Als we een stukje terug in de tijd gaan is Schwalbe al heel lang bezig met de duurzaamheid van de fietsbanden en het productieproces. Al sinds 1993 maken ze rubber matten van oude fietsbanden en sinds de start in 1983 gaan ze voor producten met een zo lang mogelijke levensduur. In 2015 lanceerden ze een proces voor de recycling van de binnenband en sinds eind vorig jaar kan Schwalbe alle buitenbanden volledig recyclen. Momenteel alleen nog in Duitsland, maar in 2024 zal dit ook in de Benelux mogelijk worden.
Geen afval en geen uitstoot
Het klimaat en milieu zijn momenteel een hot item, en Schwalbe is al heel lang bezig met onderzoek naar het recyclen van banden. Niet eens specifiek Schwalbe banden, maar alle fietsbanden kunnen worden ingeleverd bij de aangesloten dealers. Daar staat een bak waar binnenbanden kan inleveren. In Duitsland kunnen daar nu dus ook buitenbanden worden ingeleverd. Het recycleproces van de buitenbanden is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Keulen en Pyrum Innovations, een specialist is op het gebied van recycling. Na het inzamelen bij de dealer zorgt Schwalbe ervoor dat de oude banden worden vervoerd naar Pyrum. Bij Pyrum start het daadwerkelijke proces van het recyclen.
Recyclen met behulp van Pyrolyse
Het hele proces van deze recycling kent vijf globale stappen en dat begint natuurlijk bij het inzamelen van de banden. Dit is als consument de enige actie die je hoeft te ondermen. Gooi de banden niet in de prullenbak thuis, maar neem even de moeite om langs een recycling dealer te gaan. Vanaf daar regelt Schwalbe de rest. Zoals gezegd zorgen zij dat de banden bij Pyrum komen, waar de banden in verschillende stappen het recycleproces doorlopen.
De banden worden door de schredder gehaald en in vier stappen versnipperd en gescheiden in rubbergranulaat, textielvezels en staal. Het rubbergranulaat wordt vervolgens in een pyrolyse oven zonder zuurstof tot 700 graden verhit. Het gas dat wordt uitgestoten en de olie die daarbij vrijkomt wordt opgevangen, en wat overblijft is het product dat pyrolysecokes heet. Het gas wordt gebruikt om het hele proces te voorzien van stroom en de olie gaat naar BASF waar het wordt gebruikt voor de productie van onder andere textielvezels.
De pyrolysecokes worden verwerkt tot zogeheten rCB, recovered Carbon Black. Van dit product worden weer nieuwe Schwalbe producten gemaakt, waardoor de cirkel rond is. Met dit systeem wordt de band in z’n geheel gerecycled en worden ook de afvalstoffen ervan weer gebruikt in het recycle proces. In totaal levert dit volgens Schwalbe alleen bij het proces al een besparing op van 80% uitstoot van CO2. Het enige dat wij hoeven te doen is onze oude binnenbanden even langs de dealer brengen om met z’n allen weer een stukje duurzamer te worden. En vanaf 2024 kan je naast je binnenband ook je buitenband laten recyclen!
via Schwalbe