SRM presenteerde tijdens Eurobike het X-Power pedaal waarmee ze wederom een primeur hebben wat betreft het meten van vermogen.

De SRM powermeter werd in 1986 ontwikkeld door Ulrich Schoberer. Daarmee was dit de eerste powermeter, die de kracht van de atleet kon meten op de spider van de crank. Nu, 33 jaar later, zijn er tal van verschillende merken en manieren om het vermogen te meten.

Eerste vermogensmeter in pedaal voor off-road
Met de X-Power wordt het vermogen gemeten in het pedaal. Nu is dat niet nieuw, maar in dit geval betreft het een offroad pedaal. En daarmee is SRM de eerste die een powermeter voor offroad gebruik heeft dat in een pedaal zit verwerkt. Alle techniek die nodig is voor het meten van het vermogen zit verwerkt in de as van het pedaal. Daar omheen zit een body met een mechanisme dat werkt met de SPD plaatjes van Shimano. Deze (slijtage) onderdelen zijn allemaal vervangbaar. Slim, want na één seizoen crossen zijn bij mij de pedalen aan vervanging toe.

Nauwelijks te herkennen als vermogensmeter
Op Eurobike had ik de pedalen in de hand en daarbij lijkt het alsof je een gewoon pedaal in de hand hebt. Als je er wat beter naar kijkt, zie je aan het uiteinde van de as een transparant kapje, waardoor een indicator lampje zichtbaar is. Dit lampje geeft met verschillende kleuren aan in welke modus hij staat. In de as zit een ANT+ en Bluetooth sensor, waardoor hij compatibel is met bijna alle type fietscomputers, waaronder natuurlijk ook SRM’s eigen PowerControl 8. Op de as zit een klein koperen puntje waarop een magnetisch koppelstukje wordt gezet, zoals je op de foto kan zien. Met dit koppelstuk kan je het pedaal via mini-USB opladen.

Linksonder zie je het koperen puntje dat gebruikt wordt i.c.m. een koppelstukje

Het voordeel van deze pedalen is dat ze eenvoudig uitwisselbaar zijn met elk type (offroad) fiets. Hierdoor kunnen renners die meerdere disciplines uitoefenen de pedalen uitwisselen. Iets dat met een crank niet zo snel te realiseren is. Ander voordeel is dat de pedalen een ‘plug-and-play’ principe hebben. Na montage kan je er direct mee op pad en hoef je ze niet eerst te kalibreren omdat het een andere fiets betreft.

Releasedatum en prijs
De exacte release datum en prijs zijn nog niet bekend, maar volgens SRM zal een set pedalen rond de € 1000,- gaan kosten. De groene kleur van de body, zoals dit eerste model, is overigens ook niet definitief. Deze zal waarschijnlijk zwart worden, al wordt een optie tot gekleurde body niet uitgesloten. Zoals gezegd zijn de onderdelen van de body en het klik-mechanisme vervangbaar. Dit geldt ook voor de drie lagers die in de as van het pedaal zitten. Om deze te vervangen adviseert SRM om het pedaal op te sturen. Ze servicen dan je vermogensmeter en zorgen dat de as van het pedaal weer volledig waterdicht is. Geen overbodige luxe wanneer je er bijvoorbeeld mee gaat crossen.

Alle info bij SRM