Vittoria heeft nu een paar jaar hun eigen lijn wielen, maar die waren altijd alleen voor de ‘velgremmers’ onder ons. Ze hebben nu ook wielen voor gebruik met schijfremmen.

Daarin kunnen ze natuurlijk ook niet achterblijven. De groei van het aantal fietsmodellen met schijfremmen groeit hard, maar dan moeten er natuurlijk ook wielen voor zijn. Het gaat niet om de hele lijn, en ook de tubewielen blijven vooralsnog alleen voor velgremmen. Het gaat om de full carbon Qurano 46 en aluminium Elusion wielen.

De Qurano is het high-end aerodynamische wiel van Vittoria. De velg is 46mm hoog en heeft zowel voor als achter 24 spaken. De velgen zijn a-symmetrisch. Dat doen ze om rekening te houden met de krachten die vrij komen bij het gebruik van de schijfremmen. Hierdoor zouden de wielen stijver en stabieler moeten zijn. De wielen hebben een opgegeven gewicht van 1.550 gram. De Qurano is er ook in een 30mm hoge variant, die ook ietsje lichter is met 1510 gram.

De velgen van de aluminium Elusion wielen zijn vrij breed met 23 mm. De wielen zijn standaard met Centerlock maar kunnen door een adapter ook met schijven voor een 6-gaats bevestiging hebben. Het opgegeven gewicht van Vittoria is 1.680 gram.

De naven zijn van Vittoria zelf en zijn geschikt voor steekassen. De wielen beschikken standaard over het SwitchIT freewheel van Vittoria. Misschien niet voor iedereen even interessant maar wel als je met enige regelmaat moet switchen tussen cassettes. Het is namelijk mogelijk om het freewheel te wisselen zonder gebruik van gereedschap. Kan wel handig zijn dus. Ook als je je wielen wil gebruiken op zowel een met Shimano/SRAM als een Campagnolo afgemonteerde fiets. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je een extra freewheel hebt met die andere cassette. Beide wielen zijn door het Speedlock-systeem van Vittoria tubeless ready.

De Elusion Disc heeft een adviesprijs van € 620,-. De Qurano Disc 30 en 46c hebben een adviesprijs van € 1.890,-

Alle info bij Vittoria