Op de mouwen van het BMC Racing Team wielershirt is het logo van Tag Heuer je vast wel opgevallen. Ook bij de renners zie je regelmatig een stevig ogende klok om de pols voor en na de wedstrijd. Maar is het nou een horloge voor wielrenners? Dit is dan ook geen review over hoe het Android platform werkt, maar hoe het horloge het doet als je kijkt vanuit een sportersoog.
We hebben het over de Tag Heuer Connected Modular 45 die in de markt wordt gezet als smartwatch, wat het ook is. Wij kregen er een opgestuurd om eens te testen.
Serieuze doos
Het horloge wordt geleverd in een serieus grote doos. Heel chique en daarmee merk je direct dat Tag Heuer in het hogere segment zit, ook met deze smartwatch. En dat gevoel klopt wel, de prijs van dit horloge begint bij € 1.650,- (onze versie). De techniek van het horloge blijft voor alle versies gelijk maar je kan verschillende materialen kiezen. Wat zit er allemaal in de doos? Het horloge, een oplader met snoer en een handleiding. Alles is erg stijlvol ingepakt.
Het horloge volgens de handleiding
Het horloge wordt gemaakt in Zwitserland en heeft een forse kast van titanium. De doorsnee is 45 mm. Het glas is gemaakt van saffier. Je kan er ook mee zwemmen want hij is waterdicht tot 50 meter. De band is van rubber met een titanium sluiting. De ronde keramische blauwe ring (bezel) zit vast en kan niet draaien. Het scherm is een 34,55 mm groot en heeft een resolutie van 400 x 400 in combinatie met 287 ppi. De techniek wordt gedragen door een Intel Atom Z34XX processor met 512 MB geheugen en 4 GB opslag. Het horloge draait op Android Wear 2.0, heeft een accelorometer, een gyroscope, hellingssensor een microfoon, kan trillingen weergeven, een lichtsensor, GPS en de NFC functie. Connecten met het horloge doe je via WiFi of Bluetooth. Een ingebouwde hartslagmeter zit er helaas nog niet op. Opladen gaat erg makkelijk met een soort van rondje waar je je horloge op legt. Door een magneetje klikken de lader en het horloge eenvoudig op elkaar.
Het horloge heeft het woordje Modular in de naam wat betekent dat je het geheel zelf kan samenstellen. Een rubberen band of toch liever eentje van kalfsleer of titanium? Het kan allemaal. Allerlei kleuren en materialen tot aan rosé goud met diamanten. Helemaal onderaan staan wat foto’s van enkele verschillende uitvoeringen.
In de praktijk
Met 45 mm doorsnee heb je een flinke klok om je pols. Je ziet duidelijk verschil met de goedkopere smartwatches die je overal ziet. Zelfs van een afstandje. Door de rubberen band en de blauwe kleur ziet het horloge er sportief uit. En naar dat sportieve waren wij erg benieuwd.
Het horloge is met 111 gram niet heel erg licht maar hij zit wel fijn om je pols. Je merkt tijdens het dragen niet eens dat je hem om hebt. Ook de aandacht die het horloge krijgt van anderen is best opvallend. Mensen zien dat het een exclusief horloge is (dat hebben ze goed gedaan bij Tag Heuer) en zien ook dat de wijzerplaat anders dan anders is. De wijzerplaat is nu een display maar die is enorm gedetailleerd. Je hebt ook keuze uit verschillende achtergronden die ze bij Tag Heuer voor dit horloge hebben gemaakt. Maar zelfs als je scherm uit staat ziet het horloge er indrukwekkend uit. Je hebt echt het gevoel dat je een sierraad om hebt. Er zit één knop op het horloge waarmee je samen met het touchscreen het geheel kan bedienen. Fijn is dat het horloge ook mooi blijft. Tijdens het dragen heb ik het horloge toch een aantal keren gestoten (aan een bureau en de deurpost) maar daar zie je helemaal niets van terug. Erg robuust en dat is ook wel prettig, dat je niet bij de eerste aanraking al een krasje hebt.
