Het is en blijft een bijzonder gezicht. En dan heb ik het over de vormen van het frame in het model Ruut van het Poolse merk Rondo. De Rondo Ruut is een gravelbike waarbij met name het frame opvalt, maar dat heb je vast al op de foto’s gezien. Dit is de tweede generatie van de Ruut.

Het carbon frame heeft robuust ogende hoekige buizen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het balhoofd, dat er behoorlijk vierkant uitziet. De staande achtervork is heel laag op de zitbuis bevestigt, en diezelfde zitbuis is bijzonder gevormd met een kromming richting de onderbuis. Hierdoor krijg je een ongebruikelijke ruimte achter het crankstel. Ook de knik in de bovenbuis is opvallend. Ten opzichte van de vorige generatie is de reach verlengd en de stack iets verhoogd. De gradenhoek van het balhoofd is 0,5 graden rechter. Volgens Rondo krijg je hierdoor een comfortabelere zitpositie die stabieler en veiliger is.

Wat mij altijd opvalt aan het design van een Rondo is dat er eigenlijk helemaal geen merknaam op het frame staat. Maar daar valt ook iets voor te zeggen, want waar is een naam nog voor nodig als het frame zo herkenbaar is? Op de voorvork staat merknaam Rondo dan weer wel, en op het balhoofd staat het logo van het merk. De bekabeling is geïntegreerd, al zie je de kabels nog wel onder het stuur lopen.

Ten opzichte van de vorige versie is de voorvork nieuw, net als de cockpit. In de voorvork is het mogelijk om het wiel op twee manieren te positioneren, zodat je de geometrie van deze gravelbike kan aanpassen naar je eigen behoefte. De cockpit is wel een klassieke combi van stuurpen en stuur, maar wel met semi-geïntegreerde bekabeling. In het frame passen banden met een breedte van maximaal 45mm.

4 uitvoeringen en 5 maten

De groene versie op de foto’s is afgemonteerd met Sram Force AXS en een setje carbon wielen van Hunt. Er zijn nog drie andere afmontages verkrijgbaar, en ook de versie met Sram Rival AXS heeft dus een elektronische groepset. Als derde en vierde optie heb je de keuze uit de mechanische groepsets Sram Apex en Shimano GRX. In totaal is de nieuwe Rondo Ruut verkrijgbaar in vijf verschillende maten.

Meer info via Rondo.