Iedereen die (bijna) dagelijks op de fiets stapt voor de woon-werkverkeerkilometers weet hoe snel je fiets vies wordt. Zelf gebruik ik een wat oudere racefiets, waar ik wat minder zuinig mee om kan gaan. Maar ook dan moet ik regelmatig de aandrijflijn schoonmaken. Soms kijk ik dan bij het stoplicht jaloers naar de fietsen met een versnellingsnaaf en riemaandrijving. Maar ja die worden niet vaak met een racestuur gecombineerd. Nu geeft Shand met de nieuwe Leveret die mogelijkheid wel.

Shand is een framebouwer uit Schotland. De meeste frames worden in batches gemaakt, maar je kunt ook een fiets op maat krijgen. Meestal houden ze zich bezig met racefietsen, mountainbikes en gravelbikes. Maar nu hebben ze dus een commuter: de Leveret. Het is wel een Limited Edition, dus hij is maar heel even te koop.

Shimano Alfine

Schakelen op de Leveret doe je met een Shimano Alfine naaf. Die naaf heeft 8 versnellingen. Net een 1×8 aandrijving dus. Het wisselen van de versnellingen doe je met de Microshift Bar End shifter aan het uiteinde van je stuur. De riem komt van Gates en het mooie van de riem is dat je ‘m niet hoeft te smeren. Door de riem en de weggestopte versnelling wordt alles een stuk minder snel vies. Ideaal voor een fiets die je door weer en wind zal gebruiken. Het onderhoud zal vooral bestaan uit het spannen van de riem met de sliding dropouts.

Normaal gesproken kun je bij Shand uit een aantal kleuren kiezen. Voor de Leveret komt de fiets alleen in het grijs metallic. De Schwalbe G-One allround banden met beige zijwanden staan er goed bij. Ik zou graag het racestuur willen, maar je kunt ook kiezen voor een recht stuur. Bij het racestuur zijn de remmen dan van TRP en bij het rechte stuur komen ze van Shimano.

De Leveret kost kost £ 1995,- en dat is omgerekend zo’n € 2215,-. Voor die prijs zitten de spatborden er nog niet bij. Ook zijn er oogjes voor een bagagedrager. Dus de fiets wordt waarschijnlijk nog ietsje duurder. Misschien denk je wat een stevige prijs voor een commuter. Maar tel de prijs van je treinkaartjes of brandstof eens bij elkaar op. Kijken wie er dan op den duur goedkoper uit is.

Meer info via Shand