Geen schilderij of een kunstwerk, maar een Pinarello Espada tijdritfiets. Nu is deze niet door Miguel Indurain gemaakt, maar door het Italiaanse Pinarello. Hij is wel door Indurain voorzien van een handtekening, voordat hij de fabriek verliet. Deze Espada die op Ebay wordt aangeboden is vanaf de fabriek in een privé collectie terecht gekomen en er is nog nooit mee gereden.

Pinarello Espada

De fiets is in 1994 ontwikkeld om het werelduurrecord van Greame Obree te verbeteren. Dit lukte en daarmee was Indurain, met zijn Espada, de eerste wielrenner ooit die sneller reed dan 53 km/h tijdens het record. Kanttekening daarbij is wel dat de reglementen toen anders waren, want deze zijn in 2000 gewijzigd waardoor een dergelijke fiets niet meer gebruikt mag worden.

Na het succes van het werelduurrecord heeft Indurain in 1995 de Espada gebruikt tijdens de tijdritten van de Tour de France. Het Espada frame is aangepast zodat er derailleurs en remmen op gemonteerd konden worden. Van de Espada, dat zwaard betekent in het Italiaans, zijn er vier gemaakt. Deze uitvoering heeft de kleuren van Indurain’s ploeg Banesto. Het rood, wit, blauw en geel van de Spaanse bank, die sinds 2012 niet meer bestaat vanwege de overname van Banco Santander.

Honderdduizend euro

De Pinarello Espada die nu te koop wordt aangeboden op Ebay, kan worden overgenomen voor een bedrag van maar liefst € 100.000,-. Je moet dus wel een echte liefhebber zijn, en een dikke portemonnee hebben, om deze fiets over te nemen. Het frame is gemaakt van carbon en de complete fiets weegt slechts 7,5 kg. Voor een tijdritfiets is dat, zeker in de jaren ’90 een lichtgewicht. Daarbij heeft Indurain dit frame dus gesigneerd. De fiets is volledig opgebouwd met onderdelen uit Italië. Om te beginnen met een Campagnolo Record groepset, met maar liefst 180 mm crankarmen. De opvallende witte wielen zijn ook van Campagnolo en het tijdrit stuur is van het Italiaanse ITM.

De fiets wordt op Ebay aangeboden en via deze link kan je de advertentie bekijken. Je hoeft niet te bieden, maar een serieus prijsvoorstel kan je wel indienen mocht je belangstelling hebben 🙂

Tags: