Het Infinirgy foam van BASF zorgde alweer een tijdje geleden voor een verandering in de wereld van de hardloopschoenen. Het foam dat qua uiterlijk wat weg heeft van piepschuim heeft een enorme veerkracht. Of het nou koud of warm is of dat je er al uren op loopt de veerkracht blijft gelijk. Hierdoor verlies je tijdens het lopen minder energie en kun je dus harder of verder. En ik maar denken dat BASF alleen wordt gebruikt voor cassettebandjes en Schwalbe binnenbanden 🙂
Infinergy Foam
SQlab heeft datzelfde foam nu gebruikt om een zadel van te maken. Het zadel is natuurlijk een plek waar fietsers klappen doorkrijgen van de ondergrond. Druk je het foam in van het zadel met je duim dan voel je dat het foam verschillende hardheden heeft. De veerkracht is aan de voorkant lager dan aan de achterkant. Dat heeft natuurlijk te maken met dat het meeste gewicht op de achterkant komt. Het zadel voelt aan de achterkant stevig en het foam vormt zich naar je zitvlak zonder door te zakken. De enorme veerkracht merk je als je, je duim wilt weghalen als je het foam hebt ingedrukt. Hoe snel je, je duim ook weghaalt het foam houdt contact met je duim totdat het zijn vorm weer heeft bereikt. Er is dus niks gelogen over de enorme veerkracht.
De looks van het zadel zijn ook anders. Waar over ‘normale’ zadels altijd een dekje zit, is dat bij de SQlab 6OX Infinergy niet zo. Hier zie je vooral de kleine bolletjes die het zwarte Infinergy foam vormen. Alleen aan de bovenkant zitten er een aantal plakken die het zadel afwerken. Deze lijken er opgeplakt, maar zijn door hitte met elkaar verbonden zonder dat er lijm is gebruikt.
Infinergy 6OX
De materialen mogen dan verschillen, maar de vorm van het zadel blijft wel hetzelfde. De bekende vormen zoals de hoge rand aan de achterkant en een ‘dip’ in het middel van het zadel zie we dan ook weer terug. Twee belangrijke ingrepen om de zenuwen en de bloedsomloop niet in de weg te zitten.
En aan de onderkant zit het SQlab Active Systeem. Een systeem met elastomeren waardoor het zadel de bewegingen kan volgen van je lichaam tijdens het fietsen. Zo zal het bekken en de ruggenwervels vrijer kunnen bewegen. Het zadel wordt geleverd met drie elastomeren zodat je kunt kiezen uit verschillende demping. Je kunt er ook voor kiezen om zonder elastomeer te rijden, zodat het zadel nog meer kan bewegen.
Het Infinergy foam is tot nu toe alleen nog maar te verkrijgen in het Infinergy 6OX zadel dat 15 cm breed is. Het zadel is straks in stappen van Ă©Ă©n centimeter tussen de 13 en 16 centimeter te koop. SQlab beveelt het zadel vooral voor gravelrijders en mountainbikers aan. Het profiel van de OX zadels is meer gegolfd met meer hoogteverschil tussen de achter- en voorkant. SQlab heeft hiervoor gekozen, omdat ze inschatten dat het zadel vooral door fietsers zal worden gebruikt die iets meer rechtop zitten. Iets wat begrijpelijk is met de meer relaxte zitpositie op gravelracers ten opzichte van racefietsen.
Het zadel is daardoor ook 85 gram zwaarder dan een racezadel van SQlab in dezelfde prijsklasse. Dat het nieuwe foam eerst wordt ingezet voor de off-road disciplines is ook wel weer logisch, want het foam moet ervoor zorgen dat je beter kunt klimmen over oneffen paden, omdat het zadel de klappen beter opvangt voor je lichaam. Het zadel kost je € 199,95.
Dit zadel is trouwens onderdeel van de Made in Germany lijn. Hierdoor is het zadel ook ‘groener’. Niet alleen omdat er wordt beperkt op het transport vanuit een ver land, maar ook omdat er moet worden voldaan aan de milieueisen die gelden in Duitsland. Of er ook een racezadel of een lichtere versie van een Infinergy variant in de pijplijn zit is nog niet bekend. Daar zijn we wel benieuwd naar! Meer info vind je op de website van SQlab.