Een fietscomputer is al sinds jaar en dag niet meer weg te denken op een racefiets. En ondertussen zijn deze ‘simpele’ computertjes al zo uitgebreid, dat een fietscomputer zonder GPS al bijna geen fietscomputer meer genoemd mag worden.
Eerlijk is eerlijk, een fietscomputer met GPS brengt een hoop gemak en leuke extra’s met zich mee. Bijvoorbeeld Strava! (www.strava.com). Heb je nu geen hippe GPS op je stuur, niet getreurd. Met een smartphone kan het ook! (download hiervoor de gratis strava cycling app). Strava noemt zichzelf een social-fitness site. Het biedt namelijk de mogelijkheid om virtueel de strijd aan te gaan met vrienden, bekenden en onbekenden.
Maar… hoe werkt dat nu?
Wanneer je ingelogd bent (een facebook-account is tegenwoordig al voldoende) kan je ‘activities uploaden’. Via een smartphone gebeurd dat rechtstreeks. Bij een Garmin moet je deze koppelen aan je pc. Na het uploaden van je training begint eigenlijk pas de echte fun van Strava! Je ziet nl. niet alleen perfect waar je gefietst hebt, maar ook je gemiddelde, het aantal hoogtemeters, je hartslag, je vermogens(berekend a.d.h.v. je persoonlijke instellingen) en je ‘segmenten’.
Segmenten?….. ja, segmenten! Elke gebruiker van Strava kan eigen segmenten aanmaken. Het aanmaken van een segment is tegenwoordig al bijna niet meer nodig, maar mis je er één dan kun je deze vrij eenvoudig aanmaken. Een segment is een stuk(je) van de gefietste route, met nadruk op stukken met hoogteverschillen. Elke fietser die dit segment fietst wordt geregistreerd in een klassement. Zo kan iedereen een KOM (king of mountain) scoren, en is het de uitdaging om elkaar te snel af te zijn! Segmenten variëren van een viaduct die 300 meter omhoog loopt met een stijging van gemiddeld 2%, tot bijvoorbeeld de Stelvio of de Alp d’ huez.
Kortom, je wordt tijdens elke rit die je opneemt getriggerd om zo hard mogelijk te fietsen! Uiteraard kun je dan ook vol trots je maten laten zien dat jij de verdiende ‘King of Mountain’ bent. Naast de titels op elke ‘mountain’, houdt strava ook je persoonlijke records bij! Zo zie je wat je snelste tijd is op een bepaalde route of segment. Een extra leuke toevoeging voor de Garmin-bezitters; alle routes zijn als .gpx bestand te downloaden, waardoor je trainingsritten van anderen kan fietsen. Zo kom je nog eens ergens! En voor de echte die-hards, er is een leuk lijstje met profs die ook Strava gebruiken, challenge them!
Let wel; hard fietsen is leuk, maar er zijn kamikazepiloten die segmenten aanmaken in afdalingen (en daarin vrolijk verkeerslichten en kruisingen negeren). Strava heeft er verstandig aan gedaan om ‘gebruik op eigen risico’ erbij te vermelden, echter ga ik er vanuit dat elk mens met gezond fiets-verstand deze segmenten negeert!