Nu de klimmetjes en keien van de klassiekers achter ons liggen is het tijd voor de eerste grote ronde, en wellicht ook de mooiste van de drie: Il Giro.
Historie
Al sinds 1909 wordt de Italiaanse ronde verreden en is de onlosmakelijke roze kleur afkomstig van de organiserende krant La Gazzetta dello Sport. Als tegenhanger van een autorace die door een concurrerende avondkrant werd georganiseerd, leek het de mannen achter de bureaus van La Gazzetta een goed idee om wielrenners wat geld te laten verdienen door ze door dwars door Italië te laten fietsen. De eerste winnaar was Luigi Ganna, maar hij kreeg nog geen Maglia Rosa, die werd pas in 1931 bedacht en uitgereikt aan de overall leider.
Wel volgden nog vele Italianen Ganna op als winnaar. Maar liefst 66 keer won een Italiaan Il giro. Vandaar misschien dat de ronde veel meer leeft in de harten van de bewoners van dit prachtige land dan in Frankrijk of Spanje. Het is hun koers, slechts de Kannibaal wist een bres in de Italiaanse dominantie te slaan met 5 klinkende overwinningen begin jaren ’70. Alleen Coppi en Alfredo Binda wisten ‘m ook evenveel maal als Merckx te winnen.
Lekker Italiaans
Tijdens de voorjaarsklassiekers zagen we al dat Italianen er van houden om om de zoveel tijd de boel eens lekker om te gooien. Het aantal truien dat de Giro gekend heeft sluit mooi aan bij deze traditie. Tegenwoordig wordt er om 4 truien gestreden, de roze, de rode (puntenklassement), de blauwe (bergklassement) en de witte (jongerenklassement). De wedstrijd kende in het verleden ook nog een paarse, groene en zelfs een zwarte trui. Daarnaast kende de Giro ook vele verschillende subklassementen waarbij de Traguardo Volante Garibaldi in ieder geval de mooiste naam had.
Uiteraard staat de Giro bol van de passie. Of het nu de vetes tussen Coppi en Bartali (die maar liefst 7 keer het bergklassement won) waren, de heroïsche tocht van Johan van der Velde over de Passo di Gavia [zie video hieronder] of de editie van 1984 waar schijnbaar alles was geoorloofd om een Italiaanse winnaar te hebben. [zie video hieronder] De Giro is en blijft in mijn ogen een meer authentieke koers dan de Tour of de Vuelta. Het is een chaos en er wordt vaak veel gevraagd van rijders, maar het levert een prachtig spektakel op met gevoel voor drama… de Giro is eigenlijk een opera.
Editie 2013
Dit jaar is de koers op papier een zware, bedacht met het hongerige publiek in het achterhoofd. De 21 etappes [zie ook video hieronder] maken dit jaar een gekke slinger door de laars. Men start in Napoli, één van de meest fascinerende steden van het land. Daarna fietst men in stukjes langs de oostkust richting noorden om daar vervolgens gevaarlijk lang rond te rijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er maar liefst 7 keer bergop gefinisht gaat worden. Etappe 10, 14 en 15 zien er veelbelovend uit, met een uitstapje naar Frankrijk om de Telegraphe en Galibier even mee te pikken. Etappe 18 wordt echt genieten met een ouderwetse klimtijdrit waar binnen 19 kilometer zo’n 1000 hoogtemeters gemaakt moeten worden. Bijkomen is er niet echt bij, de dag erna staan doodleuk de Gavia, Stelvio en de Martello op het programma. Zelfs de voorlaatste dag wordt er nog serieus geklommen, hopelijk wordt in één van die laatste etappes de Giro beslist. We zijn benieuwd om te zien of Mark Cavendish al dit klimgeweld overleeft om zijn eerste rode trui te veroveren.
Vorig jaar was de Canadees Ryder Hesjedal uiteindelijk de sterkste. Dit jaar zijn er een aantal mannen die het hem zeer zwaar zullen gaan maken. Bradley Wiggins gaat vol voor de Giro dit jaar, Cadel Evans wil ook laten zien dat hij het nog kan en dan zijn er natuurlijk Nibali en Basso die het in eigen land altijd net iets beter lijken te doen. Het zou me overigens niet verbazen als Team Blanco alles op alles gaat zetten om Robert Gesink een serieuze kans te geven, zij moeten nu laten zien wat ze in huis hebben en het parcours van de Giro ligt Robert misschien beter dan dat van de Tour. Het belooft hoe dan ook een spannende 3 weken te worden met hopelijk schoon vuurwerk van de rijders.
Kijken wordt weer wat ingewikkeld dit jaar, de NOS zal alleen samenvattingen verzorgen. Sporza komt blijkbaar wel met live uitzendingen. Eventueel kun je online terecht bij steephill.tv.