In een wijk in het oosten van Londen zit de werkplaats van Stayer Cycles. Om precies te zijn in Leytonstone, waar ze frames en wielsets met de hand bouwen. De maatwerkframes worden op bestelling gemaakt en daarnaast hebben ze een kleine voorraad met frames met een standaard geometrie. Voor het offroad segment hebben ze de Groadinger OG en sinds kort ook de Groadinger UG

Groadinger UG

De term Groadinger is zelf bedacht en is een samenvoeging van Gravel, Road en Thing. Met andere woorden is zo’n frame dus een ‘gravel-road-ding’. De OG is de Original Gravelbike uit de collectie en de UG gaat daarin een stapje verder en is de ‘Ultra Gravel’ uitvoering van deze fiets. Het frame wordt gebouwd met stalen Columbus buizen en is geschikt voor 650b wielen. Een UG frameset is geschikt voor flatmount schijfremmen en kan zowel 1×11 als 1×12 groepsets aan, net als Di2 groepsets. De kabels lopen buiten het frame langs, er is ruimte voor drie bidonhouders en bij de aanschaf heb je de keuze uit twee voorvorken.

Racen of bikepacking

Je kan kiezen voor een Ritchey voorvork als je de fiets gaat gebruiken voor bikepacking avonturen. Deze vork heeft meerdere bevestigingspunten voor dragers en spatborden. Andere optie is een Whisky-vork waarmee je meer een racer creëert. Deze vork is stijver, strakker en heeft geen bevestigingspunten voor accessoires. Als je kiest voor de Whisky voorvork zal de prijs van de complete frameset £ 50,- duurder zijn.

De afwerking

Voor de afwerking van het frame zijn er verschillende opties. Nadat je al hebt kunnen kiezen tussen twee verschillende voorvorken, heb je de keuze uit vier verschillende kleurstellingen of een RTP afwerking. RTP staat voor Ready To Paint en daarmee bestel je dus eigenlijk een kaal frame, waarmee je zelf naar een lokale spuiter kan voor de afwerking. Of misschien dat je zelf handig genoeg bent voor een mooi project. Als je gaat voor een van de kleuren van Stayer, kan je kiezen uit natuurlijke kleuren die mooi aansluiten bij het gravelwereldje. De afwerking ervan is mat en je kan kiezen uit een moerasgroene kleur, een lichtbruine kleur, een subtiel blauwe kleur of ‘raw’ afwerking van het frame.

Rolling Chassis

Een frame met een Ritchey voorvork heeft een prijskaartje van £ 1650,-. Met de stijvere Whisky voorvork komt de frameset uit op een bedrag van £ 1700,-. De laatste optie die je nog hebt bij de aanschaf is of je van je frameset een ‘Rolling Chassis’ wil maken. Daarmee doelen ze op een package deal waarbij je er een wielset bijbesteld. In dat geval betaal je een totaalprijs van £ 2550,- en wordt het frame geleverd met een full carbon 650b wielset in combinatie met DT350 of Hope naven. Met deze deal heb je dan een kleine £ 200,- korting op een Stayer wielset die eveneens met de hand wordt opgebouwd.

Meer info via Stayer Cycles