Eén van de spannendste welles-nietes spelletjes van afgelopen tijd ging over het doorgaan van de wereldkampioenschappen. Het Zwitserse Aigle-Martigny moest het event helaas annuleren om de bekende redenen. Even was er zelfs sprake van een verplaatsing van het WK naar Nederland, maar uiteindelijk is het Italiaanse Imola de plek waar het van 24 tot 27 september gaat gebeuren.

Autodromo Enzo e Dino Ferrari

Het zal geen verrassing zijn dat het WK er nu ook anders uit zal gaan zien vanwege alle maatregelen die er getroffen moeten worden. Het zal maar vier dagen zijn in plaats van de gebruikelijke zeven, en alle junior en beloften categorieën zijn geschrapt. Het WK zal voor 2020 bestaan uit vier wedstrijden: een wegrace voor mannen en vrouwen, en een individuele tijdrit voor mannen en vrouwen.

De route van de wegwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen

Parcours wegwedstrijd

De wedstrijden zullen allemaal plaatsvinden op en rond het Circuit van Imola. Dit terrein is makkelijk af te sluiten, zodat de bezoekersaantallen makkelijk kunnen worden gereguleerd, of bezoekers zelfs op afstand kunnen worden gehouden bij de start en de finish. Nu is het niet zo dat de renners alleen maar rondjes rijden over het 5,4 km lange circuit, want na de start draaien ze vrij snel van het circuit af de openbare weg op voor een ronde van totaal 28,8 km. Na een goeie 25 km komen de renners weer op het circuit voor de laatste 3 km van de ronde. In totaal rijden de mannen deze lus negen keer en voor de vrouwen duurt de wedstrijd vijf ronden.

Het complete routeprofiel van de mannenkoers

De koers van de vrouwen is 143 km lang en daarbij moeten ze bijna 2500 hoogtemeters overbruggen. Dat is zo’n 500 hoogtemeters per rondje waardoor het een wedstrijd lijkt te gaan worden voor de klimmers. Het parcours is nergens vlak en tussen alle glooiende wegen door zitten twee steile beklimmingen.

De eerste echte klim die ze tegenkomen is de Mazzolano, die in totaal 2,8 km lang is. Daarvan is de eerste kilometer gemiddeld 9,6% met een maximale stijging van 13%. Daarna volgt een lange uitloper van 1,8 km die overgaat in een afdaling van 6 km. Lang uitrusten is er dus niet bij, voordat ze al aan de voet zijn van de Cima Gallisterna. De totale lengte van deze klim is 2,7 km, met een maximale stijging van 14%. Het middenstuk van de klim van ruim een kilometer is gemiddeld 10,9%. Vanaf het hoogste punt van het parcours gaat het in dalende lijn (met een aantal venijnige knikjes) terug richting Imola, waar de finishlijn van het Autodromo ook de finish is van dit WK.

De twee beklimmingen in de route

Voor de heren duurt de koers in totaal negen rondes. Daarmee komt het totaal voor hen op zo’n 260 km en ongeveer 4500 hoogtemeters. Ook voor de heren lijkt het wat mij betreft een parcours waar de betere klimmers in het voordeel zijn.

Het complete routeprofiel van de vrouwenkoers

Parcours tijdrit

Net als bij de wegkoers is ook het parcours bij de tijdrit voor de mannen en vrouwen gelijk. De start is vanuit de pitstraat van het Autodromo en daarbij rijden ze in tegengestelde richting het circuit af, de openbare weg op.

De route van de tijdrit

In totaal rijden ze een lus van 31,7 km waarin een kleine 140 hoogtemeters zitten. Het venijn van de tijdrit lijkt op het eind te zitten, want voordat ze weer terug het circuit op draaien is er een lus met veel scherpe bochten die het ritme van de renner flink kan verstoren.

Het routeprofiel van de tijdrit

Favorieten wegwedstrijd

Het parcours lijkt perfect voor regerend wereldkampioene Annemiek van Vleuten, maar door haar polsbreuk kan ze haar titel helaas niet verdedigen (al weet je het met haar nooit). Met rensters als Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Amy Pieters, Demi Vollering en Marianne Vos zou het mij niet verbazen als de regenboogtrui toch meegaat naar Nederland. Maar uiteraard zijn er een paar sterke dames om rekening mee te houden zoals Niewiadoma, Dygert, Uttrup Ludwig, Brennauer, Dideriksen, Rivera, Cromwell, Spratt en Moolman.

Bij de mannen is Mads Pedersen de uittredend kampioen en hij zal zijn titel niet prolongeren, aangezien hij het WK niet rijdt. Gezien het parcours zal het denk ik een strijd worden tussen klimmers en de mannen die je normaal in de heuvelklassiekers van voren ziet. Daarbij denk ik aan Van Aert, Hirschi, Nibali, Schachmann, Woods, Alaphilippe en Fuglsang. Met 4500 hoogtemeters geef ik ook de echte klimmers als Dumoulin, Kuss, Roglic, Pogacar, Lopez of Uran een goede kans voor een topklassering.

Favorieten tijdrit

Voor de tijdrit is het parcours minder selectief en zullen de bekende namen naar voren worden geschoven als favoriet. Rohan Dennis zal zijn titel willen prolongeren, al zullen mannen als Van Aert, Kung, Dumoulin, Ganna, Van Emden en Campenaerts proberen hem van de hoogste trede te houden.

Bij de vrouwen zal Dygert haar succes van Yorkshire willen herhalen. Vanuit Nederland zullen Van Dijk en Van Der Breggen gaan voor de regenboogtrui. Daarbij zullen ze concurrentie krijgen van o.a. Neben, Klein, Reusser en Thomas.

Programma en tijden TV

Donderdag 24 september: Tijdrit vrouwen
Vrijdag 25 september: Tijdrit mannen
Zaterdag 26 september: Wegwedstrijd vrouwen
Zondag 27 september: Wegwedstrijd mannen

Alle wedstrijden worden live uitgezonden op NOS, Sporza en Eurosport en de livestreams van deze zenders. De uitzendingen van de tijdritten zijn vanaf 14:30 uur te zien bij deze zenders.
De wegwedstrijd voor de dames is op zaterdag vanaf 13:30 uur te zien bij Sporza. Om 14:00 uur schakelt ook de NOS in en om 15:00 uur zal ook Eurosport de dameswedstrijd uitzenden. Voor de heren zal de uitzending op Sporza zondag al om 9:30 uur beginnen. Om 13:10 uur begint de uitzending op de NOS en Eurosport zal om 15:30 uur live gaan met het WK voor de mannen.

Foto’s via UCI