Het was een wereldkampioenschap om niet snel te vergeten, dat mag duidelijk zijn. Nederland stond bovenaan in het landenklassement dankzij Tom Dumoulin, Anniemiek van Vleuten en Chantal Blaak.

Het begon allemaal al een beetje met knappe overwinningen in de Team Time Trial van Sunweb waarbij zowel de heren als dames er met het goud vandoor gingen. Niet helemaal Nederlands, maar toch voelde het goed. Dat gevoel werd natuurlijk uitzinnig na de mooie overwinning van Annemiek van Vleuten. Na die akelige val tijdens de Olympische Spelen staat ze hier toch als nieuwe wereldkampioen tijdrijden. Niet helemaal een toevalstreffer ook, want hier had ze zich de afgelopen maanden op voorbereid. De zilveren medaille voor Anna van der Breggen is niet veel minder knap. Het is al een fantastisch jaar voor haar. Een dag later rijdt Tom Dumoulin iedereen er finaal vanaf in de tijdrit met bijna een minuut voorsprong op Roglic en bijna anderhalve minuut op die andere favoriet Froome. Kers op de taart is natuurlijk de bijzonder knappe overwinning van Chantal Blaak. Om na een valpartij op die manier weer terug te komen en dan ook solo naar de streep te rijden is een prachtige prestatie. En ok, Peter Sagan is geen Nederlander, maar zijn prestatie om voor de derde keer op rij wereldkampioen te worden is uiteraard bijzonder. De hele race schijnbaar onzichtbaar, maar toch de sterkste in de finale, al scheelde het weinig met Kristoff.

Onderaan nog de (heel) korte samenvatting van de weg- en tijdritraces. Alle races zijn overigens ook nog integraal terug te kijken via het Youtube-kanaal van de UCI.

Vlnr Anna van der Breggen (zilver), Annemiek van Vleuten (goud) en de Australische Katrin Garfoot (brons) (foto van SWpix)
En weer raak! Dumoulin tussen Roklic en Froome (foto SWpix)
Chantal Blaak wereldkampioen! (foto van SWpix)
Door alle prestaties ging Nederland er ook nog met het landenklassement vandoor! (Foto via UCI)

Samenvatting Dames Elite Race (Chantal!)

Samenvatting Heren Elite Race

Samenvatting Heren Elite Time Trial (Tom!)

Samenvatting Dames Elite Time Trial (Annemiek!)