Ben je een fervent binnenfietser, dan zal dit je zeker aanspreken: Wahoo lanceerde in de ochtend van de eerste dag van Eurobike 2019 de Kickr Bike. Een alles-in-één oplossing voor de serieuze binnenfietsers.

De Kickr Bike voegt het beste uit Wahoo’s indoor trainerlijn samen tot één geheel. Het is ondermeer een samensmelting van de Kickr smarttrainer met de Kickr Climb. We laten een aantal kenmerken zien.

De Kickr Bike kan wel een stijgings- en dalingspercentage nabootsen, maar op een andere manier dan de Kickr Climb. Het gaat nu via een mechanisme net achter het bracket.

Het gaat om een complete fiets waarbij Wahoo het duidelijk belangrijk vindt dat de Kickr Bike zoveel mogelijk overeenkomt met je huidige fiets. Enerzijds is dat om het buiten- en binnenfietsen zoveel mogelijk op elkaar af stemmen. Anderzijds geldt bij binnenfietsen evengoed dat alles goed afgesteld moet zijn om blessures te voorkomen.

Het afstellen van de Kickr Bike gaat via de app. Deze geeft een reeks instructies waarmee met behulp van de camera van je telefoon de maten van je fiets kan opnemen. Hierdoor kan je de geometrie van je eigen fiets exact overbrengen op de Kickr Bike. Het zadel en stuur kan je zelf ook nog naar wens wijzigen om alles perfect af te stemmen.

De breedte van het stuur is eigenlijk een van de weinige dingen die niet aangepast kan worden. Je ziet hier alle knoppen op de shifters aan de buiten-, binnen- en bovenkant. De kabels zijn niet geïntegreerd om ruimte voor aanpassing te laten.

Heb je een fietsmeting gedaan van Retül of Guru dan kan de app deze importeren en gebruiken om de fiets op de juiste manier af te stellen.

De Kickr Bike komt met een standaard zadel en stuur. Wil je wat anders dan zal je dat zelf achteraf moeten wijzigen.

Er zijn in totaal 6 verschillende punten die je kan afstellen. Ook de cranklengte hoort hierbij. Dit gaat heel eenvoudig omdat ze 5 gaten voor je pedaal op 5 verschillende afstanden hebben gemaakt waarmee je cranklengtes van 165 tot 175 mm kan kiezen zonder dat je cranks hoeft te verwisselen.

Hier zie je goed hoe het crankstel verschillende lengtes aankan.

Op een complete fiets mogen natuurlijk de shifters niet ontbreken. Deze zijn van eigen makelij en hebben 5 knoppen per shifter. Dit kan je zien als handig, maar het is ook gedaan om zoveel de elektronische groepen van Shimano, SRAM en Campagnolo en je huidige aandrijflijn (denk aan crank en cassette) na te kunnen bootsen. Je geeft ook in de app op basis van welke van deze fabrikanten de shifters moeten werken. Naast de configuratie van de knoppen moet ook de feedback die je krijgt zoveel mogelijk op het origineel lijken.

Als extra ‘scherm’ zit op er op de Kickr Bike ook een klein display dat de huidige versnelling en stijgingspercentage kan weergave. Net als wanneer je de Kickr Climb gebruikt kan de Bike klimmen tot +20% en afdalingen tot -15% nabootsen. Bij klimmen en dalen veranderd je lichaamshouding en kan je deze posities dus ook binnen trainer.

De unit bij het ‘balhoofd’ is deels een interface en deels een display info over versnelling en stijgingspercentage weer te geven.

Er is nog geen officiële adviesprijs bekend gemaakt maar de verwachting is dat de Wahoo Kickr Bike rond de € 3.000,- a € 3.500,- zal gaan kosten. Veel geld, laat dat duidelijk zijn, maar voor fietsers die veel binnen fietsen en enig budget ter beschikking hebben is dit een heel elegante oplossing. Je behoedt je ‘buitenfiets’ voor meer slijtage en hoeft hem niet in en uit de trainer te halen.

Vanaf september kan de Bike op geselecteerde plekken getest worden en zal begin 2020 leverbaar zijn.

Alle info bij Wahoo Fitness

Alle knoppen zijn individueel in te stellen. Elke shifter heeft bovenop 2 knoppen die initieel te gebruiken zijn om het stijgingspercentage handmatig aan te passen.
De interface van de Bike met de twee zwarte kabels voor de shifters en een USB poort voor een bekabelde verbinding met een computer of anders. In dit geval was het een iPad.
De bovenkant van de interface met indicatoren en display.
En zo kan dan een complete setup eruit zien met een stand en de Kickr Wind