Eerder al schreven we hier over de introductie van Grafeen in de bandenserie van Vittoria. Onlangs testte Hendrik al de Corsa, de raceband uit de serie. Dit voorjaar heb ik uit deze serie de Rubino Pro Endurance 25 mm vouwband mogen testen. Volgens Vittoria is deze band geïnspireerd door de automotive industrie en speciaal ontwikkeld voor de uitdagende weg- en weersomstandigheden, zelfs voor temperaturen onder nul. Hiermee zou deze band dus ideaal zijn voor de onverharde paadjes en winter- en lenteritjes.

Grafeen
De banden bestaan uit drie verschillende soorten rubber. Maar de belangrijkste verandering ten opzichte van de oudere banden is de introductie van grafeen in de samenstelling van de band, een toepassing waar Vittoria vier jaar onderzoek naar heeft gedaan. Volgens Vittoria neemt de rolweerstand dankzij het grafeen af met 12%. Grafeen is een koolstof met een molecuulstructuur vergelijkbaar met die van diamant, een subtiele esthetische referentie hiernaar is het diamantprofiel van de banden. Net als diamant is grafeen keihard en de nanofilm van grafeen in de banden geeft de banden dan ook veel stevigheid en lekbestendigheid. Bovendien zouden de banden volgens Vittoria 26% sterker zijn en 15% lichter dankzij het gebruik van grafeen. De inspiratie die is gehaald uit de automotive industrie zie je met name in de lamellen die je in het profiel ziet.

Montage
De stevigheid van de banden merkte ik al direct bij het monteren. Het kost erg veel moeite de band op de velg te krijgen omdat deze zo stug is. Dit heeft echter waarschijnlijk meer te maken met de dikte van de band en niet zo zeer met het grafeen, de Vittoria Corsa met grafeen die we onlangs testte waren namelijk zeer soepel. Hopelijk komt deze stugheid dan ook ten gunste van de duurzaamheid en gaat niet ten koste van het rijcomfort. Voor wat betreft monteren zijn de banden echter dusdanig stug dat ik ernstig hoop niet lek te rijden als ik koude handen zou hebben, want dat zou wel eens tot een knullig tafereel kunnen leiden. Gelukkig heb ik tot op heden geen enkele keer lek gereden met de Vittoria’s.

Dikte
Wat me ook direct opvalt als je de banden in handen hebt is de dikte van de banden. Ze hebben een breed rijvlak en ook aan de zijkanten merk je duidelijk dat deze banden tegen een stootje zouden moeten kunnen. Vittoria geeft ook aan dat de banden niet alleen in het rijvlak, maar ook in de zijwanden extra bescherming tegen lekrijden hebben. Dit vertaalt zich ook in een aanzienlijk hoger gewicht dan bijvoorbeeld de Corsa racebandjes. Met 393 gram per band (t.o.v. 250 gram voor een Corsa) heb je ruim driekwart kilo band op je fiets zitten en dat is toch niet echt gering te noemen. Het gebruik van grafeen kan dus wel tot gewichtsbesparing leiden, maar de extra aandacht voor duurzaam- en lekbestendigheid bij de Rubino leidt alsnog naar relatief hoger gewicht. De 23 mm variant is iets lichter, de 28 mm meet 470 gram. Dit is vergelijkbaar met de Schwalbe Lugano Endurance, maar ruim 200 gram meer per band dan bijvoorbeeld de Endurance banden van Michelin of de Continental Grand Prix. In vergelijking met deze laatste twee voelt de Vittoria band dus wel een stuk dikker aan wat het verschil in gewicht kan verklaren. Ook als je regelmatig onverharde paadjes en dergelijke meepakt is dat dikkere rijvlak en de extra lekbestendigheid wel prettig natuurlijk.

Op de weg
Ook gemonteerd met lucht erin oogt de band vrij dik, of beter gezegd: volumineus. De banden vallen net als de eerder door ons geteste Vittoria Corsa banden iets breder uit dan de geclaimde 25 mm. Maar zoals terecht opgemerkt door Hendrik is dit ook afhankelijk van de velg waar de band op gemonteerd wordt. Op de weg betaalt het zich gelukkig dubbel en dwars uit. De bandjes rijden enorm comfortabel en vangen veel van de klappen voor je op waar je koude, stugge spieren in je rug, schouders en nek nog niet aan gewend zijn na de winterslaap. In bochten, op nat wegdek en zelfs bij lichte vorst voelen de banden zeer stabiel.

Details
Vittoria Rubino Pro Endurance vouwbanden
Adviesprijs: € 44,95
Gemeten gewicht 25 mm: 393 gram per band
Beschikbare maten: 23, 25 en 28 mm
Alle info en verkooppunten bij Vittoria

Plus
+ Stabiliteit en grip in bochten
+ Lekbestendigheid
+ Betrouwbaar

Min
– Lastige montage door de stugheid
– Gewicht

Goeie trainingsbandjes
De bandjes voelen niet als de snelste waar ik ooit mee heb gereden, maar toegegeven, mijn voorjaarsbenen ook niet. Bovendien zijn ze daar ook helemaal niet op ontworpen en kun je voor snelheid beter de Vittoria Corsa proberen als je geïnteresseerd bent in de effecten van de grafeen toepassing. Toch zijn de Vittoria Rubino Pro Endurance bijzonder prettige trainingsmaatjes voor de winter, want ze maken het mogelijk om ook in de koudste periodes gewoon je trainingsrondjes af te werken. Ze voelen direct sterk, stug en geven stabiliteit in bochten op nat wegdek. Bovendien vertonen ze na mijn ongeveer 1.000 gereden kilometers nog vrijwel geen sporen van slijtage en heb ik geen enkele keer lek gereden terwijl ik toch extra vaak onverharde paadjes heb opgezocht. Dat maakt ze voor mij ook betrouwbaar. Ik hoop dat er nog eerst wat zomer zal zijn, maar zodra het kouder en natter gaat worden zullen de Rubino Pro Endurance bandjes weer een vaste trainingspartner worden.