Heb jij geen fietscomputer nodig en heb je genoeg aan je telefoon als gaat fietsen? Dan zou de Tigra Bikeconsole iets voor je kunnen zijn.

Hoe geavanceerd de fietscomputers van tegenwoordig ook zijn, ze kunnen op veel vlakken nog altijd niet tippen aan je smartphone. Het scherm is groter en scherper, ze zijn sneller en hebben een internetverbinding. En vrijwel iedereen heeft er één. Reden voor veel fietser om toch die telefoon te blijven gebruiken i.p.v. een eveneens kostbare fietscomputer te kopen. Nadeel van je telefoon is dat deze over het algemeen een stuk kwetsbaarder is dan een fietscomputer en niet altijd goed beschermd is tegen de elementen. En een fietscomputer komt standaard met een stuurhouder.

Voor de mensen die graag hun telefoon gebruiken voor het fietsen voor het bijhouden van de rit of voor navigatie zullen plezier hebben aan de Bikeconsole van Tigra. Het stelt je in staat om je telefoon als een fietscomputer in te zetten. Dit doen ze door middel van een beschermende behuizing en een stuurhouder. De behuizing is niet zomaar weer een telefoonhoesje, hij is echt gemaakt om te telefoon rondom te beschermen tegen stoten/vallen en water. De behuizing is geheel van kunststof en blijft daarmee behoorlijk licht. Je legt je telefoon erin, doet de klep er overheen en klemt hem vast. Het goede hieraan is dat je de telefoon nog steeds kan gebruiken zoals je gewend was. Dus in het geval van mijn iPhone werkt de TouchID of vingerafdrukscanner nog steeds goed, kan je het scherm normaal gebruiken, evenals de knoppen op de zijkant en de alle camera’s. Alleen de aansluiting voor opladen en dergelijke is niet makkelijk bereikbaar, maar ook dat is een kwestie van het verwijderen van een klepje en een rubbertje.

Slimmigheden
Het geheel wordt er niet kleiner op en misschien ook niet mooier, maar ze hebben er bij Tigra wel duidelijk goed over nagedacht en ervoor gezorgd dat je geen concessies hoeft te doen als het gaat om het gebruik van je telefoon. En natuurlijk dat je je telefoon op je stuur kan gebruiken. Hun Fitclic systeem werkt erg makkelijk en je kan de telefoon zowel horizontaal als verticaal op de houder plaatsen. Hij zit ook meteen erg goed vast. Door een extra beveiliging kan je de telefoon alleen met twee handen verwijderen, al komt ook deels door de grootte van mijn telefoon. Met de een knijp je de bevestiging in terwijl je met de ander de telefoon met een kwartslag los draait van de houder. Heel solide allemaal overigens. Een nadeel kan zijn dat je tijdens het rijden niet met één hand even je telefoon eraf kan halen voor een foto.

Op de foto zie je op de achterkant van het hoesje de bevestiging voor op de houder en daarin zitten contactplaatjes. Tigra heeft namelijk nog een aardige ‘add-on’. Dat is een aparte houder met een USB aansluiting. Daar zit dan ook een stekkertje bij die in de case kan en die dan weer in telefoon past. Je telefoon wordt dan geladen via de houder. Daar kan je dan een powerpack op aansluiten bijvoorbeeld. Kan handig zijn en op die manier blijft je telefoon beschermd tegen de elementen. Als je kan laden via een naafdynamo is het helemaal een uitkomst.

Nog zo’n slimmigheid die mij aanspreekt is dat ze er standaard een hoesje bij leveren. Eentje voor alledaags gebruik voor bescherming tegen vallen en dergelijke. Alleen de bovenkant is dan niet beschermd. Dat hoesje hoef je niet te verwijderen als je de Bikeconsole wilt gebruiken. Je telefoon past er mét dat hoesje ook in. Handig! En bovendien is het nog een prettig hoesje ook. Hij is dun maar stevig en biedt goede grip (in tegenstelling tot een iPhone zonder hoesje).

Achterop de behuizing zit een statiefje waarmee je de telefoon horizontaal op een tafel of iets dergelijks kan zetten. Niet voor op de fiets dus maar het kan handig zijn. Al moet je er dan wel vanaf blijven, want het geheel valt dan toch makkelijk om.

Joekel
Mijn telefoon is wellicht niet de beste om de case testen, hoewel de Bikeconsole met vlag en wimpel overal voor is geslaagd. Het is het formaat van mijn telefoon, een iPhone 7 Plus, die ook de case behoorlijk groot maakt, zeg maar gerust een joekel! De behuizing van de Bikeconsole voegt aan de boven- en onderkant  een centimeter aan toe en aan de zijkanten ook nog eens ongeveer een halve centimeter. En zoals je ook op de foto’s ziet neemt dat veel ruimte in op je stuur. Zoveel dat je met gebruik van de standaard meegeleverde stuurhouder je handen niet goed meer bovenop kwijt kan. Dit probleem kan je oplossen door een andere stuurhouder van Tigra te gebruiken. Ze hebben er een die je in de op je stuurbuis kan monteren, of een waardoor de houder voor je stuurpen zit. Heb je een kleinere telefoon dan is dit probleem natuurlijk minder aan de orde.

Goede en stevige houder, dat wel
Over de kwaliteit van het geheel ben ik zeer te spreken. Alles voelt solide en zit stevig. Hier kan je een tijd mee vooruit. Het oog wil echter ook wat. Dat de Bikeconsole zelf aan de grote kant is neem ik voor lief. Dat is prijs voor goede bescherming. De stuurhouder doet zijn werk meer dan goed. Het is stevig, zit goed en laat zich makkelijk bedienen. Het ziet er alleen niet bijzonder mooi of elegant uit. Het bevestigen van de houder is eenvoudig, je draait hem vast met een inbussleutel, die je er overigens bij krijgt. Alleen blijf je dan wel met ‘reststuk’ zitten dat eruit steekt. Dat zou je eraf kunnen knippen of snijden, maar enerzijds is moeilijk dat netjes te doen en anderzijds wordt het waarschijnlijk heel lastig de houder opnieuw te monteren als je hem eraf hebt gehaald. Het voordeel van deze manier van bevestigen is dat de houder of buizen van 20 tot 45mm doorsnee gemonteerd kan worden.

Details
Tigra Bikeconsole Bicycle Kit
Adviesprijs: € 49,95
Alle info over Tigra cases vind je bij Iphone Cases

Plus
+ Heel goede bescherming van je telefoon tegen de elementen
+ Geen consessies in gebruik
+ Solide
+ Meegeleverde hoesje voor alledaags gebruik

Min
– Groot
– Houder is niet de meest elegante oplossing

Conclusie
Niet iedereen houdt van veel of grote dingen aan zijn stuur. Ben jij zo iemand en wil je zoals in mijn geval een iPhone 7 Plus of vergelijkbaar op deze manier gebruiken dan zal je je hier toch overheen moeten zetten. De Bikeconsole is in combinatie met een groot formaat telefoon behoorlijk groot. Als je dat geen probleem vindt, heb je echter wel een perfecte manier om je telefoon in weer en wind als fietscomputer in te zetten. Het goede aan de Bikeconsole is dat je geen consessies hoeft te doen. Alles werkt zoals je gewend bent, evenals de bediening. De stuurhouder is misschien niet de meeste elegante houder die er is, maar hij is wel solide. En overal hebben ze over nagedacht. Een goed voorbeeld daarvan is het hoesje voor alledaagse gebruik dat zo in de case past. Gebruik jij je telefoon veel bij het fietsen, dan is de Bikeconsole dus echt iets om te overwegen.