Bikepacking is hot! En gek is dat niet. Meerdere dagen fietsen, natuur en avontuur is iets wat racefietsers natuurlijk aantrekt. De afgelopen jaren hebben wij ook ervaring opgedaan met fietsreizen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten en Azië. Cyril, onze hoofdglobetrotter, zit momenteel in Nieuw-Zeeland en fietst daar de menige kilometers. Onze ervaringen willen we graag delen in de Bikepacking Series. In de Bikepacking Series zullen we in een aantal artikelen uitleggen hoe je je kunt voorbereiden op een bikepacking tocht.
In dit eerste artikel zullen we uitleggen met welke idee je op pad kunt gaan. Iedereen heeft namelijk een ander beeld of doel van een fietsreis. En hoe je er tegen aankijkt, bepaalt een groot gedeelte van hoe je de trip gaat voorbereiden. Om het allemaal een beetje overzichtelijk te houden hebben bikepacking verdeeld in drie groepen fietsers: de comfortliefhebber, de avonturier en de prestatie-freak. We moeten hier even generaliseren, niet om de mensen in hokjes te plaatsen, maar meer om de volgende artikelen op gang te helpen.
De comfortliefhebber
De comfortliefhebber wilt best afzien op de fiets, maar van de fiets af moet het wel een beetje luxe zijn. Er moet genoten worden! Bij deze groep lopen de rillingen over de rug als ze denken aan overnachten in een tent. En het koken met een camping-gasstelletje in een grasveld wordt gezien als armoe. Daarom boekt deze groep hun overnachting in bijvoorbeeld een hotel of bed & breakfast met het liefst een goed restaurant in de buurt. Doordat de camping-uitrusting ontbreekt, is het gewicht van de bagage lager. En de extra ruimte in de tassen kun je opvullen met casual kleding, zodat je niet zoveel opvalt in een restaurant of ander uitgaansgelegenheid. Deze groep kiest voor uitgestippelde routes, zodat ze zich niet druk hoeven te maken over het zoeken van routes en de voorzieningen makkelijk zijn te vinden.
De avonturier
Voor deze groep is het avontuur een belangrijk onderdeel van de fietsreis. De voorkeur gaat uit naar een route door onbekend gebied of over gravelpaden. De meeste nachten zal er worden gekampeerd. Dat gaat met een lichtgewicht tent, slaapzak en mat. Er moet een goede mix zijn tussen comfort en gewicht. Je wilt namelijk niet dat het gewicht je teveel afremt bij die ene beklimming of op het zandpad. Overnachten kan op een camping voor een beetje comfort. Of in het wild, wanneer er geen camping in de buurt is. Koken houdt in dat je simpele maaltijden maakt op een campinggas-stelletje. Je route teken je zelf uit met Google Maps, of bijvoorbeeld met oude vertrouwde kaarten. De route maak je van te voren of je kijkt van dag tot dag.
De prestatie-freak
Voor deze groep is het wedstrijdelement of de prestatie de kick van het fietsreizen. Snelheid staat ver boven het comfort. Deze groep doet mee aan races zoals the North Cape 4000 of the Transcontinental race. Overnachten doe je maar kort langs de kant van de weg in een bivakzak of helemaal niet. De hele uitrusting is gericht op lichtgewicht. Hoe meer je thuis kan laten, des te beter. Koken is er zeker niet bij. Daar heb je geen tijd voor. Eten doe je daarom bij tankstations en je leeft voornamelijk op repen, broodjes of alles wat veel energie oplevert. De route die je kiest, ligt een beetje aan de organisatie, maar vaak zal je de route moeten afstemmen op de checkpoints.
Conclusie en de volgende keer
Alle drie de groepen hebben een heel ander idee over hoe je een fietsreis invult. Wat voor de één plezier is, is voor de ander misschien een hel. Belangrijkste is dat je op je eigen manier plezier hebt en een prestatie op jouw niveau levert. De drie groepen zullen dus allemaal genieten, maar om verschillende redenen. In welke groep voel jij je het meeste thuis? In deel twee gaan we op zoek naar geschikte fietsen, afgestemd op hoe je op reis wilt.
Ook nog in de Bikepacking Series:
Bikepacking Series 1: Hoe wil je op pad?
Bikepacking Series 2: Op welke fiets ga je?
Bikepacking Series 3: Hoe neem je het mee?
Bikepacking Series 4: Wat neem je mee?
Bikepacking Series 5: Welke route kies je?