Soms kom je iets tegen waarvan je nog niet eerder hebt gehoord. Dat was een aantal maanden geleden het geval bij het merk Zuatu. In het begin van het seizoen zag ik op de socials van Luka Mezgec dat hij reed met een paar schoenen dat ik niet kende. En dan wordt het voor ons natuurlijk interessant en na wat zoekwerk kwamen we in contact met het Sloveense Zuatu Cycling. Zij stuurden ons een paar Zuatu Z001 schoenen op, en ik kan je vast vertellen dat ik wel snap waarom Mezgec hiermee koerst.

Handgemaakte Zuatu Z001 schoenen

Slovenië en wielrennen is de laatste jaren een erg goede combinatie en ik ben benieuwd of dat ook voor de producten geldt. Het merk is opgericht door oud wielrenners die pro-level schoenen maken, zoals ze het zelf omschrijven. De schoenen worden met de hand gemaakt. Ze worden ontwikkeld in Slovenië en met de hand gemaakt in hun eigen fabriek in China. Voor de zolen hebben ze ook een leverancier uit China en met een Koreaanse partner hebben ze een eigen sluiting ontwikkeld. Het bovenwerk wordt gemaakt van kunstleer, met een zachte microfiber binnenkant.

Ik vind de schoenen er erg stijlvol uitzien. Ze zijn wit met gouden letters, die niet heel erg opvallen. Wat ze ook erg netjes doen bij Zuatu is dat je schoenen in een hele mooie zwarte schoenendoos komen. Daardoor krijg je bij het openen al het idee krijgt dat je een speciaal setje schoenen in handen hebt. Bij de schoenen zitten standaard twee type inlegzolen en een setje titanium boutjes voor je schoenplaatjes. In het kader van de marginal gains win je hier per schoen 4 gram mee, ten opzichte van de Shimano boutjes.

Heat-moldable schoenen met NFC-chip

De full carbon zool van de Zuatu schoenen heeft een kuip-vorm en ik krijg een beetje het idee van een schaatsschoen. Er is geen beweging in te krijgen wanneer ik deze in de handen heb. Het bovenwerk voelt een beetje stug aan, en is helemaal geperforeerd. Het grijze microfiber aan de binnenkant voelt heel zacht. Wat opvalt is dat ze ook onder de binnenzool dit microfiber hebben geplaatst. De afwerking van de schoenen is erg netjes en strak. Op onze weegschaal weegt de schoen 247 gram in maat 42. Dit is uiteraard gewogen zonder schoenplaatjes.

De schoenen zijn heat-moldable en daarmee kan je de pasvorm nog beter naar je voet vormen. Naast je schoenmaat zijn er ook drie verschillende breedtes. Ik rijdt met de Average, maar de schoen is er ook in smal (narrow) of breed (wide). Om de pasvorm te verbeteren kan je ze in een speciale meegeleverde zak in kokend water doen, of je kan ze in de oven zetten. Hiervoor hebben ze heel duidelijke tutorials op hun Youtube kanaal staan die je stap voor stap meeneemt in dit proces. Ook kan je de meegeleverde inlegzool nog verwarmen met een fohn, om deze beter op je voet te laten aansluiten. Kortom; je kan de schoenen helemaal aan de vorm van je voet aanpassen.

Opvallend is dat in de linkerschoen een NFC chip zit, iets wat je bij luxere producten steeds vaker ziet. Als ik deze uitlees met mijn telefoon, kom ik op de registratie pagina. Na het invullen van mijn gegevens, worden deze zichtbaar voor ieder ander die deze chip scant. Slim! Mocht ik ten val komen of bij een ongeluk betrokken raken, kan een omstander of hulpverlener snel achter mijn contactgegevens komen. Moet hij wel weten dat er een chip in m’n schoen zit, maar toch.

De eerste rit

Nadat ik de schoenplaatjes gemonteerd heb, ga ik er mee op pad. Gewoon zoals de schoenen uit de doos komen en zoals ik dat normaal ook doe. Ik wil uiteraard eerst kijken hoe de schoenen aanvoelen, zonder meteen aanpassingen te doen. Als ik de schoen aan doe, voel ik dat het zachte microfiber in combinatie met sokken juist wat stroef aanvoelt. De eigen sluiting werkt zoals je ook kent van andere merken. Je draait via de draad de schoen makkelijk aan, en als je de sluiting omhoog trekt klikt deze los. Wat daarbij wel opvalt is dat de klikjes in het draaimechanisme wat harder zijn, en het wieltje iets zwaarder draait dan de concurrerende merken sluitingen. Daardoor voelt het heel degelijk.

