Je gaat voor het eerst op pad met je racefiets met klikpedalen. Niet echt een officiële naam, klikpedalen, maar iedereen weet direct wat er bedoeld wordt. Wie is het gelukt zonder maar één keer te vallen? Ik denk dat die groep op één hand te tellen is.
Ondanks dat het al wat jaartjes geleden is, weet ik nog exact bij welk stoplicht ik erbij ben gaan liggen. Volgens mij zal iedereen dit herkennen en misschien ook nog wel weten bij welk oprit, overgang of stoplicht hij of zij kennis heeft gemaakt met de grond. Ik kwam stoer aanrijden met m’n nieuwe fiets en (destijds) blitse schoenen en nog voor ik de knop van het stoplicht kon grijpen, lag ik al op het asfalt. Het uitklikken werkte niet!
Uitklikken zonder vallen
En helaas is het bij mij niet bij die ene keer gebleven. Nadat ik thuis wat geoefend had wist ik wat te doen. Vol overtuiging kwam ik aan, klikte ik mijn rechtervoet uit, dat lukte en….. leunde naar links! Ook geen succes dus. Gelukkig begon ik in het tijdperk voor de Smartphone, anders had ik mezelf ongetwijfeld op Youtube terug kunnen zien.
Nu heb ik het uitklikken wel redelijk onder de knie dus kan ik mijn kennis natuurlijk ook even delen met jullie. Scheelt je toch de eerste krasjes op je nieuwe fiets en schoenen, want de eerste krasjes doen altijd het meeste pijn. De lichamelijke pijn komt vaak pas de dag erna.
Tip 1 – Regel de veerspanning
Als je voor het eerst met klikpedalen gaat rijden, is het een goed idee om de veerspanning van het pedaal losser te zetten. Mocht je pedaal geen veersysteem hebben dat je kan aanpassen dan mag je naar de volgende tip. Maar de meeste klikpedalen werken met een instelbaar veersysteem, waardoor je vastklikt. Deze is op het pedaal te reguleren met een klein inbusje. Draai je deze linksom, neemt de spanning af en kan je makkelijker uitklikken. Draai je dit schroefje naar rechts, wordt dit strakker en zit je steviger in het pedaal maar kost het meer kracht om uit te klikken. Op de meeste pedalen zelf is dit ook aangegeven met een + en – , zodat je kan zien of je de goede kant opdraait.
Wel even opletten dat je beide pedalen hetzelfde instelt, dat voelt net even natuurlijker.
Tip 2 – Droog oefenen
Het klinkt misschien heel logisch, maar ga eerst een aantal keer droog oefenen. We leren van kinds af aan fietsen op pedalen waarbij we niet vastzitten. Je bent niet anders gewend dan bij het afstappen je voet op te tillen van het pedaal. Maar als je vast zit aan het pedaal, werkt dit net even anders. Je kan proberen je voet op te tillen, maar je zal snel tot de conclusie komen dat dit niet werkt.
Bij een klikpedaal moet je de hak naar buiten draaien, om je schoen uit het pedaal te klikken. Het is in de praktijk ook mogelijk om uit te klikken door je hak naar binnen te draaien, maar logisch is het niet. Om te beginnen kan je het uitklikken oefenen terwijl je tegen een muur leunt, of terwijl je je ergens aan vast houdt. Als je daarna al fietsend wilt oefenen kan je eventueel een grasveldje opzoeken. Mocht het misgaan, val je niet direct op straat.
Tip 3 – Klik op tijd uit
Droog oefenen helpt om de beweging om uit te klikken onder de knie te krijgen, maar in de praktijk werkt het toch net altijd even anders. Gouden tip in het verkeer is anticiperen en vooruit kijken. En dat is ook in dit geval niet anders. Als je weet dat er een kruispunt of stoplicht aan komt, klik vast op tijd en rustig uit. Zeker als beginner, heb je nog de reflex om je voet op te tillen, in plaats van je hak te draaien. Wacht daarom niet te lang, kijk vooruit en klik ruim van te voren uit. Doordat je nog snelheid hebt, houdt je balans. Sta je al bijna stil, dan trek je jezelf uit balans als het uitklikken nog niet zo soepel gaat. Mocht je toch door kunnen fietsen dan klik je gewoon weer in. Liever een keer te vaak uitklikken dan één keer te weinig met het bekende asfalt als gevolg.
Tip 4 – Wissel af
Iedereen heeft een voorkeursbeen. Ik klik standaard als eerste uit met rechts. Maar het wil in het verkeer nog wel eens gebeuren dat je last-minute moet uitklikken terwijl je lichaam naar links leunt. Dan is het maar wat handig dat je ook met links kan uitklikken, want niets is knulliger dan rechts uitklikken en linksom vallen. Oefen dus ook met beide voeten het uitklikken.
Nooit meer vallen door klikpedalen?
Ik ga niet zeggen dat deze tips een garantie zijn dat je nooit meer valt door niet kunnen uitklikken. Maar je kan het jezelf in elk geval wel een stukje makkelijker maken op deze manier. En een schrale troost als het je toch overkomt: je bent niet de eerste en ongetwijfeld ook niet de laatste!