenen voor het eerst aan te trekken. Als ik de schoenen voor het eerst aantrek merk ik dat de veters voor mij net te strak zijn geplaatst, en dus maak ik die eenvoudig een stukje losser. De knalroze binnenkant van de schoen voelt lekker comfortabel en zacht aan en dankzij de noppen sta je niet op je schoenplaatjes tijdens het lopen, en dat loopt prettig.

De bovenkant van de schoenen voelt soepel aan, maar door de veters te strikken zitten je voeten wel stevig in de schoenen. Voor in de schoen is er genoeg bewegingsvrijheid voor je tenen. De sluiting rondom de enkel is redelijk hoog en op de hak sluit de schoen nog iets hoger. Als ik de schoenen eenmaal gestrikt heb zit de schoen als gegoten om mijn voet, want hij sluit rondom goed aan.

De veters

Toen ik de schoenen voor het eerst zag was ik nog wel een beetje huiverig voor het fietsen met veterschoenen, want ik had het idee dat die tijdens het fietsen nog wel eens los konden kruipen of dat er een veter tussen mijn ketting zou komen. Maar niets is minder waar. Voor het fietsen leg ik telkens een dubbele knoop in de veters en de veters zelf bevestig je eenvoudig onder het elastiekje op de tong van de schoen. Op die manier hangen de veters niet naast je schoen en dat werkt perfect.

Het avontuur opzoeken

Tijdens het gravellen valt mij al snel op dat de schoen zich heel goed rondom mijn voet vormt, en dat voelt comfortabel aan. Door de veters kun je op basis van je voet er voor kiezen om de schoenen wat strakker of losser te strikken. Rondom mijn tenen heb ik genoeg vrijheid terwijl de hak mijn voet stevig op zijn plek houdt. De schoen ventileert goed en ik heb het niet te warm in de schoen.

De stijve carbon zool zorgt voor een goed contrast met de soepele bovenkant, want je merkt dat de kracht op de pedalen om wordt gezet in voorwaartse snelheid. Maar de zool is niet zo stijf dat hij helemaal niet meegeeft, en dat is ook weer fijn. Want als je offroad fietst kom je nog wel eens stil te staan of moet je soms zelfs een stukje lopen en dat kan met deze schoenen ook gewoon heel goed.

Ook op de langste ritten blijven de veters goed vastzitten en het voordeel van veters is dat je vrij specifiek op bepaalde punten je schoenen strakker en losser kunt vastmaken. Dat is handig, maar je doet het niet zomaar even tijdens de rit. Dus het is wel zaak om voordat je gaat fietsen je veters op de juiste manier te strikken. Maar ik ben enthousiast over de veters, en persoonlijk vind ik het er ook nog eens heel cool uitzien. Het past wel bij die ietwat hippere gravelscene, waar opvallende items net wat meer de standaard zijn.

Specificaties

Specialized Recon ADV gravelschoenen
Kleuren: zwart, taupe en paars
Maten: 36 t/m 49
Gewicht: 350 gram (zelf gewogen in maat 44.5)
Prijs: € 220,-
Meer info via Specialized

Conclusie

De veters waren toch wel even wennen, maar nu ik dat eenmaal gewoon ben fiets ik inmiddels alweer een tijdje met veel plezier mijn gravelritten op deze schoenen. Ik ben enthousiast over de looks en niet onbelangrijk: de schoenen zijn zeer gemakkelijk schoon te houden door het gladde materiaal op de bovenkant.

Ook de prijs is dik in orde, want ik vind dat je voor € 220,- veel schoen krijgt. Dat de schoenen specifiek gemaakt zijn om te gravellen merk je aan de robuuste materialen, de stevige noppen en de stootrand aan de voorkant van de schoen. Al met al een prachtige schoen met veters die het in de praktijk zeker waar heeft gemaakt.

WINACTIE

En dan hebben we nog iets leuks, want van Specialized mogen we drie paar van deze Specialized Recon ADV gravelschoenen weggeven in maat naar keuze. Om mee te doen schrijf je je hieronder in. Na het bevestigen van je inschrijving doe je mee in de loting. Uit alle inschrijvingen worden 3 winnaars willekeurig gekozen. Je kan je tot zondag 14 januari 2024, 12:00 uur inschrijven!

De winactie is afgelopen! Je kan je via onderstaand formulier wel inschrijven voor onze nieuwsbrief, maar niet meer voor de winactie.

Ga naar inschrijven nieuwsbrief