In plaats van ons te laten wachten op een hele nieuwe groep heeft Shimano een tussentijdse upgrade uitgebracht van de Tiagra groep. We zagen het eerder ook een beetje bij de 105 groep, waarbij de non-series componenten vervangen werden door groep-specifieke componenten. Voor de Tiagra groep betekent dit afslanken!

Slank en twee type hendels
De Dual Controler shifters zijn net als zijn duurdere broertjes mooi slank geworden. Dat is wel een welkome upgrade want de eerdere Tiagra shifters uit 2016 waren behoorlijk groot. En wat de nieuwe hendels ook lenen van de duurdere groepen is de keuze uit een gewone of een kleine hendel. De optie van de kleine hendel bestond voor de Tiagra nog niet en is een uitkomst voor mensen met kleinere handen. En omdat Shimano toch bezig was hebben ze ook maar gelijk het schakelen aangepakt. Dat moet nu sneller gaan dan met de non-serie hendels die eerst in combinatie met de Tiagra groep werden verkocht. Goed nieuws dus voor de mensen die op zoek zijn naar een groep op dit niveau.

Nog meer
De Tiagra groep wordt verder uitgebreid met een 48-34 crankset. Deze komt dan naast de bestaande 52-36 en 50-34 cranksets. Het kleinere buitenblad zorgt voor een kleinere overgang en zou moeten resulteren in minder schakelbewegingen en maakt de groep geschikt voor een bredere groep rijders. Ook komen er schijfremnaven in de Tiagra lijn. De naven zitten vast met een steekas, komen in een 28 of 32 gaats versie en zijn geschikt voor 11 en 10 speed cassettes. Tiagra blijft overigens alleen voor 10-speed geschikt.

De laatst genoemde updates zijn misschien wat kleiner, maar de nieuwe hendels mogen een grote upgrade worden genoemd. De instapgroep ziet er nu met de nieuwe hendels in zijn geheel strak uit. Betekent dat er binnenkort veel beginnersracefietsen met schijfremmen of gravelracers er een stuk beter uit gaan zien.

Meer info bij Shimano