En het sporten dan?
Omdat het horloge toch in de markt wordt gezet voor de sportieve man is het de vraag: hoe gaat het sporten met het horloge? Hij is waterdicht, dus zwemmen kan prima. Met de GPS kan je bijvoorbeeld een stuk fietsen of rennen waarbij ook je route wordt onthouden, die je dan later weer kan delen op Strava. Het horloge heeft geen eigen programma’s waarmee je je sportprestaties kan meten, zoals je bij een sporthorloge gewend bent. Je bent dus aangewezen op externe apps. Zo heeft Strava zo’n app, maar ook Google heeft een fitness app waarmee je kan fietsen of hardlopen of iets dergelijks. Daarmee registreer je dan je activiteit. Tot nu toe werkt alles prima tot aan het punt van de batterij. Deze gaat wanneer je het horloge normaal gebruikt en niet met GPS een activiteit doet, maximaal zo’n 1,5 dag mee. In de praktijk wanneer je af en toe wat met apps zit te spelen, moet je elke avond je horloge opladen. Een beetje wat je ook gewend bent van je mobiele telefoon. Het wordt problematisch wanneer je gaat sporten met GPS. De apps in combinatie met de GPS en het licht op het scherm, gebruiken echt veel energie. Na een fietstochtje van een paar uur geeft het horloge al snel aan dat er nog maar 10% batterij over is. Je hebt wel allerlei spaarstanden, zoals het automatisch dimmen van het scherm. Maar dat stond tijdens het testen allemaal al aan. Op zich is dat een probleem waar veel smartwatches mee kampen, alleen is het dan niet zo heel praktisch als sporthorloge voor de wielrenner. Toch is het wel grappig om te zien dat bijvoorbeeld Greg van Avermaet regelmatig ook tijdens wedstrijden rijdt met het horloge om, maar ik schat in dat dit vooral sponsorafspraken zijn.
Moet je hem dan niet kopen?
Dat zeg ik niet. Zoek je een horloge als sierraad met een serieuze maar ook sportieve uitstraling en de features waar een Android smartwatch voor staat dan is dit wel een erg mooi exemplaar. Want met deze Tag Heuer maak je toch net even meer indruk op je werk dan je sporthorloge. Een veel gehoorde reactie is “wie koopt er nou een smartwatch van €1.650,-“. Het rare is dat deze opmerking in dat geval voor alle horloges moet gelden want waarom zou je geld uitgeven aan een duur horloge waar je alleen maar een paar keer per dag op kijkt om te weten hoe laat het is? Op deze smartwatch heb je dan nog veel meer toepassingen dan bij een normaal horloge. Het antwoord dat veel horlogebezitters geven, is dat een horloge een van de weinige sieraden is waar een man zich mee kan onderscheiden en dat dit het bedrag verantwoord. Een kanttekening is de processor waar het horloge op draait. Op dit moment is dat prima, maar is het nog genoeg over een aantal updates van het Android systeem? Moet je het horloge dan net zo gaan zien als een mobiele telefoon die je eens in de zoveeltijd moet vervangen omdat de software te zwaar is geworden?
Conclusie
Met deze Tag Heuer heb je een serieuze klok om je pols. Dat zie je aan het materiaal en afwerking, maar ook aan het mooie scherm. Hij zit comfortabel maar met 111 gram is hij niet echt licht. De functies van Android zijn erg verslavend doordat er ook constant nieuwe apps ontwikkeld worden. Sporten kan wel met het horloge, maar het is duidelijk geen sporthorloge. Je koopt dit horloge dan ook als je houdt van een sportieve uitstraling, graag speelt met Android en je een mooi sierraad voor om je pols zoekt. Mooi is het horloge zeker en complimenten kan je ook zeker verwachten.
Meer info bij Tag Heuer.