Afgelopen tijd zien we steeds meer zogenaamde slimme producten voorbij komen (vrijdag ook al bijvoorbeeld), mede dankzij Kickstarter en andere crowdfunding sites. Nu The Internet of Things ook onze fietsen bereikt is het leuk om te zien hoe sommige productontwerpers zich storten op deze markt.

Zo ook de initiatiefnemers achter de Helios: een slim stuur. Eerste duidelijke hint dat dit geen gewoon stuur is, is natuurlijk de LED lamp in het midden. 500 Lumens zou hij moeten opbrengen. Volgens de makers vergelijkbaar met een autokoplamp, maar volgens ons is ’t waarschijnlijk niet sterk genoeg voor echt donkere wegen, alleen voor in de stad en op straten met verlichting ga je er waarschijnlijk een eind mee komen. Wel leuk vinden we de knipperlichten waarmee je richting mee aan kunt geven als je links of rechts afslaat, op de plekken waar normaal je stuurlint op zijn plek wordt gehouden door ’n dopje of een kurk. We gaan er even van uit dat die lampjes dus ook die functie kunnen vervullen, volgens de makers is de Helios in ieder geval compatible met alle soorten stuurlint.

helios-4

Leuk die lampjes, maar echt slim wordt het stuur dankzij de mogelijkheid om ‘m via bluetooth aan je smartphone te koppelen. De ‘ambient lighting’ functie klinkt een beetje suf, maar de navigatie mogelijkheid waarbij de LED’s aan het eind van het stuur je de weg wijzen klinkt dan wel weer interessant. Deze lampjes kunnen ook nog als snelheidsmeter gebruikt worden waarbij de kleur aangeeft hoe hard je (ongeveer) rijdt op dat moment. In de categorie leuk valt ook de zogenaamde ‘proximity’ verlichting. Als het stuur merkt dat jij (of in ieder geval je telefoon) dichterbij je geparkeerde fiets komt, dan gaat de hoofdverlichting alvast voor je aan. Wat we al vaker gezien hebben is het toevoegen van een GPS sensor, hierdoor weet je altijd en overal waar je fiets uithangt, kan een geruststellende gedachte zijn.

Al die ‘slimmigheden verbruiken natuurlijk ook stroom, vandaar dat je de Helios via USB kunt opladen. Hierdoor denken we dat het standaard stuur (straight bar) niet heel erg zal aanslaan in Nederland. Je fiets moet namelijk wel dicht genoeg bij een stopcontact in de buurt geparkeerd worden. Maar er is gelukkig ook een hippe bullhorn voor snelle stadsfixies en een racestuur, waarbij je dan helaas wel weer vastzit aan de door de makers bepaalde geometrie (die er redelijk klassiek uitziet). Dat soort fietsen worden waarschijnlijk wat eerder binnen geparkeerd, want we verwachten dat je het stuur zo om de dag wel zal moeten opladen.

De Helios lijkt ons vooral een gadget vol met leuke ideeën, maar of we ‘m echt veel gaan zien betwijfelen we. Het zou wel aardig zijn als de bekende producenten ook meekijken met dit soort innovaties, vooral de navigatie kan als je het stuur bijvoorbeeld fietsend kan opladen best interessant zijn. Mocht je voorop willen lopen en bij je volgende trainingsrondje je fietsvrienden met je slimme stuur gek willen maken dan kun je ‘m voor $279,- (ex verzendkosten) hier voorbestellen of je nog beter te laten informeren.

helios-6
helios-5
helios-2
helios-1