In het Drentse Wijster ligt de VAM-berg met een top die op 48 meter boven NAP ligt. In het vlakke Drente is dit een behoorlijk hoogteverschil. Een aantal jaren geleden is de voormalige afvalberg open gesteld voor recreatief gebruik en je kan er via verschillende kanten tegenop rijden. Zowel over de weg inclusief kasseien als met de mountainbike of crosser. In juni 2020 pakte Mathieu Van Der Poel er de nationale titel bij het wielrennen en afgelopen jaar wist Timo Roossen er te winnen. Komend weekend is de VAM-berg het decor van het Europees kampioenschap veldrijden!

Pittig parcours

Zo’n 1,5 jaar geleden ben ik tijdens een tochtje op de racefiets de VAM-berg van verschillende kanten opgereden. Dat was weliswaar met de racefiets, maar ook dan merk je al dat het een ellendig steil klimmetje is. De percentages van de klim komen met gemak boven de 10%. Het duurt misschien maar een paar honderd meter, je kan er flink je tanden op stuk bijten. In combinatie met de bestaande mountainbike route en de vele grashellingen een is dit een perfecte locatie voor een mooi crossparcours.

In onderstaande video krijg je een redelijk beeld van wat je kan verwachten van het parcours. Je kan goed zien hoeveel hoogteverschil er in zit, al is het uiteindelijke parcours hier nog niet zichtbaar. In totaal is het parcours zo’n 2700 meter en volgens de organisatie is daarvan slechts 360 meter vlak. De overige 2340 meter gaan dus heuvel op en heuvel af. Het parcours kent asfalt, kasseien en vooral veel gras. Al is het natuurlijk maar de vraag of, met de hulp van moeder natuur, dit een modderfestijn gaat worden.

Kanshebbers

Als ik kijk naar de uitslagen van het huidige crossseizoen zullen de Nederlands en Belgen de meeste medailles gaan verdelen. Bij de dames Elite zou de Hongaarse Kata Blanka Vas voor een stunt kunnen zorgen. Dan zal ze wel moeten afrekenen met Lucinda Brand en Denise Betsema. Op een parcours als dit, geef ik Betsema in elk geval een goede kans. Bij de heren wil Eli Iserbyt zijn titel nog een jaartje verlengen en hij behoort ook zeker tot de favorieten. Daarbij denk ik dat zijn grootste uitdagers Hermans, Aerts en van der Haar zullen zijn.

Bij de belofte renners zou de Brit Cameron Mason voor een verrassing kunnen zorgen. Afgelopen week liet hij met z’n tweede plaats op de Koppenbergcross zien dat hij goed is op een parcours met veel hoogteverschil. Dan moet hij wel de Wereldkampioen Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Thibau Nys verslaan. Doordat Kata Blanka Vas bij de elite van start gaat is de kans groot dat er een Nederlandse als eerste over de streep komt. Fem van Empel of Puck Pieterse zijn daarbij twee namen om in de gaten te houden.

Programma en waar te zien op televisie

Het EK Veldrijden zal op zaterdag en zondag plaatsvinden. Op zaterdag om 11:00 uur gaan de junior vrouwen als eerste van start. Om 13:15 uur is het dan de beurt aan de belofte mannen gevolgd door de vrouwen elite om 15:00 uur. Vanaf 14:50 zal Sporza live aandacht besteden aan het EK veldrijden op zaterdag. Ook de Nos zend de wedstrijd uit. Via de Eurosport Player kan je alle wedstrijden live bekijken, maar dit zal bij hen niet op TV worden uitgezonden.

Op zondag is het om 11:00 uur de beurt aan de junior mannen. Om 13:15 uur zullen dan de belofte vrouwen van start gaan en om 15:00 uur start de wedstrijd van de elite mannen. Net als op zaterdag zijn alle wedstrijden live te volgen via de Eurosport player, maar niet via hun TV zender. Sporza en de Nos zal de live uitzending verzorgen voor de wedstrijd van de elite mannen.

Zaterdag
11:00 Junior vrouwen
13:15 Belofte mannen
15:00 Elite Vrouwen (live op Sporza vanaf 14:50)

Zondag
11:00 Junior mannen
13:15 Belofte vrouwen
15:00 Elite Mannen (live op Sporza vanaf 14:50)

Helaas is dus niet alles op TV, maar er zijn nog wel kaarten beschikbaar om het live op de VAM-berg te bekijken. Op de website van het EK Veldrijden vind je alle informatie en kan je ook de tickets kopen.