De lichtste aluminium gravelbike die ooit gemaakt is, zo introduceert Specialized de Crux DSW. Een aluminium gravelbike dus, eigenlijk het kleine broertje van de carbon Crux. Dus je kan met deze Crux ook een crosswedstrijdje meepakken. De kennis en lessen van de carbon Crux zijn meegenomen, net als de geometrie, maximale bandbreedte en de andere rijeigenschappen. Maar nu dus in een aluminium jasje, en daardoor hangt er een aantrekkelijk prijskaartje aan.

Qua design is het een typische Specialized. De merknaam staat over bijna de gehele onderbuis en op de voorkant van het balhoofd zien we het kenmerkende logo van Specialized. Het frame is geheel in één kleur gespoten en andere componenten zoals de zadelpen, het stuur en de velgen zijn zwart. Dit zorgt voor een strak en tijdloos geheel.

De Crux DSW komt met de mechanische 12-speed Sram APEX groep. Een 40-tands kettingblad is gecombineerd met een 11-44 cassette. De voorvork is van carbon, en componenten als de cockpit, zadelpen en het zadel zijn van Specialized zelf. De wielen zijn de DT G540, met een interne velgbreedte van 25 millimeter. Om de velgen kiest Specialized voor de Pathfinder Pro 2BR banden, in een bandbreedte van 38 millimeter.

Frame van maar 1399 gram

De maximale bandbreedte die in het frame past is 47 millimeter. In maat 56 weegt de Crux DSW 9,37 kilo, en dat is echt keurig voor een aluminium gravelbike. Een los frame in maat 56 weegt slechts 1399 gram. Volgens Specialized is het lage gewicht te danken aan de manier van lassen, die Specialized D’Aluisio Smartweld noemt. En daar komt dan ook de typeaanduiding DSW vandaan.

Dezelfde geometrie als de carbon Crux

Qua geometrie is de Crux DSW gelijk aan de carbon versie van de Crux. Specialized omschrijft de geometrie als responsief op de pedalen en soepel in het zadel. Een wat langere reach zorgt voor de goede gewichtsverdeling en controle over de fiets, en de lagere stack zorgt ervoor dat je wat meer racey zit. Volgens Specialized is dit zo de perfecte combi van wendbaarheid en stabiliteit.

De verkrijgbare maten zijn: 49, 52, 54, 56, 58 en 61 centimeter. Je hebt voor een complete gravelbike de keuze uit twee verschillende kleuren. Een witte kleur met lichtpaarse decals en een donkergrijze kleur met vrijwel onzichtbare decals. Naast de eerder genoemde afmontage is de Specialized Crux DSW ook verkrijgbaar als frameset. In dat geval kun je kiezen uit twee meer sprekende designs die je hieronder ziet. Persoonlijk ben ik erg enthousiast over het kleurrijke frame. Voor de frameset betaal je € 1.650,- en voor de complete fiets betaal je € 2.700,-.

Meer info via Specialized.