Vanaf de eerste meters merk je dat de zool enorm stijf is. Sterker nog, in de paar passen die ik naar mijn fiets loop merk ik al de stijfheid van de zool. Daarbij voel je ook echt de kuip-vorm van de zool, die je voet van de onderkant als het ware omsluit. Dat de zool zo stijf is zorgt ervoor dat je tijdens het fietsen lekker direct kan aanzetten. Je krijgt ook echt het gevoel dat alle kracht direct wordt overgebracht op de pedalen.

Het bovenwerk sluit redelijk goed aan rondom de voet. Redelijk, omdat ik de schoen na een uurtje wat losser zet, omdat de overgang van de carbon kuip van de zool een beetje knelt aan de zijkant van mijn voet. De pasvorm is nog niet optimaal, maar daar kunnen we dus mee aan de slag.

In de oven

Als ik thuis ben, pak ik de Youtube tutorial erbij en ga ik aan de slag. Het moment dat ik in de schoenen daadwerkelijk in de oven, krijg ik de logische vraag of alles wel goed gaat met me?! Zeker! Ik heb de schoenplaatjes iets losgedraaid en de schoen opgevuld met sokken zodat deze niet vervormt in de oven. Vijf minuten op 90 graden, even wachten op de ping en klaar. De schoenen zijn warm, maar niet overdreven heet. Je voelt nu dat het bovenwerk flexibel is. Met een paar ovenhandschoenen duw ik de kuip van de zool iets naar buiten op de plek waar het knelde. Daarna trek ik de schoenen aan en draai ik ze dicht om er vervolgens een tijdje zo mee te blijven zitten.

Als ik de schoenen de dag er na aandoe, merk ik dat het bovenwerk nu goed aansluit rondom mijn voet. Daar waar ik eerder nog een beetje speelde met de sluiting wat strakker te doen, of juist losser is dat nu niet meer nodig. De schoenen zitten strak maar comfortabel om mijn voeten.

Comfortabel na fine-tunen

Nadat ik de schoenen in de oven heb gehad om ze te fine-tunen, zitten ze ‘als gegoten’. De eerste paar ritten merk ik vooral bij het aantrekken, dat het bovenwerk iets stug aanvoelt. Maar dit wordt naarmate ik de schoenen meer gebruik, steeds soepeler. Hierdoor zit de schoen erg comfortabel en mooi rondom je voet. Door de vele gaatjes die er in het bovenwerk zitten, ademt de schoen goed. Bij warme temperaturen kan mijn voet de warmte kwijt door de gaatjes bovenop. Ook in de zool zitten negen gaatjes, voor de ventilatie. Dit werkt prima en ik heb geen moment last gehad van warme voeten. Ook niet toen het kwik al richting de 30 graden ging in afgelopen periode.

De stijfheid van de zool is elke rit nog weer opvallend. Zeker als je tussendoor met een paar andere schoenen hebt gereden, valt dit op. Niet zozeer dat de zool op zich per se stijver voelt dan andere full carbon zolen. Maar door de kuip-vorm voelt het steviger om je voet, en voel je dat je echt met je hele voet kracht op het pedaal kan uitoefenen. Het carbon omsluit de zool van je voet, waardoor het directer aanvoelt.

Specificaties

Zuatu Z001 wielerschoen
Maat: 42 – Average (verkrijgbaar vanaf maat 36 t/m 49)
Gewicht: 247 gram
Prijs: € 390,43
Kleur: white-gold (ook verkrijgbaar in black-gold of custom)

Conclusie

De schoenen van Zuatu zijn nog vrij onbekend, maar gezien de kwaliteit zal het mij niet verbazen dat dit niet heel lang meer zal duren. De schoenen zien er goed uit en zijn heel netjes afgewerkt. Zelfs de verpakking is mooi en je merkt aan alles dat ze heel goed hebben nagedacht over deze schoenen.

Het is echt een high-end paar schoenen, die je wel even de tijd moet geven. Zo kom je gaandeweg de eerste ritten achter eventuele knelpunten en kan je met heat-molding dit naar je voet aanpassen. Dit is een proces dat je soms een keer of twee moet herhalen, al was het in mijn geval met één keer voldoende. Dat ze in het topsegment vallen zie je ook terug in de prijs van € 390,43. Pluspunt ten opzichte van andere schoenen in deze prijscategorie vind ik dat je deze Zuatu’s goed kan fine-tunen voor een optimale pasvorm.

Na het fine-tunen in de oven, wordt het bovenwerk naarmate het gebruik soepeler en gaat het zich naar je voet vormen. En dan is het een heel fijn paar schoenen dat heel comfortabel zit en mooi rondom je voet aansluit. De stijfheid is erg hoog en door de kuip-vorm van de zool kan je met je hele voet kracht op de pedalen leveren. En daarbij vind ik ze er in deze kleurstelling ook nog eens heel stijlvol uitzien. Rij je er ook nog gesoigneerd bij!

via Zuatu