Terwijl we dachten dat we op Eurobike alle nieuwtjes wel gezien hadden, was er toch nog een bescheiden primeur op Bikemotion afgelopen weekend. Vittoria presenteerde iets nieuws, en dit was deze keer niet iets van rubber. Waar ze zich de afgelopen 60 jaar louter met banden hebben bezig gehouden, hebben ze nu ook een volledige collectie wielen voor zowel race als mtb. Een compleet ander product natuurlijk, maar hun jarenlange ervaring met banden is natuurlijk wel heel waardevol hierbij.

Ze pakken het meteen goed aan met acht wielsets voor op de weg en vier voor het terrein. Gelukkig weten ze zelf ook dat ze niet enige op deze markt zijn, iedereen die een keer op zoek is geweest naar nieuwe wielen weet hoeveel keuze er is. Ze zijn niet op zoek naar de allerlichtste wielset, maar de focus ligt op kwaliteit voor een zo breed mogelijk publiek. Met prijzen van EUR 250 voor de Session tot EUR 1850 voor de Qurano 84 lijken ze dat laatste in ieder geval waar te maken.

Focus op duurzaamheid en service
Of de kwaliteit ook goed is, zal de praktijk moeten uitwijzen. Waar ze ook het verschil met de rest willen maken, is service. Elk wiel krijgt bijvoorbeeld een eigen QR-code waarmee ze identificeerbaar zijn. Dit zou de service makkelijker moeten maken en op deze manier kunnen ze de geschiedenis van elk wiel bijhouden. Het label met de code is overigens niet te verwijderen zonder schade aan te brengen aan de velg. Je kan je wel afvragen of ze dit niet ergens onder het velglint hadden kunnen verwerken, het draagt natuurlijk niet echt bij aan het uiterlijk.

Ze vinden het belangrijk dat wanneer er een probleem met je wiel is, je ook weer snel op je fiets kan zitten. Zonder wielen houdt het natuurlijk  snel op. Je moet dan denken aan snelle service, dus binnen twee dagen ongeveer dat je weer verder kan. Als het langer duurt krijg je tijdelijk een andere set mee, crash replacement voor wielen dus. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je een week of langer niet kan fietsen.

Geen gereedschap nodig
Drie tube en vijf clincher varianten hebben ze, waarvan alleen de tube versie – de Qurano lijn – volledig van carbon is. Hierin is het zogeheten Graphene materiaal verwerkt met het carbon. Dit materiaal zou voor minder warmteontwikkeling moeten zorgen, een sterker spaakgat en de laterale stijfheid zou hierdoor met 50% toenemen. Een ander aardig detail is de SwitchIT cassette die ze, net als het andere aan de wielen volledig in eigen huis hebben ontwikkeld. Door dit systeem kan je zonder gereedschap de cassettebody verwijderen van de naaf. Het idee is dat je dan makkelijk kan wisselen tussen Campa en Shimano of makkelijk je bergcassette erop kan zetten. Zonder dat je gereedschap nodig hebt dus. Kan best handig zijn.

En passent hebben ze overigens ook een nieuw logo in gebruik genomen, al eerder dit jaar. Ook verdwijnt Geax als bandenmerk en wordt volledig opgenomen in Vittoria. Een schijfrem uitvoering ontbreekt nog, die volgt wellicht volgend seizoen. Nóg meer keuze wat betreft wielen dus, maar als ze bij hun wielen net zo’n goed werk afleveren als bij hun banden dan hebben wij er wel vertrouwen in.

De wielen zullen in de loop van december leverbaar zijn.

NaamTypeMateriaalGewicht (gr)Prijs
Qurano 84TubeG+ Carbon

1573

€ 1850,00

Qurano 60TubeG+ Carbon

1409

€ 1650,00

Qurano 46TubeG+ Carbon

1298

€ 1450,00

FraxionClincherAlu/Carbon

1698

€ 1099,00

Elusion NeroClincherAluminium

1576

€ 775,00

ElusionClincherAluminium

1591

€ 500,00

AlusionClincherAluminium

1791

€ 380,00

SessionClincherAluminium

1763

€ 250,00

Vittoria.wielen.91Vittoria.wielen.02Vittoria.Session.01Vittoria.Elusion.NeroVittoria.Qurano.84Vittoria.Qurano.01Vittoria.hubVittoria.wielen.04

Meer informatie over de racewielen op Vittoria.com

Tags: