Columbia en wielrennen is altijd een bijzondere combinatie geweest. Er zijn maar weinig landen buiten Europa waar zoveel wielertalent vandaan is gekomen. De huidige generatie Colombiaanse is waarschijnlijk het succesvolst tot nu toe. Kijk maar naar Bernal die vorig jaar de Tour de France won.

Maar dat er in Colombia een fietsenmerk is die stalen frames bouwt, ligt voor mijn gevoel toch minder voor de hand. Maar niets is minder waar. Je had al een tijdje Tinno cycles. Nu is de oprichter Agustín Hincapíe met een aantal andere het merk Scarab begonnen. Scarab heeft vier mooie stalen modellen in het assortiment die met de hand voor je worden gemaakt. Alle fietsen hebben een naam met een verwijzing naar Colombia. Net als de merknaam zelf overigens. De naam Scarab komt van de bijnaam escarabajos (kevers) die is gegeven aan de Colombiaanse renners.

Scarab Letras
De Letras is vernoemd naar de Alto de Letras: een 81 kilometer lange klim. Heb je gelijk de reden te pakken waarom de colombianen zo goed kunnen klimmen. De Letras is een all-purpose racefiets. Er passen bredere banden in: met schijfremmen tot 32 mm banden en met velgremmen tot 30 mm. De frames worden opgebouwd uit Italiaanse Colombus buizen en Japanse Kaisei buizen. De paintjob is custom aan te passen, maar deze versie hieronder in de Colombiaanse kleuren is op zich al een schot in de roos.

Scarab Línea
De Línea is een prachtig klassiek model. Die nog gebouwd wordt met lugs. De lugs hebben ze gehaald bij Richard Sachs, een beroemdheid in de wereld van framebouwers. Het zwarte frame met de gouden details, geeft het frame nog wat extra klassieks mee. De Línea is een hommage aan de klim Alto de La Línea, waar renners als Herrera zich tijdens de Vuelta a Colombia klaarstoomde voor het grotere werk in Europa.

Scarab Páramo
De Scarab Páramo is de gravelracer in het assortiment. De naam komt van het hoogtegebied boven de boomgrens en onder de sneeuwlijn in de Andes. Een woest gebied waar je niet zomaar komt. Passende naam voor een gravelracer. Je kunt kiezen voor 700c met 45 mm banden of 650b met 50 banden. Standaard zitten er bevestigingen op voor spatborden, maar als je wilt, kun je ook oogjes voor een drager kiezen of voor een extra bidonhouder gaan.

Scarab Santa Rosa
De Santa Rosa is het pure racemodel van Scarab. Met de Santa Rosa kan je meedoen aan races, criteriums of sprintjes. Maar Scarab belooft dat de fietsen naast stijf ook nog het comfort hebben van de stalen constructie. De naam Santa Rosa komt van een plaatsje met dezelfde naam. Rondom het plaatsje is een groot gebied met snelle steile klimmetjes. Een speeltuin voor fietsers!

Als je op zoek bent naar een uniek stalen frame dan zou ik Scarab toch zeker op mijn lijstje zetten. Misschien is het een beetje lastig, omdat Colombia zo ver ligt. Maar als je op zoek bent naar de perfect fiets voor jezelf, dan is het alle moeite wel waard.

Meer info via Scarab