Behalve als het gaat om het crossen zit toch niemand echt te wachten op de koude en gure wintermaanden? Je kan het wel wat dragelijker maken door je goed te kleden. Ik testte van Sportful een winterjack en broek uit de Fiandre collectie om te zien of ik daarmee de winter kan gaan trotseren.

Sportfuls Fiandre collectie is er voor de momenten als het nat en/of koud is buiten. ‘Fiandre’ komt van ‘Vlaanderen’, waar het koud en guur kan zijn (hoewel wij er ook menigmaal met een heerlijk zonnetje hebben gereden). Voor zowel de vroege herfst als de diepe winter hebben ze in die collectie producten om je op de fiets te houden.

Deze jas en broek zijn echt gemaakt voor de koude maanden. Je voelt het ook direct aan het materiaal dat zwaarder en dikker is dan het materiaal van je zomerkleding. Aan de binnenkant is de stof van beide items geborsteld waardoor het lekker zacht aanvoelt en heel comfortabel zit.

Windstopper
Het jack dankt zijn naam aan de mogelijkheid om een stuk van het rugpand af te ritsen. De jas is aan de voorkant voorzien van Gore Windstopper 4-Way Warm en de mouwen en rug van 4-Way Mid materiaal. Het tegenhouden van de wind is essentieel in de koude maanden als je warm wilt blijven, dus dat zit goed met dit jack. Maar dan zou een vuilniszak ook volstaan, en we weten allemaal dat dat geen goed idee is. De warmte en het zweet van je lichaam moet ergens heen om te voorkomen dat je onder je jas kletsnat wordt en daarmee koud. Deze stof ademt goed vind ik, want ook toen het eigenlijk iets te warm was buiten raakte ik niet oververhit of nat van het zweet.

Maar om nog terug te komen op het rugpand: het gaat om een stuk op de rug dat met twee ritsen aan de zijkant vast zit. Aan de bovenkant zit het net iets onder het stof van de schouder zodat regen er netjes overheen gaat. Aan de onderkant is het open tot net iets over de achterzakken. Je kan nog wel redelijk makkelijk bij je achterzak maar deze wordt dus ook een beetje beschermd door de overlap. Maar je kan dat stuk op de rug er dus af ritsen. De twee ritsen hebben een koordje waarmee je er precies bij kan zonder de jas uit te hoeven trekken. Je kan kan het dan klein opvouwen (kleiner dan wij hebben gedaan op de foto’s) en in je achterzak stoppen.

Als het dan toch gaat regenen ben je niet helemaal verloren want de onderste laag is van Sportfuls NoRain materiaal. Een isolerende maar ademende stof die waterafstotend is. Niet waterdicht dus, maar het kan tegen een redelijk bui. De eerste druppels lopen zo van de stof af.


Zonder het rugpand kan je de warmte dus beter kwijt. Het brengt ook een heel klein nadeel mee. Het rugpand zit met twee ritsen aan de zijkant aan de jas vast. Beide ritsen hebben een koortje eraan en bij de rechter rits gaat dat wapperen in de rijwind tegen je rug. Dat is vervelend omdat het afleid. De linker- en rechterrits zijn op dezelfde manier vastgenaaid waardoor het koordje van de linkerrits aan het losse rugpand zit. Beter hadden ze dus de rechterrits omgedraaid of gespiegeld waardoor dit koordje eveneens aan het rugpand zou blijven zitten en niet aan de jas, maar dan gaat het openen weer iets lastiger.

Als het echt kouder wordt richting de 5 graden boven nul, of als het toch wat hard gaat regenen valt het te adviseren dat rugpand er weer op te ritsen.

Precies zoals een cabrio
Overigens haal je het rugpand er onderweg redelijk makkelijk af zonder het jack uit te hoeven trekken, als het toch te warm blijkt. Je kan er dus altijd voor kiezen om met het ‘dak erop’ te vertrekken en als je eenmaal warm bent het alsnog te verwijderen.

Naast de unieke Cabrio-feature van de jas zijn er nog een paar mooie eigenschappen die ik waardeer. Zo is de kraag lekker hoog, sluit goed aan en is afgewerkt met een zachte rand. Wind blaast daardoor niet naar binnen.

Diezelfde zachte stof hebben ze ook gebruikt bij de manchetten. Het zit zo’n 5 cm voor de onderkant van de mouw vastgenaaid en loopt ook nog zo’n 5 cm verder door. De stof is soepel, sluit nauw aan om je pols zonder dat het strak zit. Wind kan daardoor niet onder je mouw naar binnen blazen en dat komt helemaal tot zijn recht in combinatie met handschoenen. Je hebt niet meer net zo’n spleetje ‘blote arm’ tussen handschoenen en mouw.

