Gravellen is hot, daar kunnen we niet om heen. Ook op de redactie van Racefietsblog zijn we fan van het offroad avontuur en daarom testen we natuurlijk met veel plezier fietskleding die in eerste instantie gemaakt is om mee te gravellen. Deze Sky Rider Supergiara fietsbroek van Sportful is gemaakt voor offroad rijden, en dat zie je bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid zakken op de broek, bedoeld om al je spullen in kwijt te kunnen op een lang fietsavontuur. En het begint zo langszaam gelukkig weer kortebroekenweer te worden.

Opvallende kleur: zwarte basis met veel witte en gekleurde spikkels

Maar die zakken zijn niet het enige opvallende aan de broek, want ook de kleur valt direct op. Sportful noemt de broek zwart, maar daarmee doe je de kleur tekort vind ik. Want de basis van de broek is dan wel zwart, maar daarover heen ligt een laag van witte en gekleurde spikkels, die de zwarte ondergrond bijna doen wegvagen. De spikkels zijn wit, oranjerood en groen maar zijn wel zo klein dat het van een afstandje lijkt alsof je op een heldere avond naar de sterrenhemel kijkt.

Op de bijzondere kleur na is de broek vrij neutraal. De onderste rand van de broek is zwart en de gestikte naden die over de broek lopen zijn ook zwart. Op de rechter broekspijp staan het logo en de typeaanduiding subtiel vermeld en verder zie je de doorzichtige zakjes. Qua lengte komt deze broek tot ongeveer twee centimeter boven mijn knie, en aan de bovenkant loopt de broek tot ongeveer de navel door. Aan de achterkant loopt de broek over in de brede bretels, die net als de zakjes van doorzichtig, elastisch gaas zijn.

Speciale zeem voor offroad

De oranje DMS zeem is volgens Sportful specifiek ontworpen voor offroad rijden, omdat je offroad toch net een andere zitpositie hebt. En dat zorgt voor eigenschappen die in sommige gevallen net iets anders zijn dan een fietsbroek voor op de weg. De zeem is licht, iets minder lang en wat dunner dan je mogelijk gewend bent van een standaard fietsbroek. Een andere eigenschap van de zeem is dat deze snel droogt. Niet alleen een naampje dus, maar echt wezenlijke verschillen vergeleken met een fietsbroek voor op de weg.

3 extra zakken

Waar de meeste fietsbroeken helemaal geen zakken hebben, krijg je er op deze broek maar liefst drie. Op de linker zijkant van de broekspijp zien we een ruime zak en op de onderrug zijn nog twee zakjes geplaatst. Handig, want het geeft je een hoop extra opbergruimte. Zeker op langere of zelfs meerdaagse trips is extra opbergruimte altijd welkom. En het voordeel van een zak op de zijkant van je benen is dat je er tijdens het fietsen heel gemakkelijk bij kunt.

De zakken op de broek zijn gemaakt van gaas, en ze zijn over de stof van de broek heen geplaatst. De naden die over de broek lopen zijn gebruikt als hechting voor de zakken. Het zwarte gaas is elastisch en valt niet heel erg op, maar dat is een ander verhaal als je de zakken vol stopt. Door de rekbare stof is er veel ruimte in de zakken.

De fiets op: dunne maar prettige zeem

Als ik de broek aantrek merk ik dat deze lekker en comfortabel zit. De Sensitive stof waar Sportful gebruik van maakt heeft stretch in de vier richtingen. Daardoor voelt de broek erg goed aan, een beetje compressie gevoel geeft het. De grippers aan de onderkant houden de broekspijpen goed op z’n plek. Ik ben wel even bezig met het zoeken naar een bijpassend fietsshirt, want niet elk shirt gaat goed samen met deze broek. Uiteindelijk kom ik uit bij zwart of donkerblauw of een contrasterende, felle kleur. Ook wit gaat goed samen met de broek, maar dat is vaak niet de meest praktische kleur tijdens een gravelrit.

De zakjes zijn handig, want ze zijn niet alleen praktisch door de extra opbergruimte maar ze zijn ook nog eens goed bereikbaar tijdens het fietsen. Doordat de achterzakjes vrij laag zitten kom je er makkelijker bij ten opzichte van de achterzakjes in een fietsshirt. Je moet je fietsshirt wel iets omhoog doen, maar je hoeft er niet voor af te stappen om erbij te kunnen. Ook het zakje op het been is gemakkelijk toegankelijk en doordat je door het gaas kan zien wat erin zit, pak je ook direct wat je nodig hebt. Dit zakje gebruik ik bijvoorbeeld voor mijn telefoon, of om een reepje terug te stoppen dat ik maar voor de helft opeet. Ook afval prop ik gemakkelijk weg. De extra zakjes op de rug gebruik ik voor eten en reservemateriaal.

Tijdens het fietsen blijft de broek perfect op zijn plek, en de ietwat dunnere zeem went snel. De zeem geeft veel comfort, en dempt ook de trillingen van het rijoppervlak. Dat de zeem iets korter is dan je mogelijk gewend bent merk je in de praktijk niet bewust. Ook op langere ritten zit de broek heerlijk en doet de zeem wat je mag verwachten.

Specificaties

Sportful Sky Rider Supergiara bibshort
Kleuren: zwart
Maten: S – 3XL
Prijs: € 140,-

Conclusie

Een fijne broek voor een fijne prijs, zo kun je deze broek wel samenvatten als je het mij vraagt. De broek zit lekker, heeft de looks die je niet zo vaak ziet en heeft de eigenschappen die je van een gravel fietsbroek mag verwachten. De broek blijft goed op zijn plek zitten en heeft een goede zeem en veel opbergruimte.

Ik vind het mooi om te zien dat Sportful een gravelbroek heeft waarbij het niet alleen om een naam gaat, maar dat er specifieke aanpassingen zijn gemaakt ten opzichte van een wegbroek zoals de zeem en de extra zakjes. Met € 140,- is ook de prijs dik in orde en je krijgt er bij Sportful een kwalitatief goede fietsbroek voor terug.

Meer info via Sportful.