Shimano heeft al aluminium 700c en 650b gravel wielen in haar collectie. Die reeks wordt nu uitgebreid met een set carbon gravel wielen. De Shimano GRX WH-RX870-TL om precies te zijn. Een lichtgewicht wielset om mee te racen of lekker relaxed je gravelritten te rijden, aldus Shimano.

Brede velg en cup-and-cone naven

Met lichtgewicht doelt Shimano op de 1461 gram die deze wielset moet wegen. De full carbon velgen zijn tubeless en hebben een binnenbreedte van 25 mm. Daarmee zijn ze volgens Shimano het best te rijden met banden tussen de 32 en 50 mm. De velgen zijn 32 mm hoog en daardoor houden ze niet alleen het gewicht laag maar is ook de impact van zijwind minimaal. De lage wielset is volgens Shimano ideaal voor steile klimmen en lange glooiende paden, vanwege het lage gewicht.

Shimano gebruikt een set eigen GRX naven met cup-and-cone lagers. Deze lagers staan bekend om de losse kogels, die tussen de cup en cone op hun plek worden gehouden. Een bewuste keuze van Shimano, vanwege de lange levensduur en het makkelijke onderhoud. De naven hebben een centerlock aansluiting voor de remschijven. De wielen hebben zowel voor als achter 24 spaken met een gekruist spaakpatroon voor extra stevigheid en daardoor een directe overbrenging.

Gewicht en prijs

De buitenbreedte van de velg is met 30 mm lekker breed. Het voorwiel heeft een gewicht van 639 gram en het achterwiel weegt 822 gram. Samen dus de 1461 gram waar ik het eerder al over had. De prijs is € 739,- voor het RX870 700C voorwiel en het RX870 700C achterwiel kost € 759,-. De wielen zullen eind dit jaar in de winkel liggen, dus nog even geduld. De wielen zijn tubeless ready en op de foto’s zie je de tubeless ventielen er al in zitten.

via Shimano