Fiandre NoRain Pro bibtight
Geen cabrio voor de broek, gelukkig maar, maar wel de NoRain behandeling. En dat is fijn, want nattigheid is toch wel een van je grootste vijanden als het koud is. Het materiaal houdt heel wat regen tegen, een buitje zou ik niet uit de weg gaan. Ook aan de achterkant zit een tweede laag stof die de regen extra tegenhoudt zodat het je achterste en onderrug beschermt tegen opspattend water van je achterwiel. Daarbij is de broek lekker dik. Bij het aantrekken voel je ook wel echt dat je een winterbroek aantrekt die warmte biedt.

De stretch in de stof dankt de broek aan 16% elastaan en de heel goede pasvorm zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid, het klemt nergens. Met name bij de knieholte wil dat nog wel eens het geval zijn bij dergelijke lange broeken, maar daar is hier dus geen sprake van.

Het logo is reflecterend. Al zal het te klein zijn om goed opgemerkt te worden door een automobilist, alle beetjes helpen. Overigens zijn de rode strepen op de achterkant van de broek, de achterzakken en linkerschouder ook reflecterend.

Het rugpand van de broek is van mesh. Je vraagt je misschien af waarom ze dit dan ook niet dikker maken, maar de rug wordt vaak gebruikt als voorkeursplek om warmte af te voeren. Dus dit is om te voorkomen dat je oververhit raakt of veel gaat zweten. Een isolerend rugpand in de broek zou verhitting alleen maar versterken en het ademen tegenwerken.

Het voorpand van de broek is iets hoger dan bij je zomerbroek, tot aan je navel ongeveer, maar niet extreem hoog. Dat vind ik ook niet nodig omdat de jas hier toch het meeste moet opvangen. Voor de plaspauze is het ook wel handig dat het niet te hoog is trouwens.


Bij de enkel sluit de broek goed nauw aan. De rits is afgedekt zodat ook daarlangs geen water naar binnen kan komen als het wegdek nat is.

Net als bij elke korte broek is bij lange broek de zeem evengoed belangrijk. Sportfuls TC Pro zeem is afgeleid van hun comfortabelste en dikste Total Comfort zeem, maar dan iets dunner. Gemaakt voor de profs of andere renners die de voorkeur geven aan een mindere dikke zeem, zoals Sportful zelf zegt. Verwacht geen dun lapje stof want de zeem heeft nog steeds een aardig volume en is heerlijk comfortabel, zo heb ik ervaren.

Alles bij elkaar ben ik onder de indruk van de set. Sportful heeft naar mijn gevoel echt een paar grote stappen gemaakt de laatste jaren. Niet dat het destijds niet goed was, maar als je kijkt naar de styling, pasvorm en de gebruikte technieken zie je dat er goed over is nagedacht en dat ze makkelijk kunnen concurreren met de andere gevestigde kledingmerken.

Details
Sportful Fiandre Cabrio Jacket
Adviesprijs: € 230,-

Sportful Fiandre NoRain Pro bibtight
Adviesprijs: € 150,-

Meer info via Sportful

Plus
+ Veelzijdigheid jas
+ Pasvorm van zowel jas als broek
+ Beide kledinstukken zijn warm en beschermen tegen de elementen
+ Comfortabele zeem

Min
– Koordje van rechterrits van het rugpand kan gaan wapperen tegen je rug in de wind

Conclusie
Het grote voordeel van de Fiandre cabrio is dat je met één kledingstuk meerdere weerstypen aankan. Bij milde condities ‘gooi je het dak open’, en bij koudere condities hou je die dicht. Het geeft je ook de mogelijkheid dit onderweg te doen, waardoor je dus voor vertrek niet hoeft te gokken of je mét of zonder het rugpand op pad gaat. De andere eigenschappen van de jas, zoals de comfortabele kraag, manchetten en goede pasvorm zorgen ervoor dat je toch lekker kan gaan fietsen als het koud en grauw is buiten.

De Fiandre NoRain bibtight heeft misschien niet zo’n feature als de jas, maar is wel een zeer waardevol onderdeel van je uitrusting als je deze winter serieus door wilt blijven fietsen. De pasvorm, isolatie, waterafstotendheid en zeem helpen je bij het maken van de nodige kilometers bij winters weer.

De broek en jas passen heel goed bij elkaar. Je zal niet snel en van de twee afzonderlijk aantrekken vermoed ik, ze dienen beide hetzelfde doel: je warm en comfortabel houden als het koud en nat is. Meer dan prima dus om lange ritten mee te maken in de winter en dat is precies waarom je dergelijke kleding zou willen kopen: om te kunnen blijven fietsen!