Wellicht heb je het al gehoord van je fietsmaten, maar vandaag hebben we een iets ander nieuwtje dan normaal. Shimano doet namelijk een oproep voor een vrijwillig inspectie- en vervangingsprogramma voor bepaalde Shimano 11-speed Hollowtech II crankstellen. In dit artikel lees je om welke crankstellen het gaat en of jij actie moet ondernemen.

Om welke crankstellen gaat het?

Het gaat om een aantal series 11-speed Hollowtech II crankstellen die tussen 1 juni 2012 en 20 juni 2019 zijn geproduceerd, en die crankstellen hebben mogelijk een probleem met het loslaten van de verbindingen. Shimano raad aan om crankstellen met een overeenkomend modelnummer én productiecode uit de gepubliceerde lijst te laten controleren bij een erkende Shimano dealer. Mocht het crankstel niet door het inspectieproces komen dan wordt het door Shimano kosteloos vervangen.

Het gaat om vijf verschillende Shimano crankstellen die je ziet in de foto bovenaan dit artikel. Dit zijn crankstellen met één van de volgende modelnummers:

Ultegra FC-6800
Ultegra FC-R8000
Dura-Ace FC-9000
Dura-Ace FC-R9100
Dura-Ace FC-R9100-P

Als het modelnummer overeenkomt is het belangrijk om ook de productiecode te controleren. Pas als zowel het modelnummer als de productiecode overeenkomen behoort jouw crankstel tot de terugroepactie. Het gaat om de volgende productiecodes:

KF, KG, KH, KI, KJ, KK, KL, LA, LB, LC, LD, LE, LF, LG, LH, LI, LJ, LK, LL, MA, MB, MC, MD, ME, MF, MG, MH, MI, MJ, MK, ML, NA, NB, NC, ND, NE, NF, NG, NH, NI, NJ, NK, NL, OA, OB, OC, OD, OE, OF, OG, OH, OI, OJ, OK, OL, PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH, PI, PJ, PK, PL, QA, QB, QC, QD, QE, QF, QG, QH, QI, QJ, QK, QL, RA, RB, RC, RD, RE, en RF.

Waar vind ik mijn modelnummer en productiecode?

Het modelnummer van je crankstel vind je aan de binnenkant van beide crankarmen, net boven de plek waar je de pedalen bevestigt. Op de foto hieronder is het modelnummer met een gele kleur omlijnt. De tweeletterige productiecode van je crankstel vind je op dezelfde plek als het modelnummer, en op de foto hieronder is de productiecode met blauw omlijnt.

Mijn crankstel valt onder deze terugroepactie, wat moet ik doen?

Heeft jouw crankstel één van de vijf modelnummers én komt de productiecode overeen? Ga dan naar een erkende Shimano dealer voor een gratis inspectie van je crankstel. Als het crankstel niet door het inspectieproces komt wordt het door Shimano kosteloos vervangen. Voor meer informatie en een overzicht van erkende Shimano dealers ga je naar de website van Shimano.

Tags: