De winter is aangebroken en dan is wielrennen niet altijd even prettig. Wegen die nat zijn, bladeren op de weg of lage temperaturen. Een goed alternatief voor een ritje op de weg is het bos in met de mountainbike. In dit artikel vertellen we samen met de collega’s van Racefietsblog/MTBblog waarom af en toe mountainbiken je een betere wielrenner maakt.

Techniek

Collega Nathalie merkte een flinke verbetering in haar rijvaardig sinds ze mountainbiket: “Je wordt qua stuurmanskunsten een stuk beter en bochten rijden leer je echt beter in ’t bos.” In het bos is niets vlak en ook niets recht. Hierdoor leer je goed sturen en de fiets onder controle houden. Met wielrennen kom je niet veel slingerbochten of extreem ruwe ondergronden tegen en dit vereist dus ook vergeleken met mountainbiken minder techniek. Met de mountainbike train je techniek dus automatisch veel meer en dat ga je zeker merken in rijvaardigheid voor het wielrennen.

Nathalie rijdt regelmatig op de mountainbike in de bossen rond Nijmegen.

Core stability, kracht en explosiviteit

Wielrennen vraagt ten opzichte van mountainbiken minder kracht van het lichaam. Op een racefiets maak je vaak eenzijdige bewegingen in steeds dezelfde houding. Simpel gezegd zit je stil in dezelfde positie, vele kilometers lang. Op een MTB is dit anders, na elke bocht moet je staan of in beweging komen om de mountainbike weer op gang te trekken. Op een MTB veel kilometers maken is dan ook intensiever en daarmee train je automatisch je core stability en kracht. Zo hoef je dit dus minder los of naast de fiets te trainen.

Coen gaat graag een uitdaging op de mountainbike.

Op een mountainbike doe je in korte tijd veel explosieve handelingen. Staan op de pedalen om vaart te krijgen of het flink kracht zetten om bovenop een klimmetje te komen, zul je bijna altijd van nature doen tijdens mountainbiken en dat maakt dat in een korte tijd veel dynamischer rijdt. Je komt veel meer boven en veel meer onder je gemiddelde tempo. Met wielrennen is het vaak een sprintje tot het bordje en daarna zit je weer in dezelfde positie voor veel kilometers. Collega Coen: “De extra weerstand van mountainbiken zorgt dat je op de racefiets lichter en soepeler gaat rijden.”

Verken andere omgevingen

Trainen in verschillende omgevingen houdt het fietsen afwisselend en leuk. Daarom kun je wielrennen in de polders ook eens inwisselen voor het bos met een MTB. Nathalie: “Op de MTB ben je er veel meer uit. Op de weg zit je toch met verkeer om je heen, stoplichten waarvoor je moet stoppen. Veel meer genieten echt in de natuur.” Björn vult aan: “Er gebeurt er veel meer tijdens het mountainbiken, dus dat is veel afwisselender”. Je komt verschillende ondergronden tegen en wisselt bochten en obstakels snel achter elkaar af.

Björn vind je op de MTB voor de afwisseling.

De wintermaanden zijn koud en er valt meer regen. Voor een rondje wielrennen geen ideale omstandigheden. Het fietst niet lekker en brengt ook gevaren met zich mee, denk daarbij bijvoorbeeld aan glad asfalt of bladeren op asfalt. Met mountainbike heb je hier een stuk minder last van. Doordat je explosief bezig bent heb je minder last van de kou. Collega Bas: “Ook bieden de bomen veel beschutting bij koude omstandigheden en doordat je op een mountainbike een lagere snelheid heb, spelen gladheid en koude rijwind een kleinere rol.”

Mountainbiken iets voor jou?

Het wielrennen blijft een mooie tak binnen de wielersport, maar dat kun je af en toe aanvullen met andere disciplines. Mountainbiken is een toegankelijke discipline om naast het wielrennen te doen. Vooral nu in de wintermaanden is het ook wel eens lekker om op slechte dagen de mountainbike te pakken en een mooie route door de bossen te ontdekken. Daarbij maakt af en toe mountainbiken je ook een betere wielrenner.

Alles over mountainbiken vind je op MTBblog.nl.

Bas vermaakt zich het meest in de beschutting van een bos.
Tags: