In de wielerwedstrijden binnen Nederland waar vooral de Continentale teams en de serieuze clubteams aan mee doen, is het vaak onzichtbaar wie er nou goed fietst. Dit komt deels door de beperkte aandacht in de media voor deze wedstrijden, maar ook doordat er geen overall competitie binnen de wedstrijden is.

Als je als renner alle wedstrijden 5e wordt dan ben je na elk weekend weer vergeten door de meesten. Maar overall ben je misschien wel een van de betere renners. Voor die renners en teams is er de Topcompetitie. Een competitie dus voor de verschillende wedstrijden in Nederland.

Topcompetitie, hoe werkt het
Wij hebben afgelopen week gezeten met een van de oprichters, Maarten von Winning. In totaal zijn er 14 wedstrijden en 1 tijdrit die meetellen binnen de Topcompetitie. Tijdens elke wedstrijd kunnen individuele renners punten halen, maar ook de teams krijgen punten voor hun resultaten. Deze punten worden gebruikt voor het klassement in deze competitie. Er is een individueel klassement, een ploegenklassement en een U23 (onder 23 jaar) klassement. De eerdergenoemde renner die altijd 5e wordt kan zichzelf dan terugvinden in de klassementen. Dat is natuurlijk al leuk voor je vrienden, familie, sponsors, maar ook voor de renner zelf. Tijdens elke wedstrijd is er een aparte huldiging met bijbehorende trui. Er is geen geldprijs want het gaat vooral om de passie voor het wielrennen dat je zo hoog mogelijk wil eindigen in deze competitie, maar er is wel een eindprijs voor de winnaar van het individuele klassement; een profcontract bij Team Roompot (Pro-Continental)! Wanneer de winnaar ouder dan 23 is dan betekent dat een 1-jarig contract. Is de winnaar U23 dan wordt het een 2-jarig contract (ivm regelgeving).

Ongeveer 10 jaar geleden was er ook al een Topcompetitie maar die is destijds geëindigd. Flavio Pasquino en Maarten von Winning vonden het tijd dat er weer een Topcompetitie werd gestart. Super enthousiast hebben zij dit allemaal opgezet en geregeld. Dat had volgens Maarten wel wat voeten in de aarde. In eerste instantie waren de organisaties van de wedstrijden wat kritisch. Op zich logisch omdat toen nog niet bekend was bij hen wat er allemaal zou veranderen voor hun organisatie. Maar gelukkig viel dat allemaal erg mee, vooral omdat het de liefde voor wielrennen de hoofdreden was om de Topcompetitie te starten. Niet om snel geld mee te verdienen. Dus met die passie stonden de neuzen snel allemaal dezelfde kant uit. Ook de deelnemende teams waren snel enthousiast.

Wie zijn die 11 deelnemende teams? de 7 continentale teams van Nederland aangevuld met 4 top clubteams.

Continental teams:

 • Metec-TKH
 • Parkhotel Valkenburg
 • SEG Racing
 • Rabobank Development Team
 • Cycling Team Jo Piels
 • Babydump CT
 • Cycling Team Join – S – De Rijke

Clubteams:

 • De Jonge Renner
 • NWVG
 • West-Frisia
 • Restore Cycling

Verslag
Elke wedstrijd wordt er een video gemaakt met een korte samenvatting die binnen 1 uur na de wedstrijd online wordt gezet. Daarnaast wordt er iets later een uitgebreid verslag gemaakt van zo’n 6 à 7 minuten. Super leuk natuurlijk voor de wedstrijden, organisaties, teams, renners en fans.

Spannend of dit initiatief het volgend jaar opvolging gaat krijgen. Aan het enthousiasme voor het wielrennen bij de oprichters zal het in ieder geval niet liggen!

Topcompetitie