Veloflex is één van de bandenfabrikanten die zogeheten open tubular banden in het assortiment heeft. Een tubular band die is ‘open gemaakt’ waardoor je een clincher band krijgt die net zo soepel is als een tubular. Nu is dat niet helemaal vergelijkbaar aangezien de open tubular wel in de velgrand wordt gehaakt en een binnenband nodig heeft. Ondanks dat, is het een alternatief die de eigenschappen van de tubular het meest evenaart.

ETRTO-norm
Veloflex is altijd eerlijk geweest en gaf aan dat een open tubular band (met soepel, maar kwetsbaar, karkas) beter niet gemonteerd kon worden op een carbon velg. De reden hiervoor was dat de band kon gaan scheuren door de scherpte van de carbon velgrand. Dit probleem kan alleen maar ontstaan bij velgen die niet voldoen aan de ETRTO-norm. ETRTO staat voor European Tyre and Rim Technical Organization. Deze organisatie heeft afspraken over de maatvoering van banden, velgen en ventielen. Deze afspraken zijn geldig in Europa en daardoor niet standaard voor producenten uit andere werelddelen. Volgens de ETRTO-norm moet de velgrand aan de binnenkant rond zijn afgewerkt. Velgen die niet volgens de ETRTO-norm zijn geproduceerd kunnen een scherpe, niet afgeronde velgrand hebben. Deze scherpe rand snijdt dan in de zijkant van de band, waardoor deze kan scheuren. Dit ligt dus niet aan de band, maar aan de velg. Al zijn de meningen daarover ook omgekeerd. Omdat Veloflex niet met zekerheid kon zeggen dat alle carbon velgen geschikt waren, raadden ze het gebruik van die velgen in het verleden dan ook af.

De rand in de velg die scherp kan zijn

SPS
Om dit probleem te voorkomen, ongeacht de velg die je gebruikt, heeft Veloflex SPS ontwikkeld. Het Sidewall Protection System. Door de toevoeging van een extra stevige rand rondom de kevlar hiel van de band, wordt deze beschermt tegen een mogelijk scherpe velgrand. Vooral bij hoge bandendruk is er nu geen risico meer op een scheurende band. Slim gedaan, want hiermee kan Veloflex garanderen dat de banden geschikt zijn voor alle velgen, ook als ze niet voldoen aan de ETRTO-norm. De band kan je herkennen aan het SPS logo op de zijkant en je ziet duidelijk de extra verstevigde rand.

De Veloflex SPS banden worden de nieuwe standaard en zal de voorgaande versie geheel vervangen. De type band zonder SPS wordt inmiddels al niet meer gemaakt en de laatste voorraad wordt nu verkocht.

Meer info via Veloflex