Op de grote markt van Nijmegen, waar vorig jaar nog de 3e etappe van de Tour de France vertrok, had Nijmegen 12 mei weer een primeur. Afgelopen weekend stonden maar liefst 40 renners aan de start voor een prof criterium in de binnenstad. Denk aan namen zoals Niki Terpstra, Dylan Groenewegen en Lars Boom. Ook veldrijders Wout van Aert en Lars van der Haar stonden aan de start.
Het parcours liep dwars door het oude centrum, met zijn steile straten en kasseien. Een echt ouderwets ‘rondje rond de kerk’ ook, want de 2,4 kilometer lange ronde liep rond de Stevenskerk.
Maar het vernieuwende aan dit concept was dat het niet zomaar een criterium was, maar er een combinatie was gemaakt met een afvalkoers. Dat hield in dat de iedere ronde de laatste renner die de meet passeert de koers moet verlaten. De schatting was dat er in de 60 minuten die voor het criterium stonden, er dus 20 renners zouden afvallen, waarbij er in de laatste ronde dus nog 20 profs zullen strijden voor het podium.
Vanaf de start was het eerste deel van de ronde vlak, over de kasseien van de grote markt. Daarna verliep het parcours richting Café Faber, waar de renners een ‘U-turn’ maakten om vervolgens langs het Valkhof park af te dalen naar de Waalkade. Na het vlakke, rechte stuk langs de kade ging het enkel nog omhoog: De kasseienklim begon aan de voet van de Priemstraat, daarna met een scherpe bocht verder verlopend over de Stikke Hezelstraat en weer terug naar de Grote Markt.
Eerst reed het peloton enkele geneutraliseerde rondes, waardoor de spanning werd opgebouwd bij al het publiek langs de hekken. Daarna barstte de koers los. Vooral op de steile Stikke Hezelstraat voor de finish was het erg spannend, want daar werd telkens gevochten om niet als laatste renner over de streep te komen. In een uur tijd werd de ronde zo’n 20 keer verreden, waarbij er in totaal bijna 500 hoogtemeters werden gemaakt. De laatste ronde kwam uit op een sprint, waar Nederlands kampioen Dylan Groenewegen de snelste was. Niki Terpstra werd tweede, gevolgd door Jesper Asselman.
Het wielerevenement was druk bezocht, het stond goed vol langs de kant en op grote markt bij de huldiging. Volgend jaar zal volgens de huidige planning het evenement plaats vinden in Arnhem. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerende wedstrijd wordt, die afwisselend in Nijmegen en Arnhem gehouden zal worden.
Wat mij betreft mag het ieder jaar in Nijmegen terugkeren. In de Nijmeegse binnenstad zorgde het evenement namelijk voor drukte en gezelligheid; veel mensen op de been, food trucks langs de Waalkade en alle terassen langs het parcours zaten vol publiek. Een goede sfeer dus, maar het leuke van het evenement was vooral de spanning welke renners de afvalkoers zouden overleven en mochten gaan sprinten voor de overwinning. Een stuk spannender dan een gewoon criterium. En dan ook nog eens een prachtige startlijst met profrenners, die zich daarna mengde tussen het publiek om handtekeningen uit te delen of om op de foto te gaan.
Een leuk detail was nog dat er op de website voor iedere renner een profiel was gemaakt met een cartoon. Onderaan zie je die van drie renners. Mogen jullie raden wie wie is. Meer info over dit evenement vind je ook op hun website: Rush Hour