Met het oog op het naderende weg seizoen is de winterperiode, naast veldrijden, voor mij het moment om te zorgen dat het materiaal klaar is voor het voorjaar. Groot onderhoud van de fiets en waar nodig het vervangen van slijtage gevoelige onderdelen. Daarbij begin ik het seizoen altijd met een setje nieuwe banden.

Het moet passen bij je fiets, maar persoonlijk vind ik de ‘oldschool’ skinwall of gumwall banden er gaaf uitzien. Daarbij kan je onderscheid maken in banden die neigen naar de gele kleur en banden die neigen naar wit. Ik zie ze al vaker voorbij komen maar krijg ook regelmatig de vraag welke merken deze banden in het assortiment hebben.

Toppers uit het assortiment
Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet, waarbij ik de eigenschappen niet uit het oog ben verloren. Looks zijn mooi, maar ik wil ook wel graag een band die aan meer eigenschappen voldoet dan alleen mooi zijn. Zo zijn lekbestendigheid en rolweerstand twee belangrijke pijlers bij mijn bandenkeuze. Onderstaande banden zijn wat dat betreft de toppers uit het assortiment van de verschillende merken.

Vredestein Fortezza Senso Superiore
De echte raceband uit het assortiment van Vredestein. Hij staat helaas niet met foto op de website, maar is dus wel verkrijgbaar in deze uitvoering. Hij karkas is meer geel van kleur en dat maakt dat de band goed opvalt. Het loopvlak heeft aan de zijkant een licht profiel.
Verkrijgbaar in 23 mm, 25 mm en 28 mm.
Adviesverkoopprijs: € 69,95

Bontrager R4 Classics
Dit is de uitvoering voor de klassiekers van onder andere Trek-Segafredo. Het loopvlak is breder en heeft profiel in tegenstelling tot de reguliere R4, die we al eens hebben getest. Het karkas van deze band neigt meer naar wit.
De R4 Classics is verkrijgbaar in 28 mm en de reguliere R4 in 25 mm.
Beiden kosten ze € 69,99

Specialized Turbo Cotton
Deze band heeft net als de Vredestein een meer gele kleur en heeft een loopvlak waarbij het profiel aan de zijkant van de band zit. De Turbo Cotton band is verkrijgbaar in 24 mm, 26 mm en 28 mm en kost € 61,90.

Challenge Strada Pro
Gelig en een profiel dat over het gehele loopvlak van de band loopt, bij de Strada Pro van Challenge.
Verkrijgbaar voor € 51,95 voor een 25 mm brede band.

Schwalbe One Classic
Deze band is nieuw in het Nederlandse assortiment voor 2019. De kleur is wat lastig in te schatten want we hebben de band zelf nog niet in de hand gehad. En op het moment van schrijven is enkel deze animatie beschikbaar. Op papier hoort hij qua eigenschappen wel in hoogste segment van banden. De band is verkrijgbaar als 25 mm band en kost € 52,90.

Vittoria Corsa
Misschien wel een van de bekenste skinwall banden van de afgelopen jaren. Een karkas dat richting wit gaat en een rechtlijnig profiel op het loopvlak. Het profiel dat afgelopen jaar is aangepast, waarbij de grip aan de zijkant is verbeterd. De band kost € 69,95 en is verkrijgbaar in 23 mm, 25 mm en 28 mm.

Het verschil in kleur tussen geel en het meer wit is op de foto’s goed zichtbaar. Ik vind persoonlijk de gele banden meer uitstraling hebben, maar daar zijn de meningen over verdeeld. De lichtere banden zijn iets gevoeliger voor vuil. Los van de kleur zal voor veel renners ook het merk meespelen. Het gros heeft toch een bepaald gevoel bij een band, al dan niet door positieve of negatieve ervaringen uit het verleden.

Tags: